Băsescu la NATO: România va trimite în curând 66 de jandarmi în Afganistan

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la sediul NATO de la Bruxelles, că România va trimite şi 66 de jandarmi în Afganistan, în perioada imediat următoare, pentru a participa la construcţia instituţională şi că primul contingent de ofiţeri afgani va sosi în curând în România pentru instrucţie.

62 afișări
Imaginea articolului Băsescu la NATO: România va trimite în curând 66 de jandarmi în Afganistan

Băsescu la NATO: România va trimite în curând 66 de jandarmi în Afganistan (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"România - dincolo de faptul că şi-a îndeplinit obligaţiile asumate de a mări efectivele din Afganistan - va da o atenţie deosebită trimiterii de instructori în Afganistan. De altfel, vă pot informa că primul contingent de ofiţeri afgani va sosi în perioada imediat următoare în România pentru instruire", a spus şeful statului în cadrul unor declaraţii de presă susţinute alături de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

El a adăugat că, în acelaşi timp, la universităţile civile, 12 burse au fost deja acordate tinerilor afgani, şeful statului precizând ulterior că România va continuia să mărească numărul de burse pentru tinerii afgani.

Întrebat dacă poate oferi mai multe detalii despre contribuţia României în Afganistan în perioada de tranziţie, preşedintele a spus: "Sunt foarte multe lucruri pe care le putem face. Cel mai important lucru pe care îl vom face însă este acelaşi pe care l-am făcut şi în Irak: vom rămâne acolo până când misiunea va fi îndeplinită".

"De asemenea, aşa cum am început să trimitem deja instructori pentru forţele de securitate afgane, România va trimite şi 66 de jandarmi în perioada imediat următoare pentru a se trece şi la antrenarea, la participarea la construcţia instituţiilor, altele decât cele ale Armatei, respectiv instituţiile de ordine publică", a adăugat Băsescu.

În opinia sa, în perioada următoare, toate statele membre NATO "ar trebui să privească cu multă atenţie la crearea unui corp al funcţionarilor publici". 'Plec de la premisa că Afganistanul nu a fost niciodată administrat la nivelul întregului său teritoriu. Or, odată cu crearea forţelor de securitate, trebuie să creăm şi o administraţie civilă, capabilă să preia funcţiunile necesare populaţiei de la Armata NATO, care acum se află în Afganistan", a încheiat el.

La rândul său, Anders Fogh Rasmussen a declarat că apreciază angajamentul României faţă de obiectivle NATO şi în special faţă de principala misiune, cea din Afganistan. El a mai spus că NATO contează în continuare pe sprijinul României şi anul viitor, când Alianţa îşi propune să înceapă perioada de tranziţie în Afganistan.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut, joi, o vizită oficială la sediul NATO, având convorbiri cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen.

Preşedinţia a precizat că vizita şefului statului la sediul NATO are loc pe fondul pregătirii apropiatei reuniuni la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice de la Lisabona, din luna noiembrie, explicând că preşedintele va aborda teme de actualitate precum Noul Concept Strategic, evaluarea situaţiei din Afganistan sau viitorul relaţiei NATO - Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici