Banias: N-am intervenit să-l ţin în funcţie pe directorul DSV Constanţa, el era deja schimbat

Senatorul PDL Mircea Banias s-a prezentat miercuri dimineaţă la instanţa supremă unde a făcut plângere împotriva interdicţiei de a părăsi ţara, el declarând că nu a intervenit pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al DSV Constanţa, aşa cum reiese din actele procurorilor DNA.

379 afișări
Imaginea articolului Banias: N-am intervenit să-l ţin în funcţie pe directorul DSV Constanţa, el era deja schimbat

Banias: N-am intervenit să-l ţin în funcţie pe directorul DSV Constanţa, el era deja schimbat (Imagine: Ocatv Ganea/Mediafax Foto)

"Nu, n-am intervenit să-l ţin în funcţie pe directorul DSV. El era schimbat din funcţie. N-aveam cum să-l aduc înapoi. Eu am semnalat faptul că directorul pe care PDL l-a susţinut a fost schimbat şi am solicitat colegului meu la întâlnirea coaliţiei să exprime faptul că nu am ştiut că urma să se întâmple aşa ceva. A fost o măsură dispusă de cei ce au competenţă în domeniu fără să ne informeze şi pe noi", a răspuns seantorul Banias unei întrebări a jurnaliştilor.

Senatorul a mai arătat că schimbarea directorului despre care fac menţiuni procurorii anticorupţie "a dat senzaţia că doctorul care era acolo a fost schimbat din motive profesionale lucru care nu este adevărat". "Este doctor în medicina veterinară. Era protocolul pe care l-am semnat cu PSD şi care era în continuare valabil. Numirea a fost făcută conform Ordonanţei 105. Deci n-a fost nicio ilegalitate", a precizat Banias.

Acesta şi-a susţinut nevinovăţia, apreciind că soluţia pe care ar trebui să o dea procurorii în cazul său este cea de scoatere de sub urmărire penală. "Cred că ar fi firesc să se dea SUP pentru că nu există faptele incriminate de Codul penal, eu nu le-am săvârşit", a spus el.

Întrebat cine este fostul ministru la care se face referire în actele procurorilor şi cu care acesta ar fi discutat, Banias a arătat că acesta "este un fost ministru, un lider al PDL care nu era în Guvern" la data discuţiei. "Cei care au dat publicităţii aceste stenograme cunosc identitatea colegului şi ei trebuie să spună", a adăugat senatorul Mircea Banias.

"Vă asigur că acea persoană nu era ministru la data când am discutat, la 3 decembrie", a mai spus el, adăugând că nu are niciun motiv să-şi dea demisia din Parlament. "Oamenii m-au trimis să-i reprezint, n-am de ce să-mi dau demisia. Vă spun n-am nicio legătură cu cei care sunt cercetaţi în acest dosar", a susţinut senatorul.

El a confirmat parţial declaraţiile făcute în urmă cu o zi de Laurenţiu Mironescu, care a susţinut la ICCJ că nu aveau o relaţie bună şi nu se salutau, menţionând că n-a mai vorbit la telefon din 2009 cu fostul secretar general în MAI 2009 la telefon, dar că nu erau certaţi, doar că nu s-au mai întâlnit.

În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate, una a primit mandat de arestare în lipsă, iar senatorul PDL Mircea Marius Banias are interdicţie de a părăsi ţara pentru 29 de zile.

Astfel, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.

Senatorul Mircea Banias este cercetat în acest dosar pentru aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare.

Potrivit procurorilor, în 22 octombrie 2010, senatorul Mircea Marius Banias i-a pretins lui Eugen Bogatu, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA, să îi remită cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.

Banias i-a promis lui Eugen Bogatu, în schimbul acestor foloase materiale, că se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea, că va interveni pentru ca o persoană, ce nu era agreată de grupul infracţional, să nu fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa şi că îşi va folosi influenţa pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa.

Senatorul Mircea Banias i-a promis lui Eugen Bogatu că intervine la şeful ANAF, Sorin Blejnar, pentru a-l convinge să renunţe la atitudinea negativă a acestuia faţă de Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, potrivit motivării instanţei supreme care în 25 mai a emis 29 de mandate de arestare în cazul "grupării Mironescu".

De asemenea, Banias i-a promis lui Eugen Bogatu, în noiembrie 2010, că va interveni, la cererea acestuia, la ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, "într-o problemă", iar o lună mai târziu a intervenit "pe lângă un ministru", pentru păstrarea în funcţie a fostului director al DSV Constanţa, notează instanţa în motivare.

În document se mai arată că "la data de 3 decembrie 2010 inculpatul Banias Mircea Marius a intervenit pe lângă un ministru pentru a-l păstra în funcţie pe fostul director de la Direcţia Sanitar-Veterinară din Constanţa".

Despre infracţiunea de instigare la delapidare de care este acuzat senatorul Mircea Banias, instanţa reţine, în motivarea sa, că "inculpatul l-a convins pe Eugen Bogatu, în 22 octombrie 2010, pentru ca acesta la rândul său să îl convingă pe Horia Dan Tudoran, lucrător vamal la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, responsabil cu magazia de confiscări vamale şi având gestiunea acesteia" să sustragă din gestiune bunurile cerute.

Asociaţia pentru Promovarea Porturilor Dunărene şi la Marea Neagră Constanţa, fondată de Mircea Banias şi de fratele său Emil Banias, director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa, a primit gratuit mai multe bunuri, "fără a exista această posibilitate legală".

Bunurile au fost primite "în schimbul protejării intereselor membrilor grupului infracţional", arată judecătorul în motivare.

Potrivit documentului citat, bunurile primite au fost "o mie de perechi de încălţăminte sport pentru copii, 750 de costume de trening, 628 de curele, 250 de perechi de pantaloni pentru adulţi, aproape 1.100 de costume de trening, purtând însemnele mărcii «Adida» şi 700 de perechi de pantofi sport cu aceleaşi însemne".

În document se mai precizează că, în 21 iunie 2010, "în stocul asociaţiei mai rămăsese doar o mică parte din bunurile primite gratuit de la Biroul Vamal Constanţa Sud Agigea, judecătorul notând că majoritatea "a ieşit între timp din gestiune, fără acte justificative".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici