CEDO: România trebuie să îi plătească lui Gregorian Bivolaru DAUNE de 1.000 euro. Decizia nu este definitivă

O instanţă a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, printr-o decizie care nu este definitivă, că România trebuie să îi achite lui Gregorian Bivolaru daune morale în valoare de 1.000 de euro, deşi ceruse în total 250.000 de euro, şi cheltuieli de judecată de 5.980 de euro.

5061 afișări
Imaginea articolului CEDO: România trebuie să îi plătească lui Gregorian Bivolaru DAUNE de 1.000 euro. Decizia nu este definitivă

CEDO: România trebuie să îi plătească lui Gregorian Bivolaru DAUNE de 1.000 euro. Decizia nu este definitivă

Decizia, care poate fi contestată la o instanţă superioară a CEDO, este urmare a unei plângeri împotriva statului român depusă de Gregorian Bivolaru pe 1 octombrie 2004, în virtutea Convenţiei pentru garantarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

Liderul MISA a cerut daune materiale de 100.000 de euro şi daune morale de 150.000 de euro pentru că ar fi fost privat de posibilitatea de a-şi desfăşura activităţile profesionale în România, argumentând că autorităţile române au ordonat o campanie de presă împotriva lui, că a fost supravegheat ilegal şi că a fost deţinut prin încălcarea drepturilor.

Instanţa CEDO a stabilit că nu a existat o încălcare a Articolului 5 (1) al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului privind lipsa motivelor plauzibile justificând privarea de libertate.

Instanţa a decis însă că a existat o încălcare a Articolului 5 (1) al Convenţiei doar după decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti pe 1 aprilie 2004. Curtea de Apel Bucureşti a dispus pe 1 aprilie 2004 eliberarea din arest preventiv a lui Gregorian Bivolaru. Reclamantul susţine că nu a fost eliberat din arest în cel mai scurt timp.

Instanţa a stabilit că nu a existat o încălcare a Articolului 8 al CEDO privind campania de presă.

Instanţa CEDO a stabilit că statul român trebuie să îi plătească lui Gregorian Bivolaru daune morale în valoare de 1.000 de euro şi cheltuieli de judecată în valoare de 5.980 de euro. Decizia nu este definitivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici