Baconschi: Cuvântul "fiziologică" sublinia că rata infracţionalităţii e similară altor comunităţi

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, marţi, la o întâlnire cu reprezentanţii romilor, că nimic din convingerile sale nu are de-a face cu rasismul, dar că în calitatea sa nu poate să ignore sau să subestimeze semnalele critice primite din orice stat UE care se confruntă cu infractori.

86 afișări
Imaginea articolului Baconschi: Cuvântul "fiziologică" sublinia că rata infracţionalităţii e similară altor comunităţi

Baconschi: Cuvântul "fiziologică" sublinia că rata infracţionalităţii e similară altor comunităţi (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Baconschi a dorit să explice aspecte ale întrevederii sale cu secretarul de stat pentru Afaceri Europene în MAE francez, Pierre Lellouche.

"Domnul Lellouche a venit însoţit de trei parlamentari cu un mesaj foarte sever, acela că autorităţile franceze roagă autorităţile române să se mobilizeze pentru a diminua infracţionalitatea în cadrul comunităţii româneşti pentru că aceasta a atins un nivel ingrijorător", a spus Baconschi.

Ministrul a spus că i-a transmis omologului francez că România nu are "cetăţeni de două categorii şi că încercarea de a cataloga în două grupe este extrem de periculoasă". "Inclusiv am făcut o aluzie la Holocaust", a spus el.

Baconschi a amintit că a subliniat în declaraţia de presă de la finalul întâlnirii cu Lellouche calitatea umană foarte bună a comunităţii româneşti din Franţa.

"Cuvântul «fiziologică» inducea o idee contrară celei speculate, respectiv că în comunitatea românească nu există o rată anormală. Intenţia mea a fost de a spune că în orice comunitate ai o rată de infracţionalitate obişnuită. Eu am ieşit în apărarea întregii comunităţi pe această idee - că nu există printre românii din Franţa, de etnie română sau romă, infracţionalitate mai mare ca în cea marocană sau, de altfel, din Franţa", a explicat Baconschi.

"Eu sunt un intelectual care a scris 10 cărţi, care a fost în permanenţă prezent în spaţiul public în ultimii ani. Am promovat valorile dialogului. (...) Am pledat pentru toate formele dialogului - internaţonal, ecumenic şi social. Nimic din convingerile mele nu are de-a face cu rasismul", a spus Baconschi.

El a subliniat însă că, în calitate de ministru al Afacerilor Externe, nu poate să ignore sau să subestimeze "semnalele critice primite din orice stat UE care se confruntă pe teritoriul său cu reţele de infractori, crimă organizată, cerşetorie".

"Avem această problemă. A o ignora nu înseamnă a o rezolva. Sunt de acord cu un apel la luciditate de multe ori autocritică. Aşa cum şi eu am făcut adineauri mea culpa pentru o expresie răstălmăcită. Aşa şi eu vă rog să nu băgăm sub covor sau dulap problemele", a insistat ministrul.

"Trebuie să recunoaştem: există rasism, exisă xenofobie, există politicieni în fiecare ţară care sunt tentaţi să instrumentalizeze această problemă, să creeze ţapi ispăşitori şi să spună, pe fondul crizei economice, «Iată vinovaţii, iată de ce a crescut infracţionalitatea»", a spus Baconschi. El a adăugat că acest lucru nu este adevărat şi tocmai în acest context este necesară solidaritate în construirea unei strategii de îmbunătăţire a imaginii românilor în Europa.

Mai multe organizaţii non-guvernamentale au anunţat, săptămâna trecută, atât marţi, cât şi miercuri, că cer demisia sau demiterea ministrului Baconschi, declarându-se nemulţumite de un fragment dintr-un discurs al demnitarului pe care îl consideră "rasist" şi în legătură cu care anunţă că-l reclamă la CNCD.

ONG-urile se arătau nemulţumite de o declaraţie făcută de Teodor Baconschi în timpul întrevederii cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, din 11 februarie 2010, dar şi de un comunicat de presă al Guvernului, din aceeaşi zi, menit să informeze despre temele discuţiei dintre Emil Boc şi Lellouche.

"Vorbind despre comunitatea română din Franţa, ministrul Baconschi afirma, conform declaraţiei de presă de pe site-ul MAE: «Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă.» Ministrul asociază în mod direct infracţionalitatea cu etnia. Mai mult decât atât, într-o manieră de maximă gravitate, dă o explicaţie biologică asocierii în infracţionalitate, explicaţie caracteristică Germaniei naziste în motivarea Holocaustului", scriau, într-un comunicat de săptămâna trecută, reprezentanţii celor câteva zeci de organizaţii militante pentru drepturile omului care au sesizat problema.

Ministerul de Externe a anunţat, atunci, că a scos de pe site, din declaraţia lui Teodor Baconschi din 11 februarie, formula folosită în legătură cu infracţionalitatea românilor din Franţa, instituţia precizând şi că respinge interpretările în notă "rasistă sau etnicistă" ale declaraţiilor şefului diplomaţiei.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Lucian Rosenfeld, a declarat, săptămâna trecută, miercuri, pentru MEDIAFAX, că ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, i-a invitat, joi dimineaţă, pe semnatarii scrisorii de protest la adresa sa la o întâlnire în care să aibă "un schimb de opinii onest".

Aceştia au declinat invitaţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici