Câteva zeci de persoane purtând steaguri şi bentiţe tricolore au manifestat în Piaţa Universităţii, în semn de solidaritate faţă de eleva din Covasna

Câteva zeci de persoane purtând steaguri, bentiţe sau cocarde tricolore au manifestat sâmbătă, în Piaţa Universităţii, acţiunea de protest nefiind autorizată.

247 afișări
Imaginea articolului Câteva zeci de persoane purtând steaguri şi bentiţe tricolore au manifestat în Piaţa Universităţii, în semn de solidaritate faţă de eleva din Covasna

Câteva zeci de persoane purtând steaguri şi bentiţe tricolore au manifestat în Piaţa Universităţii, în semn de solidaritate faţă de eleva din Covasna

Manifestanţii s-au adunat în jurul orei 17.00 în Piaţa Universităţii, unii dintre aceştia susţinând că au venit pentru a-şi exprima solidaritatea cu eleva din Covasna care ar fi fost ameninţată după ce a purtat la şcoală o bentiţă tricoloră.

Cei prezenţi la acţiunea de protest, majoritatea tineri, au fluturat steaguri sau le-au purtat ca eşarfe, unii având banderole sau cocarde tricolore.

Un grup de tineri a strigat, ca la stadion, "România, România, ale, ale, ale", "Afară, afară cu ungurii din ţară", presărându-şi lozincile cu obscenităţi. De asemenea, grupul de tineri a scandat "Trianon", făcând referire la Tratatul de la Trianon din 1920.

Întrebată de ce a venit la această manifestaţie, o tânără de 20 de ani a spus că a venit "pentru a protesta faţă de segregarea românilor din Ţinutul Secuiesc şi pentru a demonstra că tricolorul poate şi trebuie să fie purtat în orice oraş al ţării".

"Am venit pentru România, pentru că eu sunt patrioată şi naţionalistă", a spus o altă bucureşteancă, Alexandra, de 29 de ani.

Unii manifestanţi au venit la acţiunea de protest cu copiii, cărora le-au înfăşurat tricolorul în jurul gâtului. O femeie care a venit cu copilul la protest a pus steagul pe căruciorul acestuia. "Susţin tricolorul, o susţin pe Sabina în primul rând, de asta ne-am adunat cu toţii", a spus femeia, adăugând că nu i se pare normal "să ţi se spună că nu poţi să porţi tricolorul că e ziua ungurilor, tricolorul poţi să-l porţi oricând".

Acţiunea de protest de la Piaţa Universităţii nu a fost autorizată, jandarmii fiind însă prezenţi în zonă pentru a asigura ordinea.

Majoritatea participanţilor la acţiunea de protest de la Universitate au plecat în jurul orei 18.30, pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional rămânând aproximativ zece oameni.

Mitinguri de solidaritate cu eleva din Covasna au avut loc vineri în mai multe oraşe, printre care Ploieşti, Craiova, Alba-Iulia şi Cluj-Napoca.

Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi români din clasa a IX-a au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.

Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara că eleva de clasa a IX-a de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc şi-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un "incident copilăresc" şi "un teribilism".

Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei ameninţate pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.

Totodată, Ministerul Educaţiei a anunţat că face verificări la Liceul "Korosi Csoma Sandor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici