Băsescu: În Harghita şi Covasna dezvoltarea economică este slabă din cauza naţionalismului

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, afirmă că în Harghita şi Covasna "dezvoltarea economică este slabă", întrucât "aici unii au promovat ideea să vină numai investitori unguri, alţii au spus să vină numai investitori români", rezultatul fiind că au venit "firme cu potenţial foarte redus".

181 afișări
Imaginea articolului Băsescu: În Harghita şi Covasna dezvoltarea economică este slabă din cauza naţionalismului

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Cred că bătălia aici trebuie să fie în primul rând pentru dezvoltare, pentru că asta îi afectează şi pe unguri şi pe români. Sigur că s-au făcut progrese în dezvoltarea zonei şi asta a fost una din priorităţile pe care cabinetele anterioare le-au avut, însă Covasna şi Harghita vor fi bine ancorate în realităţile româneşti atunci când vor fi tratate ca zone care trebuie să fie sprijinite pentru crearea locurilor de muncă, pentru creare de facilităţi culturale, educaţionale, de cel mai înalt nivel. Trebuie să recunoaştem că în cele două judeţe dezvoltarea economică este slabă", a declarat, sâmbătă, la Izvoru Mureşului, Traian Băsescu.

În opinia preşedintelui suspendat, acest lucru se datorează "naţionalismului".

"Aici unii au promovat ideea să vină numai investitori unguri, alţii au spus să vină numai investitori români. Rezultatul: au venit firme cu potenţial foarte redus care nu au putut asigura dezvoltarea celor două judeţe şi mai ales fricţiunile continue au creat impresia că este posibil un conflict interetnic, ceea ce i-a făcut pe investitori să nu se apropie de cele două judeţe, iar atmosfera sper eu să se îmbunătăţească pentru că ea este singura care poate stimula investiţiile serioase de aici şi de care cetăţenii, fie că sunt de etnie maghiară, fie că sunt români de etnie română, au nevoie", a susţinut el.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a fost rugat de jurnalişti să transmită un mesaj românilor din Harghita şi Covasna, în condiţiile în care ar fi existat semnale că aceştia s-ar fi simţit abandonaţi întrucât el a transmis un mesaj maghiarilor din zonă.

"Eu, dacă am vrut să mă adresez minoritarilor unguri, m-am adresat pentru că eram într-o zonă în care ei sunt majoritari. Românii nu au de ce să se simtă frustraţi în raport cu un preşedinte cetăţean român, de naţionalitate română, creştin şi ortodox. Întotdeauna ai grijă de minoritari şi asta trebuie să facem noi, toţi politicienii, trebuie să îi facem pe minoritari să vadă că avem aceeaşi încredere ca şi în conaţionalii noştri", a afirmat Traian Băsescu.

Întrebat dacă politicienii nu ar trebui să aibă grijă şi de românii din cele două judeţe, Traian Băsescu a spus: "Păi vi s-a părut că n-au?".

Traian Băsescu a petrecut, sâmbătă, mai multe ore la Mănăstirea "Adormirea Maicii Donmnului " de la Izvoru Mureşului şi s-a declarat plăcut impresionat de ceea ce a văzut.

El a afirmat că mănăstirea este "un pilon de credinţă ortodoxă românească într-o zonă în care este bine să ne menţinem tradiţiile şi credinţa".

Ulterior, Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au plecat cu maşina de la Izvoru Mureşului, îndreptându-se spre Maramureş.

La rândul său, IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, a declarat că i-a prezentat lui Traian Băsescu situaţia românilor din Harghita şi Covasna şi problemele cu care ei se confruntă.

"Se cunoaşte în lume faptul că aici ar trăi numai maghiari, or aici trăieşte o importantă comunitate de români, şi nu de ieri, ci străveche, avem aici rădăcini adânci şi de aceea fără să facem deosebire de nicio coloratură politică am încercat totdeauna să sensibilizăm şi să prezentăm viaţa noastră de aici atât din punct de vedere social, cât şi din punct de vedere economic", a spus IPS Selejan.

În opinia sa, factorul economic ar fi cel care ar putea detensiona relaţiile dintre români şi maghiari care au nevoie de locuri de muncă.

El a dat exemplul minei de cupru din Bălan, care ar putea fi redeschisă şi ar putea oferi locuri de muncă românilor şi maghiarilor.

În discuţiile cu preşedintele suspendat, IPS Selejan l-a rugat pe acesta să facă "tot ce îi stă în putinţă pentru realizarea păcii sociale".

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, şi soţia sa, Maria, s-au aflat, de joi seară, într-o vizită în judeţele Covasna şi Harghita. În cadrul acestei vizite, pe care Traian Băsescu a apreciat-o drept "una relaxantă", ei au fost în staţiunea Covasna, Lacul Sfânta Ana, Balvanyos, iar sâmbătă s-au aflat la mănăstirea de la Izvoru Mureşului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici