Câmpeanu, despre situaţia de la DGASPC Prahova: Este o adevărată crimă să porţi pe drumuri persoane cu handicap grav

Ministrul Muncii a declarat vineri că la DGASPC Prahova, dincolo de disfuncţionalităţi în organizarea activităţii, este vorba şi de indolenţă, pentru că este "o adevărată crimă" să porţi pe drumuri persoane cu handicap grav, precizând că au fost şi cazuri în care oamenii au fost aduşi pe targă.

462 afișări
Imaginea articolului Câmpeanu, despre situaţia de la DGASPC Prahova: Este o adevărată crimă să porţi pe drumuri persoane cu handicap grav

Câmpeanu, despre situaţia de la DGASPC Prahova: Este o adevărată crimă să porţi pe drumuri persoane cu handicap grav (Imagine: Catalina Filip/ Mediafax Foto)

"Este un sistem înţepenit. Sigur că nu avem bani, specialişti suficienţi şi personalul necesar. Toate aceste lucruri le ştim, dar nu cred că toate aceste motive ne dau voie să nu mai fim oameni, să nu fim civilizaţi şi o persoană care vine la o instituţie a statului să nu fie tratată cu respect. Nimeni nu ne dă voie să aducem oameni netransportabili în faţa comisiei. Şi vă spun că au fost cazuri mai grave decât cele prezentate, în care oamenii au fost aduşi şi pe targă", a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, în conferinţa de presă în care a prezentat rezultatele controlului făcut la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova.

Ministrul Muncii a adăugat că la DGASPC Prahova s-a constatat că era încălcat şi articolul 87 alineatul 1 din Legea 448/2006, care prevede clar că persoanele cu handicap ale căror afecţiuni au generat deficienţe funcţionale sau anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare trebuie să primească certificat cu termen de valabilitate permanentă.

"Am modificat legea şi am prevăzut expres că persoanele netransportabile nu trebuie purtate pe drumuri. Legile prevăd instrumentele necesare pentru a putea veni în ajutorul persoanelor cu handicap, dar ele nu se aplică", a mai spus Mariana Câmpeanu.

Ministrul Muncii a arătat că la nivel naţional sunt înregistrate 697.169 de persoane adulte cu handicap, dintre care 234.000 au handicap grav. Ea a precizat că această cifră i se pare foarte mare şi dacă toţi aceşti oameni sunt purtaţi pe drumuri, acest lucru reprezintă "o adevărată crimă".

Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Prahova, Vasilica Florea, şi medicul care conduce Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap, Viorica Oniga, vor fi destituiţi, iar directorul adjunct al instituţiei, Alexandru Bocioacă, va fi suspendat, a decis Consiliul Judeţean, în urma verificărilor care au relevat o serie de probleme.

Premierul Victor Ponta a cerut miercuri reprezentanţilor ministerelor Muncii şi Sănătăţii, precum şi Corpului de Control al Guvernului să analizeze situaţia de la DGASPC Prahova, astfel încât să fie stabilit dacă vinovaţii trebuie concediaţi sau dacă trebuie schimbat sistemul.

Mai multe măsuri organizatorice, între care reamenajarea spaţiilor unde funcţionează serviciile şi selectarea mai riguroasă a dosarelor propuse pentru reevaluare, au fost dispuse la DGASPC Prahova în urma controlului făcut de o echipă de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).

Echipa de control a dispus ca reprezentanţii DGASPC Prahova să facă programările pentru depunerea dosarelor într-un interval de timp riguros stabilit, să reamenajeze şi să reorganizeze spaţiile în care funcţionează serviciile şi să facă o selectare mai riguroasă a dosarelor propuse pentru reevaluare.

Două bătrâne în vârstă de 82 şi 74 de ani care au mers, marţi, la Direcţia de Asistenţă Socială Prahova pentru depunerea dosarului de handicap au fost transportate la spital după ce una dintre ele a leşinat la coadă, iar cealaltă a căzut pe scările instituţiei, suferind un traumatism cranian.

Luni, televiziunile au prezentat imagini cu o bătrână care venise la sediul DGASPC Prahova pentru reevaluarea dosarului de handicap şi care a fost filmată urcând scările sprijinindu-se în mâini şi cu ajutorul unui scaun din lemn.

Ministrul Mariana Câmpeanu declara, ulterior, că doi reprezentanţi ai Ministerului Muncii vor merge la Direcţia de Asistenţă Socială Prahova pentru a verifica modul în care sunt făcute programările pentru evaluarea dosarelor persoanelor cu handicap.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici