Borbely: Nu mergem mai departe cu proiectul de la Roşia Montană

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat, luni, la comemorarea a zece ani de la producerea accidentului cu cianuri de la Baia Mare, că proiectul de la Roşia Montană nu va merge mai departe cât timp certificatul de urbanism este nul.

40 afișări
Imaginea articolului Borbely: Nu mergem mai departe cu proiectul de la Roşia Montană

Borbely: Nu mergem mai departe cu proiectul de la Roşia Montană (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"În momentul acesta, datorită faptului că există o decizie a instanţei privind declararea certificatului de urbanism ca fiind nul, nu mergem mai departe. Punctul meu de vedere este foarte ferm în această privinţă", a declarat Borbely.

Ministrul a mai spus că miercuri va organiza o întâlnire, pe această temă, cu organizaţiile neguvernamentale şi intenţionează să facă şi o deplasare în zonă.

"Avem obligaţia să protejăm ecosistemul", a mai spus demnitarul.

Aproape 30 de tineri au comemorat, luni, în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), zece ani de la accidentul cu cianuri şi metale grele din Baia Mare, incident supranumit şi "al doilea Cernobâl".

Ei au păstrat un moment de reculegere şi au împărţit colivă celor prezenţi, spunându-le că este "pomana peştelui".

Alături de tinerii care s-au adunat la MMP pentru a marca incidentul petrecut acum zece ani a fost şi directorul Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, care a spus că astfel de evenimente nu trebuie uitate, deoarece există încă riscul contaminării cu cianuri, atâta vreme cât există proiecte de extragere a aurului prin utilizarea cianurii.

Şi ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbely, s-a alăturat tinerilor pentru a păstra un moment de reculegere, mulţumindu-le acestora că au marcat în acest fel împlinirea a zece ani de la accident.

"Ce s-a întâmplat atunci e fără precedent. O sută de tone de steril s-au scurs atunci şi au fost efecte de neimaginat pentru ecosistem. Din acest motiv nici nu avem voie să uităm şi trebuie să facem tot posibilul ca astfel de lucruri să nu se repete", a declarat ministrul, adăugând că toţi cei cu responsabilităţi în domeniu ar fi trebuit să participe la comemorare.

Borbely a mai afirmat că va fi participa la astfel de evenimente şi a precizat că instituţia pe care o conduce va avea mai multe iniţiative în acest an, "pentru a explica din nou şi din nou" care au fost pagubele în întreaga zonă după producerea accidentului cu cianuri.

Ministrul a mai spus că şi-ar fi dorit ca sute sau mii de oameni să fi protestat pentru cele petrecute în urmă cu zece ani şi pentru faptul că nici până acum cei responsabili nu au plătit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici