Cătălin Chelu, presupusul mituitor al lui Fătuloiu, controversat om de afaceri gălăţean

Cătălin Chelu este proprietarul celui mai mare portofoliu de companii listate la Bursa de la Bucureşti, cu 14 companii la care este acţionar direct sau prin intermediul unor firme interpuse, fiind totodată un personaj controversat, presa acuzându-l, între altele, că a devalizat Rotes SA.

241 afișări
Imaginea articolului Cătălin Chelu, presupusul mituitor al lui Fătuloiu, controversat om de afaceri gălăţean

Cătălin Chelu, presupusul mituitor al lui Fătuloiu, controversat om de afaceri gălăţean (Imagine: www.zf.ro)

Potrivit "Topului Forbes 500 miliardari", Cătălin Chelu (44 ani) are o avere estimată la 17 milioane de euro (locul 312 pe România) şi este unul dintre cei mai importanţi jucători de pe bursa românească de acţiuni.

Cătălin Chelu a fost prezentat în presă ca fiind un apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi că ar fi fost folosit de acesta ca interpus în diferite achiziţii.

Potrivit Ziarului Financiar, valoarea medie a companiilor omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu nu depăşeşte zece milioane de lei, fiind vorba despre producători mici din industria de componente auto, componente electrice sau din sectorul alimentar.

Jurnaliştii Ziarului Financiar afirmă că omul de afaceri Cătălin Chelu a preluat majoritatea firmelor la care este acţionar de la SIF-uri, iar multe dintre aceste firme au fost folosite ulterior ca vehicule de investiţii pentru alte achiziţii.

Potrivit Jurnalului Naţional, Chelu a fost acuzat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) că a încercat şi a reuşit, prin diverse firme, să obţină controlul unui pachet de acţiuni mai mare decât permite legea la SIF-uri. El este obligat să vândă acţiunile până rămâne cu mai puţin de unu la sută.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) i-a respins lui Cătălin Chelu şi firmelor deţinute de acesta sau cu care acţionează concertat contestaţiile privind pragul de deţinere la SIF-uri şi a decis să menţină ordonanţa care îl obligă pe omul de afaceri să-şi reducă partici paţiile sub unu la sută din capitalul SIF Transilvania şi SIF Banat Crişana.

Presa l-a acuzat, în trecut, că că a devalizat "Rotes SA" şi că a vândut ilegal Secţia de Confecţii Metalice Teiş, în timp ce avea conturile blocate pentru datorii la stat.

Cătălin Chelu a deţinut şi firme de cablu, în 2006, el vânzând pachetul majoritar de acţiuni la compania de cablu CCC Blue Telecom mamei sale, care îi era şi asociată, Doina Lilioara Rimar, pentru 219,192 milioane de lei (circa 62 de milioane de euro).

Recent, omul de afaceri Cătălin Chelu a cumpărat, prin intermediul a două firme pe care le controlează, 35,4% din acţiunile producătorului de aparate electrocasnice Electroargeş Curtea de Argeş. Cea mai mare participaţie, de 29,61%, este deţinută prin firma Portavon Galaţi, iar un pachet de 5,79% este în posesia firmei Materra Com, potrivit unor notificări transmise Bursei.

Direcţia Naţională Anticorupţie l-a prins în flagrant delict, vineri, pe Cătălin Chelu, când încerca să-i ofere mită 50.000 de euro secretarului de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu, pentru a rezolva favorabil dosare aflate în lucru la unităţi de parchet, între care şi DIICOT.

Chelu este în vizorul DIICOT în trei dosare referitoare la spălare de bani, evaziune fiscală şi infracţiuni privind piaţa de capital, susţin surse judiciare.

(Material realizat de Ovidiu Vanghele).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici