Băsescu: Galaţiul nu va fi inundat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri la Galaţi, unde inspectează digul de la Dunăre, că, după părerea sa, oraşul nu va fi inundat şi că instituţiile statului, cum ar fi Jandarmeria şi Armata, s-au mobilizat atunci când a fost nevoie de acestea.

34 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Galaţiul nu va fi inundat

Băsescu: Galaţiul nu va fi inundat (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Băsescu a spus că marţi, când s-a aflat la Galaţi, a luat în calcul nivelul de 695 de centimetri pentru cotele apelor, însă specialiştii au avansat o cifră mai mică, digul fiind construit să reziste unei valori de 715 centrimetri.

"Eu v-am spus că mi-am luat rezerve şi pentru ce ştiam că o să fie: că au spus că or să se mute ploile în sud… şi am spus maxim 695. Specialiştii nu dau în nici un caz 690 cm, ci mult mai puţin, dar Galaţiul este pregătit şi pentru 715. Dar, după părerea mea, Galaţiul nu va fi inundat", a spus Băsescu, menţionând că ceea ce s-a realizat în acest oraş este proba faptului că "atunci când instituţiile statului sunt mobilizate, Jandarmeria şi Armata (...) când avem nevoie, ne putem bizui pe ele".

El a adăugat, după inspectarea construcţiei, că este exclusă orice spargere de dig, în zonă sau în altă parte.

Preşedintele a vizitat, ca şi seara trecută, digul supraînălţat cu saci cu nisip şi a vorbit cu lucrătorii ISU care munceau la reducerea infiltraţiilor prin dig. Ulterior, preşedintele a vizitat şi hidrobarajul, întins pe trei străzi din cartierul Valea Oraşului. Preşedintele a dat mâna cu mai mulţi gălăţeni adunaţi pe malul digului şi a felicitat o jurnalistă însărcinată, spunându-i, totuşi, că nu va face o excepţie nici măcar în cazul ei, pentru a nu mai reduce indemnizaţia pentru mame.

În finalul vizitei, preşedintele a dat din nou asigurări gălăţenilor că digul va rezista şi Galaţiul nu va fi inundat. "Cred că s-a făcut maxim ce se putea face, ce trebuia făcut, fără nici un rabat legat de risc. Convingerea mea este că Galaţiul este în afara riscului de inundaţie iar de spart într-o parte sau alta nici nu se pune problema, ceea ce arată că matematica mea de ieri dimineaţă a fost bună… nu-mi ieşea volum de inundaţie… Am trecut pe aici şi astăzi ca oamenii să fie convinşi că nu se va întâmpla nimic rău", a declarat Traian Băsescu.

Deşi nu a fost de acord iniţial, preşedintele statului a făcut câteva comentarii şi despre creşterea TVA: "Am fost împotriva creşterii TVA, … a fost o decizie a coaliţiei (…) sigur, coaliţia guvernează… se puteau găsi soluţia lărgirii bazei de impozitare şi ar fi fost mult mai bine (…) iar stabilitatea, nu mai vorbim de ea… stabilitatea şi a inflaţiei puteam merge pe obiectivul de a ne atinge ţinta de inflaţie de 3,5% (…) acum, s-a dus, am aruncat în aer... mâine o să mă duc la TVR să mai dau explicaţii suplimentare".

Băsescu a inspectat şi marţi digul construit pentru apărarea municipiului Galaţi şi le-a spus jurnaliştilor, întrebat fiind cum i se pare construcţia, că aceasta este singura soluţie.

La insistenţele unui jurnalist, care l-a întrebat despre varianta spargerii digului de la Cotu Pisicii, preşedintele, care se urcase deja în maşină, a făcut un semn cu mâna, de respingere, spunând: "Hai, lasă, Doamne fereşte să se ajungă la asta!", reiterând că digul de la Galaţi va rezista.

Băsescu a mai declarat marţi că, fiind un om cu pregătire tehnică, adună debitul Prutului cu al Dunării şi cu cel actual al Siretului şi nu rezultă inundaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici