Băsescu: Dacă vrem, cel puţin parţial intrăm în Schengen anul acesta

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că, dacă vrea, România poate intra în Spaţiul Schengen "cel puţin parţial" anul acesta, şeful statului indicând ca orizont de timp luna octombrie.

276 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Dacă vrem, cel puţin parţial intrăm în Schengen anul acesta

Băsescu: Dacă vrem, cel puţin parţial intrăm în Schengen anul acesta (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

"Dacă vrem, cel puţin parţial intrăm", a spus preşedintele la B1 TV, referindu-se la aderarea României la Spaţiul Schengen.

Întrebat dacă această aderare parţială se referă doar la frontierele aeriene, şeful statului a precizat : "Poatecu mai bine". El a indicat ca orizont de timp pentru aderarea la Schengen luna octombrie.

Proiectul de concluzii adoptat, la 9 iunie, la Consiliul JAI de la Luxembourg menţionează că subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen va fi reluat "cât mai curând cu putinţă, dar nu mai târziu de septembrie 2011".

Parlamentul European şi-a exprimat, la 8 iunie, sprijinul pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi a cerut guvernelor europene să nu ţină cele două ţări "ostatice ale discursului populist", potrivit europarlamentarului conservator portughez Carlos Coelho.

Ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a declarat, la 9 iunie, că una dintre propunerile privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen vizează eliminarea controalelor pe aeroporturi în 2011, iar la frontiera maritimă şi terestră mai târziu, în 2012.

Pinter Sandor, a căui ţară deţine preşedinţia UE, a declarat, la acea dată, într-o conferinţă de presă, că proiectul de concluzii privind aderarea celor două state la Schengen a fost adoptat. El nu a oferit detalii despre conţinutul acestuia, însă a precizat că atât Comisia Europeană - reprezentată la lucrări de comisarul Cecilia Malmstrom - cât şi miniştrii prezenţi "au lăudat eforturile imense" făcute de cele două state pentru pregătire.

Pinter Sandor a precizat că nu poate să facă previziuni pentru viitor dar a explicat că, până la viitoarea reuniune a Consiliului JAI, din 20 septembrie 2011 vor fi luate în discuţie mai multe propuneri, una dintre acestea fiind posibilitatea intrării în Schengen pe etape (aerian în 2011) si maritim si terestru in 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici