Cazanciuc despre OUG 55: Bineînţeles că am semnat-o. În MO se publică doar semnăturile iniţiatorilor

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat, vineri, că a semnat OUG privind migraţia, avizând documentul, dar semnătura sa nu a fost publicată în Monitorul Oficial pentru că se publică doar semnăturile iniţiatorilor şi ale reprezentanţilor ministerelor care pun în aplicare actul normativ.

210 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc despre OUG 55: Bineînţeles că am semnat-o. În MO se publică doar semnăturile iniţiatorilor

Cazanciuc despre OUG 55: Bineînţeles că am semnat-o. În MO se publică doar semnăturile iniţiatorilor (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu, dacă a semnat OUG 55 privind migraţia aleşilor locali, având în vedere că semnătura sa nu apare în Monitorul Oficial, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Bineînţeles că am semnat-o. Sunt foarte puţine acte normative care nu au nevoie de avizul Ministerului Justiţiei. Aici lucrurile sunt destul de simple pentru cine vrea să înţeleagă: în Monitorul Oficial se publică actul normativ însoţit de semnăturile celor care îl iniţiază sau au sarcina de a pune în aplicare actul normativ, nu şi semnăturile celor care avizează, semnături care rămân la Guvern şi la iniţiator", a răspuns Cazanciuc.

El a precizat că procedura este prevăzută în Constituţia României, la articolul 108, dar şi în Hotărârea de Guvern care reglementează procesul de avizare.

"De aceea, dacă vă uitaţi în Monitorul Oficial, nu o să vedeţi semnăturile avizatorilor, ci doar pe cele ale iniţiatorilor, co-iniţiatorilor sau ale ministerelor care au sarcina de a pune în aplicare dispoziţiile unui act normativ", a adăugat Cazanciuc.

Premierul Victor Ponta spunea, miercuri, că ordonanţa privind aleşii locali este semnată de ministrul Justiţiei, iar ceea ce spun Vasile Blaga şi Klaus Iohannis i se pare absolut comic.

Întrebat dacă ordonanţa privind aleşii locali a primit avizul ministerului Justiţiei, Ponta a răspuns: "Este semnată nu doar avizată, este semnată de ministrul Justiţiei. Nici nu se poate publica o ordonanţă în Monitorul Oficial fără semnătura Ministerului Justiţiei".

El adăuga că ceea ce spun Blaga şi Iohannis privind lipsa avizelor Ministerului Justiţiei pe ordonanţă este absolut comic.

"Sunt convins că orice om care cunoaşte legislaţie şi a fost vreodată în guvern poate confirma că nu se poate publica o ordonanţă fără semnătura Ministerului Justiţiei. Dacă dumneavoastră vă luaţi după doi politruci, Blaga şi Iohannis, care habar nu au ce se întâmplă în România e greşeala dumneavoastră. (...) Dacă accesaţi Monitorul Oficial veţi vedea semnătura ministrului Justiţiei, iar ce spun Blaga şi Iohannis mi se pare absolut comic", adăuga Ponta.

Deputaţii PNL şi PDL din Comisia juridică solicită audierea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, la comisie, pe tema avizelor la OUG privind migraţia aleşilor locali, precum şi în legătură cu adresa ministrului Eugen Nicolicea privind competenţa CC de a se pronunţa pe hotărârile Parlamentului.

“Noi, membrii ACL din Comisia juridică am decis să cerem chemarea ministrului Justiţiei în faţa Comisiei juridice, cu mai multe teme. Prima dintre ele este modul în care a avizat şi argumentele pentru care a avizat ordonanţa 55/2014 (OUG privind migraţia aleşilor locali - n.r.), evident în ipoteza în care a avizat această ordonanţă, pentru că vâzând declaraţiile de ieri ale doamnei Firea ne întrebăm dacă ea chiar are avizele prevăzute de legea 24/2000 sau avem o ordonanţă trecută cu încălcarea legii, tocmai de aia trebuie să ne lămurim”, a declarat, miercuri, deputatul PNL Theodor Nicolescu, într-o conferinţă de presă comună a reprezentanţilor PNL şi PDL în Comisia juridică.

OUG care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul a fost publicată marţi în Monitorul Oficial. Ordonanţa apărută în MO este semnată de premierul Victor Ponta şi contrasemnată de vicepremierii Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici