Bugetul Apărării a fost suplimentat cu 100 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului

Bugetul Ministerului Apărării Naţionale a fost suplimentat de Guvern cu 100 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară, prin hotărâre aprobată în şedinţa de miercuri a Executivului.

125 afișări
Imaginea articolului Bugetul Apărării a fost suplimentat cu 100 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului

Bugetul Apărării a fost suplimentat cu 100 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului (Imagine: Darius Mitrache/ Mediafax Foto)

Surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că suplimentarea are în vedere "cheltuieli curente" ale ministerului.

Guvernul nu a obţinut acordul Comisiei Europene pentru ca deficitul bugetar să fie majorat cu fonduri alocate Apărării şi continuă negocierile în acest sens cu oficialii de la Bruxelles, soluţia găsită la acest moment fiind suplimentarea Fondului de rezervă cu bani destinaţi inclusiv acestui domeniu.

"Încă discutăm cu cei de la Comisia Europeană şi, în momentul în care vom avea acest acord, vom da mai mulţi bani la Apărare şi vor fi consideraţi peste deficitul structural", declara, la finele lunii septembrie, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

Prin a doua rectificare bugetară din acest an, Ministerul Apărării a primit doar 140,8 milioane lei, pentru cheltuieli de întreţinere şi funcţionare a unităţilor militare, operaţionalizarea şi menţinerea în funcţiune a Formaţiunii medicale de tip ROL2 precum şi pentru plata integrală a avionului scurt mediu curier C27 J SPARTAN nr.6, iar 682 milioane lei au fost adăugaţi în Fondul de rezervă al Guvernului, pentru "intervenţii urgente".

Întrebat atunci de jurnalişti dacă aceasta presupune că pentru Apărare vor fi alocaţi bani din Fondul de rezervă în cazul în care Comisia Europeană nu acceptă majorarea deficitului, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a răspuns: "Absolut".

În vara acestui an, premierul Victor Ponta anunţa că deficitul bugetar pentru acest an va fi majorat cu 700 de milioane de lei, reprezentând cheltuieli pentru Ministerul Apărării, spunând că această situaţie a fost negociată cu reprezentanţii Comisiei Europene.

"E vorba de 0,2% din PIB pentru Apărare, da, a fost negociat de către ministrul Bugetului cu Comisia Europeană", a spus Ponta, care a precizat că deficitul bugetar pentru anul în curs se va majora cu 700 de milioane de lei.

Ponta a admis, astfel, că ţinta de deficit convenită iniţial va fi majorată.

"Da (va fi majorată, n.r.) pentru că noi am obţinut de la CE - nu doar noi, şi alte ţări din regiune - această posibilitate de a adăuga la deficitul de până acum cheltuielile pentru Ministerul Apărării şi cred că e un lucru foarte bun ăsta pentru că era nevoie", a spus Ponta.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai BNR s-au aflat, în urmă cu o lună, la Bruxelles pentru evaluarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, discuţiile având loc în premieră în afara ţării, pe agendă figurând şi cea de-a doua rectificare bugetară din acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici