Boghicevici: Ministrul Rovana Plumb refuză deliberat finanţarea asistenţei canine pentru nevăzători

Deputatul PNL Claudia Boghicevici afirmă că ministrul Muncii, Rovana Plumb, ”refuză deliberat” finanţarea programului de asistenţă cu câini ghizi pentru nevăzători, deşi acesta figurează pe lista programelor care trebuie să primească finanţare guvernamentală.

127 afișări
Imaginea articolului Boghicevici: Ministrul Rovana Plumb refuză deliberat finanţarea asistenţei canine pentru nevăzători

Boghicevici: Ministrul Rovana Plumb refuză deliberat finanţarea asistenţei canine pentru nevăzători (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Într-un comunicat de presă remis joi, fostul ministru al Muncii, deputatul PNL Claudia Boghicevici, afirmă că actualul ministru al Muncii, Rovana Plumb, ”ignoră obligaţia legală de a aloca fonduri în bugetul pe 2015 pentru Programul de Interes Naţional «Asistenţă vie cu câini ghizi pentru nevăzători»”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În comunicat se arată că acest program figureză pe lista celor care trebuie să primească finanţare prin bugetul Ministerului Muncii, conform unei legi iniţiate de Claudia Boghicevici şi adoptate în acest an în Parlament.

”Această lege a primit sprijinul marii majorităţi a deputaţilor, a fost promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, dar nu îşi produce efectele pentru că ministrul Rovana Plumb refuză deliberat finanţarea acestui program de asistenţă vie cu câini ghizi pentru nevăzători. În dezbaterea pe bugetul Ministerului Muncii pe care am avut-o marţi în Comisiile Reunite pentru Muncă şi Protecţie Socială, doamna Plumb a pretins că nu există prevederi legale pentru a putea finanţa acest program, deşi au trecut mai mult de şase luni de la promulgarea ei şi deşi publicarea normelor era obligaţia Ministerului Muncii”, afirmă Boghicevici.

Deputatul afirmă în comunicat că ”această scuză frizează penibilul şi demonstrează încă o dată că doamna Plumb nu este pregătită pentru a deţine funcţia de ministru al Muncii”.

Conform sursei citate, în comisii a fost propus un amendament pentru alocarea a 270.000 lei în 2015 acestui program, dar care a fost respins de majoritatea PSD-UNPR-PC.

”Le cer colegilor parlamentari, indiferent de culoare politică, să susţină acest amendament în plen şi să dea astfel o şansă nevăzătorilor din România la o existenţă mai aproape de normalitate, atât timp cât prin această măsură nevăzătorii ar dobândi un grad de independenţă mai mare şi ar putea să se deplaseze la locul de muncă fără ajutorul unei peroane însoţitoare. Am reuşit la Arad ca o familie formată din persoane cu deficienţă de vedere să beneficieze de ajutorul unui câine ghid şi cred cu tărie că acest program trebuie extins la nivelul întregii ţări şi finanţat pe măsură”, declară deputatul PNL.

În luna aprilie, Boghicevici anunţa modificări aduse de Camera Deputaţilor la Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel încât nevăzătorii să poată fi asistaţi de câini ghizi dresaţi prin programe finanţate de Guvern.

Modificările au fost aprobate de Senat încă din noiembrie 2013, dar în aprilie au fost aprobate de Camera Deputaţilor, întrunind 337 voturi "pentru” şi un vot "împotrivă”.

Legea fusese completată la articolul 96, în sensul includerii în programele naţionale finanţate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a programelor de dresaj a câinilor ghizi pentru asistenţa persoanelor cu handicap.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici