Băsescu: Nu ne-am majorat efectivele în Afganistan pentru a "face frumos" în faţa Washingtonului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la B1Tv, că România nu şi-a majorat efectivele în Afganistan pentru a "face frumos în faţa Washingtonului", ci pentru a-şi proteja efectivele din zona de responsabilitate asumată.

23 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu ne-am majorat efectivele în Afganistan pentru a "face frumos" în faţa Washingtonului

Băsescu: Nu ne-am majorat efectivele în Afganistan pentru a "face frumos" în faţa Washingtonului (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

"Poate că este un moment în care eu să explic opţiunea noastră. România n-are niciun motiv să facă frumos în faţa Washingtonului. Şi nu ne-am mărit numărul de trupe nici ca să mă primească Obama, nici ca să-mi dea vreo decoraţie... Nu. În privinţa Afganistanului, avem o zonă de responsabilitate. Toate analizele ne arătau că zona de responsabilitate pe care o avem este o zonă extrem de riscantă dacă nu ne consolidăm efectivele. Noi acoperim zona Zabul şi avem în responsabilitate peste 100 de kilometri de infrastructură de transport, singura pe care se poate face aprovizionarea trupelor, plus zonele laterale. (...) Numărul de militari pe care îl aveam în zona de responsabilitate asumată punea situaţia efectivelor pe care le avem acolo în dificultate", a declarat Traian Băsescu.

El a explicat că trupelor române nu li se măreşte numărul misiunilor şi că România îşi suplimentează numărul militarilor pentru a-şi proteja trupele.

Totodată, şeful statului a adăugat că i-ar fi fost uşor să decidă retragerea trupelor române din teatrele de operaţii la preluarea primului mandat, dar că a decis să promoveze consecvenţa României în faţa partenerilor internaţionali.

"Mie mi-ar fi fost foarte uşor când am venit în funcţia de preşedinte să spun «Domnule Iliescu, domnule Adrian Năstase, aţi băgat România în Irak şi în Afganistan. Eu o retrag şi aplaudaţi-mă popor român». Aş fi fost un preşedinte ticălos, iresponsabil dacă făceam acest lucru. Pentru că în 2003 ne-am angajat la nişte misiuni. Slavă Domnului, am dus-o până la capăt pe cea din Irak. Sperăm să o ducem la capăt şi pe cea din Afganistan. Sigur că sunt costuri - costuri materiale, costuri în vieţi omeneşti... Până la urmă, suntem în NATO. Am vrut să fim în NATO şi este cea mai sigură poziţie a noastră, aceea de membri ai NATO. Este singura opţiune pe care o avem pentru a ne garanta securitatea", a mai explicat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici