Câţi bani primesc bisericile de la bugetul primăriei? Cât alocă Gabriela Firea pentru statui, de la daci la Prinţul de Monaco

Bugetul propus spre alocare în 2017 bisericilor din Bucureşti, de către Primăria Capitalei, se ridică la 55 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro), din care 15 milioane de lei (peste 3 milioane de euro) ar urma să meargă doar la construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Bisericile care ar urma să primească cei mai mulţi bani sunt Sfântul Nicolae Udricani (reabilitare şi extindere), Mănăstirea Antim (pentru consolidare şi restaurare) şi Sfântul Andrei din Chitila (pentru restaurare şi aşezământ cultural, social şi misionar), scrie Gândul.

4178 afișări
Imaginea articolului Câţi bani primesc bisericile de la bugetul primăriei? Cât alocă Gabriela Firea pentru statui, de la daci la Prinţul de Monaco

Proiectul de buget pe 2017 al Primăriei Capitalei prevede alocarea a 55 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro) pentru lăcaşurile de cult din Bucureşti, din această sumă cea mai mare alocare, de 15 milioane de lei (peste 3 milioane de euro) mergând către construcţia Catedralei Mântuirii Neamului.

Gabriela Firea a propus o sumă similară şi în 2016 pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Spre comparaţie, predecesorul ei, Sorin Oprescu, a alocat în 2014 5 milioane de lei Catedralei, scrie Gândul.

Până în 2016, construcţia de proporţii a Catedralei de lângă Casa Poporului costase Patriarhia Română în jur de 40 de milioane de euro. O mare parte din bani a venit şi din partea autorităţilor - Guvern sau primăriile bucureştene. Biserica Ortodoxă Română a primit doar în 2014 suma de 12 milioane de euro pentru construcţia Catedralei.

Pentru 2017, municipalitatea condusă de Gabriela Firea propune sprijinirea a 43 de lăcaşuri de cult din Bucureşti cu suma totală de 55 de milioane de lei. După Catedrală, cele mai mari sume ar urma să meargă către biserica Sfântul Nicolae Udricani (3,2 milioane lei), Mănăstirea Antim (2,87 milioane lei), biserica Sfântul Andrei din Chitila (2,6 milioane lei), biserica Sfânta Vineri Herasca (2,3 milioane lei), Izvorul Tămăduirii din Spitalul Colentina (2,2 milioane lei).

CITEŞTE AICI LISTA CU BISERICILE CARE VOR FI SPRIJINITE DE PRIMĂRIA CAPITALEI

Consiliul General al Capitalei propune de asemenea un buget de 31,266 milioane de lei (aproximativ 7 milioane de euro) pentru Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic. Aici intră toate proiectele continuate din 2016 sau noi, din 2017, de statui şi monumente, acestea urmând să primească cea mai mare parte a acestui buget, adică peste 30 de milioane de lei.

Cele mai costisitoare monumente dorite de Gabriela Firea în Bucureşti sunt I.C. Brătianu (refacerea monumentului şi realizarea de „componente artistice”) - 8 milioane de lei (aproape 2 milioane de euro), ansamblul monumental Regele Ferdinand I Întregitorul (realizarea componentelor artistice „din material intermediar”) - 7 milioane de lei, ansamblul monumental Marea Unire - 6,5 milioane lei şi realizarea monumentului „Însingurare” - 4,5 milioane de lei.

Mai merită amintită şi o statuie de „dac”, pentru care proiectul şi amplasarea ar urma să coste 275.000 de lei, un monument dedicat Prinţului Rainer al III-lea de Monaco, pentru care amplasarea ar costa 360.000 de lei, sau un monument intitulat „Pavel Kiseleff - Cubic Art Monument - Spaţiul Cubului”, pentru care realizarea şi amplasarea ar urma să coste 1 milion de lei.

CITEŞTE AICI LISTA STATUILOR ŞI MONUMENTELOR VIZATE DE PRIMĂRIA CAPITALEI

Cum împarte Firea bugetul de 1,1 miliarde de euro al Bucureştiului

Gabriela Firea a anunţat, joi, cum se împarte bugetul de 1,1 miliarde de euro al Capitalei, edilul precizând că s-au alocat sumele necesare realizării studiilor de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, în valoare de 300 de milioane de euro.

"Am prevăzut sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2000 de paturi, investiţie care se va situa în jurul valorii de 300 milioane de euro. Avantajul unui spital construit de la zero este că toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea strictă a normelor legale, ceea ce atrage după sine o calitate ridicată a actului medical. Vreau să vă spun că avem secţii în spitalele actuale ale municipalităii care sunt ft aglomerate şi este nevoie de construirea unui spital metropolitan ultramodern îndeosebi pentru următoarele specialităţi şi secţii: oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală mari arşi", a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

CITEŞTE CONTINUAREA PE GÂNDUL

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici