Bordea: Problemele de practică neunitară ar putea fi rezolvate până în iunie

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Adrian Bordea, a declarat, joi, la Suceava, că sistemul judiciar a fost pregătit pentru intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală, iar problemele de practică neunitară ar putea fi rezolvate până în luna iunie.

133 afișări
Imaginea articolului Bordea: Problemele de practică neunitară ar putea fi rezolvate până în iunie

Preşedintele CSM, Adrian Bordea (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Bordea a declarat, într-o conferinţă de presă, că sistemul judiciar a fost pregătit încă din septembrie 2013 pentru intrarea în vigoare a Codului de procedură penală şi a Codului penal, iar problemele stringente au fost rezolvate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Sistemul judiciar a fost pregătit, în opinia noastră. Noi l-am pregătit începând cu luna septembrie 2013, cu sesiuni de comunicări prin videoconferinţe, prin Institutul Naţional de Magistratură, prin întâlniri cu preşedinţii secţiilor penale ale Curţilor de Apel. Problemele care erau stringente au fost rezolvate. Acum interpretarea legii o face fiecare judecător, pentru că asta este menirea lui, să interpreteze actul normativ", a spus Bordea.

El a precizat că există soluţii neunitare în câteva dintre problemele pe care le ridică Codul de procedură penală, arătând că acestea "nu sunt de substanţă" şi că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care este unificatorul practicii judiciare, va răspunde cât de curând unei jurisprudenţe neunitare în câteva materii, mai puţin relevante.

"În aceste câteva săptămâni cel mai important era să vedem cum se aplică legea mai favorabilă şi în câteva care este compunerea completelor de judecată în contestaţii, pentru că legea era deficitară aici şi până la urmă le-am rezolvat. Eu cred că, bineînţeles ca orice nouă legislaţie, implică şi tendinţa de a fi interpretată într-un anumit fel şi niciodată sau foarte rar unitar. Însă problemele acestea de practică neunitară eu sunt convins că până la sfârşitul acestei prime perioade, însemnând iunie, se vor rezolva. E şi întrebare preliminară în materie penală, ca şi în materie civilă, aşa încât lucrurile vor intra în normalitate", a mai spus preşedintele CSM.

Adrian Bordea a participat la Suceava la prezentarea bilanţului Curţii de Apel Suceava pentru anul 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici