BOR: Sfinţirea a 100 de cruci pe locul viitoarei moschei, făcută de preoţi necanonici

Slujba de sfinţire a 100 de cruci pe terenul destinat construcţiei viitoarei moschei, ce a avut loc luni seară, a fost oficiată de trei preoţi necanonici şi reprezintă un gest provocator, spune conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

895 afișări
Imaginea articolului BOR: Sfinţirea a 100 de cruci pe locul viitoarei moschei, făcută de preoţi necanonici

BOR: Sfinţirea a 100 de cruci pe locul viitoarei moschei, făcută de preoţi necanonici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Patriarhia Română îşi exprimă surprinderea şi dezaprobă acţiunea organizată, fără aprobarea Arhiepiscopiei Bucureştilor, în seara zilei de 14 septembrie, pe terenul din Bucureşti atribuit comunităţii musulmane, în care au fost implicaţi trei clerici cu statut necanonic: un preot pensionat din Bucureşti, prezent acolo fără binecuvântarea Bisericii (care va fi cercetat pentru încălcarea regulamentelor bisericeşti), precum şi doi monahi, unul exclus din obştea mănăstirii Petru Vodă, judeţul Neamţ, iar celălalt, din judeţul Vaslui, fără apartenenţă canonică la o obşte monahală. De altfel, cei doi monahi au participat şi la protestele spontane din localitatea Pungeşti, judeţul Vaslui, în urmă cu doi ani", se arată într-un comunicat.

Conducerea BOR mai spune că "acţiunea provocatoare organizată luni seara contravine disciplinei canonice a clerului Bisericii Ortodoxe şi Legii Cultelor 489/2006 care stipulează că în România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă, precum şi ofensa publică adusă simbolurilor religioase".

"Patriarhia Română îşi reiterează poziţia fermă de respingere a oricărei forme de învrăjbire etnică şi religioasă şi îndeamnă la respect, înţelegere şi toleranţă faţă de cei de alt neam, cultură şi credinţă. De asemenea, reamintim că orice provocare poate avea drept consecinţă o iniţiativă similară asupra unei comunităţi ortodoxe române minoritare din Europa sau din alte părţi ale lumii unde se află români. Este uşor să provocăm conflicte, cu consecinţe imprevizibile, dar e mai înţelept să le evităm, mai ales în contextul lumii de astăzi", se mai spune în comunicat.

Peste 200 de persoane, conduse de trei preoţi, au mers luni seară, purtând 100 de cruci, pe terenul alocat construcţiei unei moschei în Capitală, unde au asistat la o slujbă de sfinţire a crucilor.

În luna august, mai multe persoane au adus, pe acelaşi teren, şapte purcei vii vopsiţi cu roşu, galben şi albastru, precum şi două carcase de porci congelate, pe care le-au îngropat acolo, unul dintre iniţiatorii acestei acţiuni arătând că ”legea musulmană spune că dacă îngropi un porcuşor pe locul unde se doreşte constrcţia unei moschei, aceasta nu se va mai construi”.

Guvernul a adoptat, în 27 mai, o hotărâre în care a prevăzut să ofere Muftiatului cultului musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri pătraţi în Bucureşti, pe o perioadă de 49 de ani, pentru construirea unei moschei de mari dimensiuni, cu o capacitate de 2.000 de persoane. Terenul respectiv este situat lângă Centrul Expoziţional Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro.

Singura condiţie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheii să înceapă în trei ani. Fondurile pentru construcţie vor fi asigurate de către statul turc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici