Blejnar l-a numit pe Costea la Vama Ploieşti, deşi nu îndeplinea condiţiile de promovare

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex afirmă, într-un comunicat de sâmbătă, că Sorin Blejnar l-a numit în funcţia de director executiv al Direcţiei Judeţene Vamale Ploieşti pe Cornel Costea, cu încǎlcarea statutului funcţionarilor publici, neîndeplinind condiţiile de promovare.

116 afișări
Imaginea articolului Blejnar l-a numit pe Costea la Vama Ploieşti, deşi nu îndeplinea condiţiile de promovare

Blejnar l-a numit pe Costea la Vama Ploieşti, deşi nu îndeplinea condiţiile de promovare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar a fǎcut mai multe declaraţii publice în care se plângea cǎ nu are putere asupra lucrǎtorilor vamali (de a-i schimba sau sancţiona), deşi cunoştea neregulile din vǎmi. Contrar acestor declaraţii, vǎ prezentǎm argumente din care rezultǎ cǎ preşedintele ANAF şi-a atras şi exercitat puterea asupra vǎmilor: Sorin Blejnar a fost numit preşedinte ANAF în data de 6 ianuarie 2009; în data de 18 februarie 2009 s-a emis HG 110 prin care Sorin Blejnar şi-a luat competenţa de a numi directorii executivi ai direcţiilor regionale pentru accize şi operaţiuni vamale şi directorii executivi ai direcţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru accize şi operaţiuni vamale. Toate numirile pentru celelalte funcţii de conducere din autoritatea vamalǎ se fǎceau doar cu avizul preşedintelui ANAF", arată Pro Lex.

Sursa citată susţine că odatǎ cu preluarea atribuţiilor de numire a directorilor din vǎmi, l-a adus în funcţia de director al direcţiei resurse umane pe Gheorghe Stambelu, fost director al direcţiei resurse umane din cadrul autoritǎţi vamale. "În data de 30 martie 2009, doi inspectori din cadrul Serviciului de inspecţie fiscalǎ, printr-un control inopinat, au constatat la SC Petrom SA un prejudiciu la bugetul statului, prin neplata accizelor, în sumǎ de aproximativ cinci milioane de euro. La o jumǎtate de orǎ dupǎ înregistrarea procesului-verbal de control la registratura agentului economic, inspectorii fiscali au fost chemaţi în biroul preşedintelui ANAF, unde au fost traşi la rǎspundere, pentru cǎ s-au dus în control şi au constatat prejudiciul. De faţǎ cu aceştia, Sorin Blejnar le-a solicitat şefilor profesionali sǎ fie destituiţi din funcţia publicǎ, ceea ce s-a şi fǎcut la data de 13 octombrie 2009. Instanţa de judecatǎ a constatat, irevocabil, legalitatea actului de control", mai spune Pro Lex.

Potrivit sindicatului, în data de 29 mai 2009 a emis ordinul 1164 prin care, "contrar organigramei şi ROF al autoritǎţii vamale, domnul Sorin Blejnar acorda Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti puterea de a exercita activitǎţi specifice de control operativ şi inopinat, pe întreg teritoriul României. Menţionǎm faptul cǎ, aceastǎ atribuţie o avea Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autoritǎţii Naţionale a Vǎmilor. De asemenea, fiecare direcţie regionalǎ vamalǎ are structuri de specialitate pentru efectuarea controlului în raza de competenţǎ teritorialǎ".

"În data de 5 august 2010 a fost numit şef al Biroului Vamal Siret, domnul Tudor Ioan. Dupǎ şapte zile de la numire, acesta a avut o capturǎ de 24.000 pachete de ţigǎri şi, în loc de recompensǎ, în aceeaşi zi, a fost schimbat din funcţie, iar, dupǎ alte trei zile, a fost mutat la 50 km de locul de muncǎ. Pentru cǎ a câştigat procesul şi a fost repus în funcţie, la data descinderii DNA, la Biroul Vamal Siret erau doi şefi de vamǎ pe acelaşi post. În august 2010, l-a promovat temporar în funcţia de director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Ploieşti pe domnul Cornel Costea, cu încǎlcarea statutului funcţionarilor publici (nu îndeplinea condiţiile pentru promovare în funcţie). Pentru a-i face loc acestuia, persoana care ocupa funcţia de director, prin concurs, a fost mutatǎ la Direcţia Judeţeanǎ pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Târgovişte", subliniază sindicatul în comunicat.

Pe baza declaraţiei unui fost şef de vamǎ, vicepreşedintele ANAF, Traian Mǎrginean, a fost pus sub acuzare şi schimbat din funcţie. "Deşi existǎ mai multe declaraţii ale şefilor de vǎmi, care îl indicǎ pe Sorin Blejnar ca fiind beneficiar al mitei din vǎmi, deocamdatǎ, paradoxal, nu s-a procedat la fel ca în cazul Traian Mǎrginean", susţine pro Lex, care precizează că, "de-a lungul timpului, s-a poziţionat categoric împotriva corupţiei din vǎmi şi poliţie, membrii de sindicat fiind afectaţi de corupţia instituţionalizatǎ, la fel ca toţi ceilalţi cetǎţeni care trǎiesc din muncǎ cinstitǎ".

Totodată, Pro Lex recomandǎ "efectuarea unei banale numǎrǎtori a membrilor şi lideri de sindicat Sed Lex şi SNPPC, care au fost (sau vor fi) reţinuţi în «scandalul şpǎgilor din vǎmi»".

Din totalul de 14.000 membri ai Pro Lex, doar trei au fost chemaţi la DNA, pânǎ în prezent.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că nu a luat nimic de la şeful Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, care a spus judecătorilor că a primit mită 90.000 de lei şi că o parte din sumă a ajuns "la preşedintele S.B."

"Eu nu am citit declaraţiile lui Costea. Nu am luat nimic de la Costea, iar dacă voi fi chemat de către organele de urmărire penală să dau declaraţii, mă voi duce pentru că vreau să se facă dreptate şi pentru că sunt obligat de lege", a spus Blejnar.

Costea a fost prins, joi, în flagrant delict când primea 10.000 de lei pentru favorizarea unor firme de import-export din Turcia, în cauză fiind efectuate cercetări şi faţă de alţi lucrători vamali de la Ploieşti, informează.

Instanţa arată că, potrivit lui Costea, "în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011 a primit suma de 90.000 de lei din care lui i-au revenit 30.000 de lei, restul împărţindu-i între vameşi şi alte persoane, ca P.P.şi P.S., bani care, după ştiinţa sa ajungeau la preşedintele S.B.".

Blejnar a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să ia măsurile necesare ca urmare a acuzaţiilor nedovedite din mass-media.

În ultima perioadă preşedintele ANAF a fost acuzat în repetate rânduri atât de oameni politici din opoziţie, dar şi de unul din foştii angajaţii din Vamă că el ar fi "regina" de pe tabla de şah a corupţiei din vămi, acuzaţii pe care le-a respins de fiecare dată.

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Oradea, unde a participat la Congresul UDMR, că dacă Parchetul sau Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) îi va trimite o sesizare cu privire la urmărirea penală a şefului ANAF, Sorin Blejnar, acesta va fi demis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici