Buşoi demisionează de la conducerea CNAS: Sunt împăcat cu decizia demisiei. Rămân la dispoziţia partidului, pentru orice muncă

Liberalul Cristian Buşoi a venit la Guvern pentru a-şi depune demisia de la conducerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), unde ocupă rangul de secretar de stat.

908 afișări
Imaginea articolului Buşoi demisionează de la conducerea CNAS: Sunt împăcat cu decizia demisiei. Rămân la dispoziţia partidului, pentru orice muncă

Buşoi demisionează de la conducerea CNAS (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Buşoi a fost propus de PNL pentru conducerea Ministerului Sănătăţii, înainte de ruperea USL.

Preşedintele demisionar al CNAS, Cristian Buşoi, regretă că nu a avut şansa să ducă până la capăt proiectul privind cardul naţional de sănătate, însă, pe de altă parte, se declară împăcat cu decizia de plecare din funcţie, precizând că rămâne "la dispoziţia partidului", pentru a face "orice muncă".

"Sunt de 17 ani în PNL. Am fost trei ani în Parlamentul României, şase ani în Parlamentul European. Am fost opt luni preşedintele al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Sunt bucuros pentru că mi s-a făcut onoarea de a fi nominalizat ca ministru al Sănătăţii, chiar dacă nu s-a legiferat, din cauza blocajului politic'", a mai spus preşedintele demisionar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-o conferinţă de presă organizată miercuri, după ce şi-a depus demisia din Guvern împreună cu toţi demnitarii liberali.

Potrivit lui Buşoi, cardul naţional de sănătate a fost proiectul pe care şi-ar fi dorit să îl vadă dus până la capăt.

"Cel mai mult regret este că nu am avut şansa să duc până la capăt acest proiect. Cardul naţional electronic de sănătate, cel mai important proiect strategic al CNAS, a fost demarat efectiv la trei săptămâni după preluarea mandatului. Primul card de sănătate a fost tipărit în 16 iulie 2013, iar în prezent sunt tipărite şi personalizate peste şase milioane de carduri, astfel încât, cel mai târziu, la începutul anului 2015, decontarea serviciilor medicale să fie realizată numai pe baza cardului de sănătate", a spus Buşoi.

Ca un bilanţ al celor opt luni de mandat, Buşoi a vorbit despre modificarea soluţiei informatice pentru achiziţionarea unor cititoare ieftine de card, demararea procedurii de distribuire a cardului de sănătate prin servicii poştale, dar şi lansarea unui proiect-pilot pentru cardul naţional, în centrele de dializă din ţară.

Buşoi a vorbit apoi despre dosarul electronic al pacientului - un instrument de verificare în timp real a stării de sănătate a pacientului -, care poate fi urmărit şi online şi care va uşura activitatea de
diagnosticare desfăşurată de medici. Preşedintele demisionar al CNAS a precizat că, din 21 martie, dosarul va fi testat timp de o lună, iar după 21 aprilie va intra în producţie.

Cristian Buşoi a mai spus că a reuşit, pentru prima dată, să nu mai fie angajate credite din bugetul anului următor şi că, totodată, au fost desfiinţate listele de aşteptare pentru bolnavii de hepatită şi cele pentru acordarea de dispozitive medicale în aproape toate judeţele.

În privinţa programelor de sănătate, Buşoi a amintit că CNAS a reuşit să desfiinţeze, la 1 septembrie 2013, lista de aşteptare pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice

Tot în mandatul lui Buşoi, CNAS a reuşit să plătească datorii de 33,3 milioane de euro pentru serviciile medicale efectuate de români în străinătate, dintr-un total de 168 milioane de euro, aceasta reprezentând cea mai mare plată de acest fel efectuată de România de la data aderării şi până în prezent.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că miniştrii PNL şi-au anunţat, practic, demisiile politice, urmând ca până miercuri la ora 12 miniştii, secretarii de stat şi şefii de agenţii aparţinând formaţiunii să-şi depună demisiile scrise.

El a arătat că demisia miniştrilor liberali va fi prezentată împreună cu demisia tuturor demnitarilor politici ai Partidului Naţional Liberal, respectiv a tuturor secretarilor de stat, şefilor de agenţii, sau a celor care ocupă poziţii asimilate cu secretarii de stat.

Liderii PNL au adoptat, marţi seară, o rezoluţie privind ieşirea liberalilor de la guvernare.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici