Băsescu crede că românii sunt reticenţi faţă de stocarea datelor private

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Global Forum 2009, că în România, ca şi în celelalte foste state comuniste, sentimentele populaţiei legate de supravegherea activităţilor private sunt mai "dure" decât în alte state democratice.

12 afișări
Imaginea articolului Băsescu crede că românii sunt reticenţi faţă de stocarea datelor private

Băsescu crede că românii sunt reticenţi faţă de stocarea datelor private (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Vreau să vă atrag atenţia în legătură cu cât de departe putem merge cu tehnologia IT în viaţa privată a persoanelor. De exemplu, în România, urmând recomandările Uniunii Europene, a fost adoptată o lege privind stocarea apelurilor telefonice. Legea a fost respinsă de Curtea Constituţională, iar în România a fost o dezbatere extrem de largă pe această temă. Probabil în ţările foste comuniste este mult mai dificil să le explici cetăţenilor de ce aceste date trebuie să fie stocate şi folosite de autorităţi în caz de necesitate", a declarat Băsescu.

El a mai spus că, din cauza modului în care s-a exercitat puterea de către fostul regim, românii, ca şi cetăţenii celorlalte state foste comuniste, sunt mai reticenţi faţă de stocarea datelor private.

"Din cauza modului în care s-a exercitat puterea de către fostul regim, românii, şi sunt convins că acest lucru este valabil în toate ţările foste comuniste, sentimentele populaţiei legate de supravegherea activităţilor private sunt mai dure decât în alte state democratice. Unde încrederea cetăţeanului în stat este mai mare, este un obicei al vieţii de zi cu zi. În ţara noastră încrederea faţă de ceea ce statul ar putea face cu asemenea date este redusă, din cauza experienţelor din ultimii 50 de ani", a adăugat şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici