Cauza morţii bărbatului de 41 de ani, în faţa spitalului din Bălceşti, accident vascular cerebral

Bărbatul de 41 de ani mort cu o zi în urmă în faţa spitalului din Bălceşti, judeţul Vâlcea, închis de la 1 aprilie, a decedat din cauza unui accident vascular cerebral, au stabilit medicii legişti care au făcut, vineri, autopsia în cazul acestuia.

74 afișări
Imaginea articolului Cauza morţii bărbatului de 41 de ani, în faţa spitalului din Bălceşti, accident vascular cerebral

Cauza morţii bărbatului de 41 de ani, în faţa spitalului din Bălceşti, accident vascular cerebral (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit managerului Spitalului Orăşenesc din Bălceşti, judeţul Vâlcea, Gabriel Popescu, necropsia trupului neînsufleţit al lui Ion Sanda ( 41 de ani), din comuna vâlceană Laloşu, a fost făcută în încăperea destinată morgii, închisă iniţial, odată cu spitalul, la 1 aprilie.

"Medicii legişti au stabilit că este vorba despre un accident vascular cerebral, nu ştiu mai multe amănunte, iar părerea mea este că bărbatul ar fi avut o şansă dacă i se acorda în primă fază în spital asistenţă medicală de prim ajutor. În condiţiile în care spitalul nostru a fost închis de 1 aprilie prin decizia Ministerului Sănătăţii acest lucru a fost imposibil", a declarat Gabriel Popescu.

Gabriel Popescu a mai precizat că spitalul din Bălceşti a fost redeschis vineri, iar personalul medical care nu a fost redistribuit s-a prezentat la serviciu, respectiv şapte medici şi cinci asistente, care acordă consultaţii ambulatorii de specialitate.

"Din cei 11 medici pe care i-am avut, cei patru rezidenţi au fost redistribuiţi, mai sunt şapte medici. Avem un internist, un pediatru, un pneumolog, un medic de laborator şi doi ginecologi. Avem, de asemenea, cinci asistente, toată lumea acordă consultaţii ambulatorii de specialitate, prima consultaţie am acordat-o astăzi (n.r. - vineri) unui copil de un an şi jumătate aflat în stare febrilă, iar personalul medical va veni în continuare la serviciu pe bază de voluntariat. Asta deocamdată până la găsiurea unei soluţii, iar internări nu se fac, bineînţeles", a mai precizat Gabriel Popescu.

Primarul oraşului vâlcean Bălceşti, Ion Curelaru, a declarat că a fost luată decizia redeschiderii spitalului din localitate fără o altă hotărâre a Consiliului Local, aşa cum precizase iniţial, motivând că în condiţiile în care în 24 martie consilierii locali au votat o dată pentru menţinerea spitalului în stare de funcţionare, nu mai era necesară o a doua decizie.

"Hotărârea iniţială a Consiliului Local e literă de lege. Noi am votat în 24 martie menţinerea spitalului, Ministerul Sănătăţii pe 1 aprilie ni l-a desfiinţat, dar pentru noi, Consiliul Local, spitalul este deschis în continuare, conform hotărârii consilierilor, astfel că astăzi (n.r. - vineri) personalul medical s-a prezentat la serviciu, pe bază de voluntariat, deocamdată fără bani. Aşteptăm să vină comisia MS care să analizeze cazul care a avut loc ieri (n.r. - joi) şi poate acelaşi Minister al Sănătăţii va reveni asupra deciziei în ceasul al 12-lea şi va lua decizia redeschiderii spitalului printr-o decizie oficială", a mai declara Ion Culerau.

Joi seară, aproximativ o sută de persoane s-au adunat în faţa spitalului din Bălceşti, protestând faţă de închiderea unităţii medicale şi cerând demisia ministrului Sănătăţii.

Primarul localităţii, Ion Curelaru, a anunţat că va propune Consiliului Local redeschiderea spitalului orăşenesc, cu fonduri ale comunităţii şi activitate de voluntariat, în primă fază.

Un bărbat de 41 de ani, din comuna vâlceană Laloşu, a murit, joi, în faţa clădirii Spitalului Orăşenesc Bălceşti, după ce i s-a făcut rău acasă, el fiind dus cu maşina de către un vecin la unitatea medicală, unde a constatat că spitalul nu mai funcţiona.

Rudele bărbatului mort au spus că după ce au aflat că unitatea medicală este închisă au sunat la Serviciul de Ambulanţă din Bălceşti, însă salvarea de pe tură era plecată într-un caz de urgenţă.

Ulterior, după aproximativ 40 de minute de aşteptare în faţa clădirii spitalului, bărbatul a murit. Rudele acestuia au precizat că nu ştiau că spitalul fusese închis.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că bărbatul din comuna Laloşu era decedat când a ajuns în faţa clădirii Spitalului Orăşenesc Bălceşti, fapt confirmat de trei medici de familie, iar în acest caz familia trebuia să cheme ambulanţa, nu să plimbe pacientul 50 de kilometri cu maşina.

Primarul din Bălceşti, Ion Curelaru, a declarat, după incident, că nu a fost de acord niciodată cu închiderea Spitalului Orăşenesc, iar Consiliul Local a emis o hotărâre prin care menţinea unitatea şi se opunea reprofilării acesteia în azil de bătrâni.

Spitalul din Bălceşti deservea aproximativ 44.000 de persoane din 13 localităţi din Vâlcea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici