Arhiepiscopul Tomisului despre dosarul său: Nu am dat nicio declaraţie, nici falsă, nici nefalsă

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, se apără în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru obţinere fără drept de fonduri europene spunând că nu ştie de unde a apărut acuzaţia că ar fi dat declaraţii false în dosar. "Nu am dat nicio declaraţie, nici falsă, nici nefalsă", declară acesta.

805 afișări
Imaginea articolului Arhiepiscopul Tomisului despre dosarul său: Nu am dat nicio declaraţie, nici falsă, nici nefalsă

Arhiepiscopul Tomisului despre dosarul său: Nu am dat nicio declaraţie, nici falsă, nici nefalsă (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, s-a prezentat, luni, la Tribunalul Constanţa, unde avocatul său a contestat legalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin care a fost trimis în judecată pentru obţinere fără drept de fonduri europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Arhiepiscopul Tomisului a declarat, la finalul şedinţei, care nu a fost deschisă presei, că a contestat acuzaţiile care i se aduc şi, în plus, a precizat că nu ştie de unde a apărut acuzaţia că ar fi dat declaraţii false în dosar, pentru că el nu a semnat nici un astfel de document,

„Am depus contestaţii pentru toate cele aduse în sarcina mea. Şi nu am înţeles declaraţiile false. Nu am dat nicio declaraţie, nici falsă, nici nefalsă! Nu ştiu de unde a apărut această sintagmă de declaraţie falsă. (…)Nu există pe semnătura mea vreo declaraţie. Nu ştiu de unde este această susţinere”, a declarat IPS Teodosie.

La rândul său, avocatul angajat de prelat, Maria Vasii, a declarat că a contestat actele de urmărire penală, considerând că acuzaţia care i se aduce Arhiepiscopului Tomisului este inventată.

„Astăzi am depus contestarea actelor de urmărire penală. La termenul viitor le vom şi dezbate. (…) Veţi vedea că, dincolo de aceste acuzaţii grele care i se aduc Înaltului, la finalul judecăţii se va dovedi că nu a săvârşit această faptă. Este regretabil că un slujitor al lui Dumnezeu care s-a format timp de zeci de ani pentru a sluji religios ajunge să fie defăimat de către opinia publică ca urmare a acestor acuzaţii pentru fapte administrative. Îmi exprim un punct de vedere. Am studiat bine legea faţă de care avem această acuzaţie. Procurorii trebuiau să acuze, dacă era vorba de o rea credinţă, modul în care funcţionarii Arhiepiscopiei ar fi întocmit acele documente. Dacă se găseau nereguli, APIA era cea care trebuia să-i cheme şi să le arate neregulile şi să îndrepte lucrurile într-o formă administrativă. Legea nu prevede pedeapsă penală. Există o singură formă în care Arhiepiscopia sau funcţionarii puteau fi acuzaţi, dacă făceau fals cu privire la declararea suprafeţelor. Procurorii nu-l acuză nici pe Înaltul, nici Arhiepiscopia cu privire la fals în aceste documente. Aşadar nu înţelegem de ce s-a inventat o acuzaţie, iar noi sub această invenţie trebuie să venim în faţa judecătorului sau în faţa dumneavoastră termen de termen”, a declarat Maria Vasii la ieşirea din sala de judecată.

DNA Constanţa a dispus, la începutul lunii februarie, trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, sub control judiciar, fiind acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false sau inexacte, având rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit DNA, în perioada 2010 – 2016, IPS Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură pentru a primi fonduri europene.

"În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită Ferma 3 – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanţa), având categoriile de folosinţă <vii pe rod cu struguri pentru vin>/<vii pe rod cu struguri nobili pentru vin>, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei", arăta DNA.

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii constând în poprirea conturilor deţinute de inculpatul Petrescu Teodosie şi de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Aşezământul Monahal Sf. Apostol "Andrei”.

Faţă de fapta de luare de mită reţinută anterior în sarcina IPS Teodosie s-a dispus clasarea cauzei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici