BAC 2013: Suspiciuni de FRAUDĂ la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti. Cinci profesori din comisie şi 32 de supraveghetori, audiaţi. Reacţia ministrului Educaţiei

Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, a fost schimbată, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, luni, pentru suspiciuni de fraudă la proba scrisă la Limba şi literatura română. Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în colaborare cu Poliţia Capitalei şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI), au făcut percheziţii la liceu.

5616 afișări
Imaginea articolului BAC 2013: Suspiciuni de FRAUDĂ la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti. Cinci profesori din comisie şi 32 de supraveghetori, audiaţi. Reacţia ministrului Educaţiei

BACALAUREAT 2013: Suspiciuni de fraudă la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti. Conducerea liceului a fost DEMISĂ (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că a decis schimbarea întregii comisii de bacalaureat din Centrul de examen Liceul "Dimitrie Bolintineanu", ca urmare a percheziţiei făcute de un echipaj de Poliţie la acest centru de examen.

Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori  supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi directorului adjunct ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu, precum şi a directorului Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.

ISMB a precizat că va numi, în cel mai scurt timp, o nouă comisie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care "va asigura toate condiţiile pentru ca absolvenţii de clasa a XII-a să poată susţine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie - iulie 2013".

UPDATE Cinci profesori din comisie şi 32 de supraveghetori la Liceul Bolintineanu, audiaţi

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost duşi la audieri la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat, au declarat pentru MEDIAFAX surse din rândul anchetatorilor.

Potrivit surselor citate, împotriva celor 37 de profesori există probe solide, inclusiv filmări.

Profesorii sunt suspectaţi că le-ar fi spus elevilor subiectele la proba de limba şi literatura română, desfăşurată luni. Asupra lor au fost găsite bani şi cadouri care le-ar fi parvenit luni, au mai arătat sursele citate.

De acest caz se ocupă 50 de poliţişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor de la Poliţia Capitalei, coordonaţi de comisarul şef Marius Voicu, adjunctul directorului general al Poliţiei Capitalei.

Sursele din rândul anchetatorilor au mai arătat că se lucrează de aproximativ o lună la acest caz.

UPDATE Pricopie: Nu există niciun indiciu de fraudă la proba de Limba română, bacalaureatul continuă

"Vreau să precizez faptul că nu există niciun indiciu privind fraudarea subiectelor la proba de Limbă română scris a examenului de bacalaureat. Subiectele au fost transmise în condiţii de securitate, proba de luni s-a desfăşurat în condiţii bune în toate centrele de examen, cu excepţia Liceului «Dimitrie Bolintineanu»", a spus ministrul Educaţiei.

Pricopie a precizat că examenul de bacalaureat va continua conform calendarului stabilit, marţi fiind programată proba la limba şi literatura maternă, miercuri proba obligatorie a profilului şi vineri proba la alegere a profilului şi specializării.

"Proba de luni s-a desfăşurat în condiţii normale, cu excepţia de care am vorbit. Va continua cu proba pentru minorităţi şi apoi miercuri potrivit programului. Vreau să precizez faptul că ieri (duminică, n.r.), în videoconferinţa pe care am avut-o cu preşedinţii comisiilor de bacalaureat, am precizat toleranţă zero la corupţie, să avem un examen de bacalaureat fără procuratură", a mai spus Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a adăugat că este nemulţumit de faptul că membrii comisiei de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" nu i-au înţeles mesajul.

"Din păcate, cei de la «Bolintineanu» nu au înţeles acest mesaj. Atrag atenţia că vom face acelaşi lucru ori de câte ori se va repeta situaţia de luni. Am cerut ca examenul să se desfăşoare în bune condiţii pentru a avea o reală radiografie a ceea ce avem astăzi în sistem. De aceea ţin să mulţumesc celor care şi-au făcut datoria şi precizez că ne detaşăm total de cei care nu au înţeles să-şi facă datoria", a declarat petnru MEDIAFAX ministrul Educaţiei.

Pricopie a mai spus că decizia luată de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti privind schimbarea comisiei de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" şi eliberarea din funcţii a directorului şi directorului adjunct ai şcolii sunt măsuri corecte, luate imediat ce organele de anchetă au descins în unitatea de învăţământ.

UPDATE ISMB: La Liceul "Bolintineanu" sunt suspiciuni de corupţie; anchetatorii nu mi-au dat detalii

Inspectorul şcolar adjunct al Capitalei, Florin Lixandru, a declarat, luni, că procurorii l-au informat doar că în cazul Liceului "Bolintineanu" s-a deschis un dosar penal pentru presupuse fapte de corupţie, singurul document privind ancheta pe care l-a văzut fiind autorizaţia de percheziţie.

"Este un dosar în lucru.Tot ce ştiu este că la Liceul Bolintineanu există suspiciuni de corupţie. Anchetatorii nu mi-au dat niciun fel de detalii, mi-au arătat doar autorizaţia de percheziţie", a spus inspectorul şcolar adjunct Florin Lixandru, preşedintele Comisiei de bacalaureat din Capitală, la ieşirea din sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, unde a participat la şedinţa în care s-a hotărât înlocuirea comisiei de examen de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

UPDATE Aproximativ 20 de profesori supraveghetori de la Liceul "Bolintineanu", duşi la audieri la Poliţie

Aproximativ 20 de profesori supraveghetori la examenul de bacalaureat susţinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală au fost duşi, luni, la Poliţia Capitalei pentru a fi audiaţi, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, profesorii care au supravegheat elevii ce au susţinut la Liceul "Dimitrie Cantemir" proba la Limba română de la bacalaureat urmează să dea declaraţii la Poliţia Capitalei în legătura cu suspiciunile de fraudare a examenului.

Sursele citate au precizat că până la acest moment nu a fost pusă sub învinuire în acest caz nicio persoană, iar profesorii supraveghetori vor da declaraţii prealabile privind procedurile de supraveghere şi modul în care s-a desfăşurat examenul.

Sursele citate au precizat că la audieri nu au fost chemaţi până în prezent membri ai conducerii Liceului "Dimitrie Bolintineanu" sau elevi care au susţinut proba scrisă la Limba română.

Anchetatorii au mers luni la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" pentru a ridica probe, fiind ridicate înscrisuri şi unităţi de calculator, care urmează să fie expertizate din punct de vedere informatic.

UPDATE Sesizarea privind fapte de corupţie la Liceul "Bolintineanu", veche de câteva săptămâni - surse

Sesizarea privind fapte de corupţie în cazul examenului de bacalaureat susţinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală a fost făcută acum câteva săptămâni, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse judiciare, precizând că reclamaţia nu a venit de la părinţi sau elevi.

Potrivit surselor citate, procurorii Parchetului Capitalei au fost anunţaţi în urmă cu câteva săptămâni în legătură cu presupuse fapte de corupţie privind examenul de bacalaureat susţinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Anchetatorii au mers luni la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" pentru a ridica probe, fiind ridicate înscrisuri şi unităţi de calculator, care urmează să fie expertizate din punct de vedere informatic.

UPDATE MEN: Subiectele la bac nu au fost publicate înainte de examen; STS - nu au fost breşe în sistem

Ministerul Educaţiei spune că niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisă la Limba română de la bacalaureat nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a făcut verificări şi a asigurat că nu a existat nicio breşă în reţeaua informatică.

UPDATE Procurorii au început urmărirea in rem pentru fapte de corupţie

Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în colaborare cu Poliţia Capitalei şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI), au făcut luni percheziţii la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

Acţiunea a avut loc după ce anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale "in rem" pentru presupuse fapte de corupţie în legătură cu desfăşurarea examenului de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu".

Percheziţiile vizează "o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfăşurat în această perioadă", a precizat Parchetul Capitalei în comunicatul citat.

"Percheziţiile vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă (accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi)", au mai arătat procurorii.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că sunt vizaţi profesorii examinatori, dar nu au putut preciza câte cadre didactice ar putea fi cercetate pentru presupuse fapte de corupţie în acest caz.

Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de elevi care au terminat în acest an clasa a XII-a şi absolvenţi care nu au promovat în seriile anterioare.

BACALAUREAT 2013: Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul din acest an

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici