Băsescu: Cazuri precum Voicu, colaterale unui proces prin care s-a apărat siguranţa statului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la B1Tv, că a avut loc un proces prin care statul şi-a apărat securitatea, înlăturându-se clientela politică din structurile de siguranţă, iar cazuri precum Voicu sau Căşuneanu sunt colaterale acestui proces.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Cazuri precum Voicu, colaterale unui proces prin care s-a apărat siguranţa statului

Băsescu: Cazuri precum Voicu, colaterale unui proces prin care s-a apărat siguranţa statului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Nimeni nu se întreabă de ce doi miniştri au plecat. Mai ales, toată lumea uită de Dragnea, care a stat şapte zile ca ministru de Interne, după care a venit la mine, dându-mi explicaţia de ce îşi prezintă demisia. Aduceţi-vă aminte că au început nişte discuţii cu oameni care au arhive, au acces în arhive sau oameni care primeau informaţii de la Moş Crăciun. Structurile statului nu cred în Moş Crăciun. De la aceste întâmplări, de la demisiile celor doi, plus de la Moş Crăciun care aducea unui politician, în vogă la un moment dat, informaţii, au reacţionat structurile statului şi au pus sub supraveghere infecţia de la Interne. În acest proces de protejare a insitutuţiilor astatului de către alte instituţii ale statului a apărut şi cazul Voicu, despre care eu am aflat de la televizor, pentru că nu-i treaba mea. Am ştiut despre intervenţia SRI în problema... ce se întâmplă la Interne", a spus şeful statului.

El a explicat că obiectivul a fost scoaterea clientelei politice din structurile de informaţii ale statului.

În acest context, Băsescu a menţionat că în procesul supravegherii şi încercării de "a curăţa ce se întâmpla acolo a apărut colateral, ca un caz de corupţie, şi cazul Voicu", trimis la Parchet.

"Deci obiectivul a fost cu totul altul. S-a început de la penetrarea de către oameni care utilizau un serviciu, penetrarea unui serviciu cu oameni puşi şi, aţi auzit că Blaga, răul ăsta... Sigur că toată clientela, că toţi oamenii unuia dintre cei suspectaţi, au fost scoşi din funcţiile importante în care au fost puşi. Dar a fost o acţiune de importanţă naţională. Statul a reacţionat pe o vulnerabilitate de siguranţă naţională", a mai precizat preşedintele Băsescu.

Totodată, Traian Băsescu a negat că ar primi stenograme din dosare. El a afirmat că primeşte "pe siguranţă, doar o pagină, o sinteză".

Senatorul Cătălin Voicu a fost arestat, în 30 martie, sub acuzaţiile de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

Nume de politicieni precum Gabriel Oprea, Ludovic Orban, Marian Vanghelie, Miron Mitrea, de magistraţi - Florin Costiniu, şi de oameni de afaceri - Costel Căşuneanu şi Marius Locic, au apărut în stenogramele din dosarul DNA prin care se cere arestarea lui Voicu.

Unul din subiectele stenogramelor a fost legat de intenţia senatorului Voicu de a fi devenit, în cazul în care Mircea Geoană ar fi câştigat prezidenţialele din 2009, ministru al Internelor. Potrivit fragmentelor de stenograme, Voicu şi-a exprimat dorinţa privind arestarea lui Neculai Onţanu şi "întocmirea unor dosare" lui Gabriel Oprea.

Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic vor fi eliberaţi din arest, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) le-a admis, luni seară, cererile de cercetare în libertate în dosarul în care sunt acuzaţi de corupţie, alături de senatorul Cătălin Voicu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici