Carmen Dan: Peste 21.000 de pompieri şi jandarmi, pregătiţi să intervină în zonele cu risc de inundaţii/ Răspunsul primit în teleconferinţă; „Doamna ministru, Întorsura nu este la noi, ci la Covasna”

Ministrul Carmen Dan a declarat că peste 21.000 de angajaţi ai MAI sunt mobilizaţi pentru a interveni în zonele cu risc de inundaţii şi le-a atras atenţia prefecţilor judeţelor vizate că nu au finalizat nici până acum evaluările după ploile de săptămâna trecută.

3980 afișări
Imaginea articolului Carmen Dan: Peste 21.000 de pompieri şi jandarmi, pregătiţi să intervină în zonele cu risc de inundaţii/ Răspunsul primit în teleconferinţă; „Doamna ministru, Întorsura nu este la noi, ci la Covasna”

Carmen Dan: Peste 21.000 de pompieri şi jandarmi, pregătiţi să intervină în zonele cu risc de inundaţii

„Şase judeţe din 19 care au terminat parţial evaluările. Şase judeţe au terminat evaluările după inundaţiile de săptămâna trecută şi, sincer, mi se pare mult mai puţin. Ar fi trebuit să profitaţi la maxim de această perioadă de zile fără ploaie pentru a putea finaliza şi pentru a accelera procesul de evaluare. Este motivul pentru care fac un apel ferm către toţi prefecţii şi vă rog să trataţi cu prioritate activităţile de evaluare. Voi aprecia activitatea ca fiind dovada capacităţii dumneavoastre administrative de a vă mobiliza şi de a vă coordona activităţile de evaluare la nivelul judeţelor. Prioritar e să ştim care este situaţia în zonele unde mai avem probleme de rezolvat de săptămâna trecută, aici mă refer la Covasna şi Bacău, dar şi acolo unde există zone cu risc de inundaţii, precum Braşov Buzău şi Vrancea”, a spus ministrul Carmen Dan, duminică, la sediul MAI, unde a fost convocat comandamentul de urgenţă.

Ministrul a mai subliniat că peste 21.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti (care au la dispoziţie 7.489 de mijloace) sunt pregătite pentru a interveni în zonele afectate de inundaţii.

„Solicit Poliţiei să avertizeze traseele cu risc. Rog cetăţenii să circule cu viteze reduse, mai ales că e duminică şi oamenii se întorc de pe litoral. Fac apel la cei din zona rurală să nu se avânte în traversarea râurilor, atunci când apele sunt învolburate. Să nu uităm că au avut loc trei decese până acum, din această cauza”, a mai spus Carmen Dan.

Ministrul a mai discutat, prin videoconferinţă, cu prefecţii judeţelor vizate de avertizările meteorologice, despre măsurile luate până în prezent pentru a preveni tragediile.

„Aţi verificat şi Întorsura Buzăului?”, îi întreabă ministrul Carmen Dan pe cei din Buzău.

„Doamna ministru, Întorsura nu este la noi, ci la Covasna”, îi răspund aceştia.

„Bine, bine, dar e la graniţa de judeţe, e bine să verificaţi şi voi”, le-a spus Carmen Dan.

Meteorologii au emis cod portocaliu de ploi pentru 18 judeţe din ţară, valabil de duminică, ora 16:00 până marţi la ora 21:00, a anunţat reprezentantul ANM la Ministerul de Interne, unde a fost convocat comandament de urgenţă.

„De la ora 16:00 de astăzi şi până marţi la ora 21, ne aflăm sub incidenţa unei avertizări meteorologice de cod portocaliu pentru 18 judeţe din partea de sud a ţării, Oltenia, vestul şi nordul Munteniei, sudul şi vestul Transilvaniei precum şi jumătatea de sud a Banatului şi în sud-vestul Moldovei. În acest interval vor fi ploi abundente, se vor acumula cantităţi de apă de 40-50 de litri pe metrul pătrat şi pe arii restrânse 70 de litri/mp”, a declarat, duminică, reprezentantul ANM.

O altă avertizare, cod galben, vizează restul ţării. Aceasta este valabilă de duminică, ora 11.00, până marţi, la ora 21.00.

În intervalul menţionat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi izolat 40…50 l/mp.

Meteorologii anunţă că temperaturile nu vor depăşi 27-28 de grade, sub media acestei perioade.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici