Borbely: Testele de rezistenţă la centralele nucleare trebuie înăsprite, pentru că nu e de glumit

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, afirmă la RFI că testele de rezistenţă la centralele nucleare trebuie înăsprite, după cutremurul din Japonia, pentru că "nu-i de glumit", demnitarul fiind convins că centrala de la Cernavodă va trece testele, iar riscul ca radiaţiile să ajungă în România este mic.

15 afișări
Imaginea articolului Borbely: Testele de rezistenţă la centralele nucleare trebuie înăsprite, pentru că nu e de glumit

Borbely: Testele de rezistenţă la centralele nucleare trebuie înăsprite, pentru că nu e de glumit (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Evident că şi România se va supune acestor teste. De fapt, ceea ce s-a întâmplat în Japonia demonstrează faptul că în momentul actual trebuie să înăsprim aceste regulamente, aceste monitorizări, aceste teste, pentru că nu-i de glumit. Iată, Japonia, care a fost pe bună dreptate calificată ca una din cele mai sigure ţări care au aceste lucruri puse la punct, pentru că se ştie că e o zonă seismică, iată că a rămas neputincioasă în faţa unei asemenea catastrofe nucleare, catastrofe de fapt în ceea ce priveşte cutremurul, dar poate să devină mult mai grav şi, deşi sunt mai puţine informaţii oficiale, faptul că împăratul a ieşit acum două zile şi după 40 de ani a ţinut un discurs de îmbărbătare, înseamnă că sunt probleme foarte mari acolo", a declarat, vineri, la RFI, ministrul Mediului.

Întrebat dacă există riscul ca centrala nucleară de la Cernavodă să nu treacă testele de rezistenţă cerute de UE la nivel comunitar, Borbely a spus: "Nu, din informaţiile pe care le avem de la specialişti, nu există acest risc. Centrala nucleară de la Cernavodă funcţionează pe alte principii, deci nu funcţionează pe principiile pe care funcţionează aceste centrale din Japonia. Va trece acest test, sunt centrale moderne şi care sunt asigurate la un cutremur mare, care sperăm că nu va fi în România, deci aproape de opt pe scara Richter".

Despre nevoia România de energie nucleară, ministrul Mediului a spus că "este o energie ieftină şi care de fapt nu poluează". "Din punct de vedere ecologic nu sunt poluatoare, dar din cauza acestor riscuri, oricât de mici ar fi, dacă m-ar întreba cineva în legătură cu România, eu aş opta de exemplu pentru hidro. Noi suntem foarte avantajaţi din punct de vedere al hidrocentralelor. Se pot construi foarte multe micro-hidrocentrale", a adăugat demnitarul.

Întrebat cât de mare este riscul ca radiaţiile din Japonia să ajungă în România, Laszlo Borbely a spus că din toate informaţiile deţinute până acum, riscul este mic.

"Japonia este la o distanţă foarte mare de România. Din informaţiile pe care le-am primit până astăzi de la cei care monitorizează eventuala posibilitate de a avea un nor radioactiv, riscurile sunt foarte mici în momentul de faţă", a conchis Borbely.

Cutremurul care a afectat, în 11 martie, nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 9 potrivit institutului american de geofizică (USGS). Seismul a provocat valuri tsunami şi a fost urmat de replici puternice. Acest seism este al patrulea cel mai puternic din lume, din 1900 şi până în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici