Video Câteva zeci de romi au sosit, joi, la Bucureşti de la Lyon, promiţând că vor reveni în Franţa

Aproape toţi adulţii dintr-un grup de 61 de romi sosiţi, joi seară, la Bucureşti din Lyon, prin amabilitatea autorităţilor franceze care au suportat costurile deplasării, au afirmat că vor reveni în Franţa deşi, oficial, ei au fost "repatriaţi la cerere", primind în schimb şi ceva bani.

115 afișări

Sosirea pe Băneasa a decurs normal. "Suspect de normal", potrivit secretarului general al Partidei Romilor, unul dintre cei câţiva reprezentanţi ai etniei care au simţit interesul presei pentru subiect şi au venit acolo mai degrabă pentru a fi văzuţi, căci, aşa cum chiar el afirma, nu are cu ce să-i ajute pe aceştia.

"Probabil că au fost prelucraţi!", a continuat acesta, în teoria sa.

Cei 61 de romi care au sosit la Bucureşti cu o cursă Blue Air de la Lyon au fost transportaţi fără niciun fel de incident, lucru confirmat atât de reprezentanţii companiei care a operat zborul, cât şi de oficialii Poliţiei de Frontieră de pe aeroport.

"Toţi au avut acte, zborul a decurs fără incidente, la fel şi debarcarea, fiecare şi-a luat bagajul şi a plecat în linişte. A fost o cursă absolut normală", a declarat unul dintre şefii poliţiştilor de frontieră de pe aeroport.

La ieşirea din aeroport, romii au fost rezervaţi în declaraţii. Unul dintre ei, cu mustaţă, cu accent ardelenesc, purtând un maiou de firmă şi ţinând în braţe un copil a povestit, în timp ce trăgea de geanta pe roţi în care-şi căra bagajele, cum îşi câştiga traiul în Franţa. "Adunam fiare, mai mergeam şi la lucru o zi două", a declarat acesta.

Un altul, care s-a şi recomandat drept Ionuţ Balasz "cu «sz»", din Petroşani, a lămurit rapid lucrurile: "Jumătate dintre noi munceau, jumătate la tomberoane!".

"Mă duc la Petroşani să văd dacă primarul face angajări şi, dacă nu găsesc nimic de muncă, mă întorc în Franţa, că acolo-i mai bine", a povestit Ionuţ Balasz, refuzând să estimeze cât timp va trece până va reveni într-unul din oraşele Franţei. Date fiind legile care, pe motiv de criză, blochează angajările la stat, cel mai probabil va pleca în curând.

O femeie cu un copil blonziu în braţe a răspuns şi ea tăios la întrebarea "de ce credeţi că v-au trimis înapoi?". "Ca să scape de noi!", a spus femeia, zâmbind ironic.

Un alt bărbat mustăcios, cu accent ardelenesc şi cu un copil în braţe, însă îmbrăcat într-o cămaşă, a mărturisit şi el că intenţionează să revină în Franţa în cazul în care nu-şi va găsi nimic de lucru acasă.

O mărturie inedită a venit de la o altă femeie din grup, care a recunoscut senină că jumătate din grup s-a ocupat cu cerşetoria pe străzile din Lyon. "Jumate lucram, jumate cerşeam", a spus aceasta.

O pată de culoare a sosirii celor 61 de romi români repatriaţi voluntar din Franţa a reprezentat-o negocierea între câţiva dintre cei proaspăt întorşi acasă, care voiau să ajungă într-o comună de lângă Bucureşti, şi un taximetrist. Pasagerii şi-au pus genţile în portbagaj şi au dat să urce, în baza celebrului "lasă că ne-nţelegem noi", iar una dintre femeile din grup, după ce a scăpat de bagaj, s-a oprit pentru câteva secunde şi i-a cerut unui jurnalist nişte bani, "cin' sute de mii", pentru a plăti cursa.

Nu a mai fost cazul, căci taximetristul, nemulţumit de destinaţie şi, probabil, şi de preţul oferit, a refuzat cursa. "Nu merg io acolo în ţigănia aia, că cine ştie ce dracu' mai păţesc!", a spus şoferul mânios, astfel că cei trei adulţi care urcaseră în maşină împreună cu doi copii au fost nevoiţi să coboare şi să-şi scoată şi bagajele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici