CC: Ordonanţa de urgenţă prin care s-a modificat Statutul funcţionarilor publici, neconstituţională

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului numărul 82/2013 pentru modificarea Legii numărul 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici este neconstituţională, a decis, joi, Curtea Constituţională (CC), judecătorii stabilind că actul normativ afectează dreptul fundamental la muncă al funcţionarilor.

1690 afișări
Imaginea articolului CC: Ordonanţa de urgenţă prin care s-a modificat Statutul funcţionarilor publici, neconstituţională

CC: Ordonanţa de urgenţă prin care s-a modificat Statutul funcţionarilor publici, neconstituţională (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

Judecătorii CC au analizat, joi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 82/2013 pentru modificarea Legii numărul 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.

Excepţia a fost ridicată de mai multe persoane, respectiv Raul-Cristian Burac, Sorin-Marcel Cirţi, Ioan Dan, Pavel Roman, Cosmin Adrian Şora şi Filimon Ioan Tamaş, în cadrul unui proces aflat pe rolul instanţei.

Ei au reclamat că articolul 4 al acestui act normativ este neconstituţional. Acesta stabileşte că în perioada de preaviz, dacă in cadrul autorităţii sau instituţiei publice există funcţii publice vacante corespunzătoare, aceasta poate să le pună la dispoziţia funcţionarilor publici. Acelaşi text stipulează că "dacă nu există funcţii publice vacante corespunzătoare în cadrul autorităţii sau instituţiei publice, autoritatea ori instituţia publică poate solicita Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în perioada de preaviz, lista funcţiilor publice vacante. În cazul în care există o funcţie publică vacantă corespunzătoare, funcţionarul public poate fi transferat în interesul serviciului sau la cerere, pe baza acordului conducătorului autorităţii sau instituţiei publice unde se realizează transferul".

În urma analizării actului normativ, cu unanimitate de voturi, judecătorii constituţionali au admis excepţia şi au constatat că ordonanţa de urgenţă pentru modificarea statutului funcţionarilor publici este neconstituţională, în ansamblul său, nu doar articolul reclamat.

"Curtea a constatat că prin modificările operate asupra Legii nr.188/1999 este afectat dreptul fundamental la muncă al funcţionarilor publici, prevăzut de art.41 din Constituţie, astfel încât se aduce atingere dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art.115 alin.(6) referitoare la interdicţia de a adopta ordonanţe de urgenţă prin care sunt afectate drepturi sau libertăţi fundamentale", potrivit deciziei CC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici