Centre pentru protejarea victimelor violenţei domestice, dar şi pentru consilierea agresorilor, înfiinţate de Guvern

Guvernul va înfiinţa în fiecare judeţ şi municipiul Bucureşti centre de consiliere pentru victimele violenţei domestice, precum şi pentru agresorii acestora, sperând că prin măsurile luate decesele femeilor victime ale violenţei domestice să scadă cu 10%, iar gradul de siguranţă să fie sporit cu 40%

1058 afișări
Imaginea articolului Centre pentru protejarea victimelor violenţei domestice, dar şi pentru consilierea agresorilor, înfiinţate de Guvern

Guvern: HG pentru protejarea victimelor violenţei domestice, dar şi pentru consilierea agresorilor

Măsurile sunt conţinute de un proiect de Hotărâre de Guvern(HG) pentru aprobarea programelor de interes naţional în domeniul egalităţii de şanse între femei şi barbaţi şi violenţei în familie, pentru perioada 2017-2019, elaborat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice(MMFPSV) şi vor fi finanţate din fondurile destinate Programelor de Interes Naţional(PIN).

"Având în vedere faptul că, există un deficit al serviciilor faţă de nevoile reale ale victimelor violenţei în familie este nevoie de intervenţie directă, prin proiectele dezvoltate în cadrul Programele de Interes Naţional în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi violenţei în familie pentru perioada 2017-2019. În mod concret, această finanţare va acoperi înfiinţarea şi/sau consolidarea, la nivelul fiecărui judeţ şi a municipiului Bucureşti a unor centre de primire în regim de urgenţă şi a centrelor pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

În proiectul de HG se arată că prin implementarea programelor de interes naţional în domeniul violenţei în familie se vor asigura servicii specializate de asistenţă pentru victimele violenţei în familie care vor fi disponibile într-o distribuţie geografică adecvată, facilitând accesul gratuit al victimelor la diferite tipuri de servicii de sprijin şi va conduce la:
- existenţa a 42 a centrelor de consiliere pentru victimele violenţei înfiinţate;
- existenţa a 16 a centrelor de primire în regim de urgenţă sau de recuperare adresate victimelor violenţei;
- estimarea creşterii gradului de siguranţă şi suport declarat de cel puţin 40% din victimele violenţei care beneficiază de asistenţă în centrele de recuperare, consiliere sau urgenţă;
- estimarea reducerii cu 10% a numărului de femei decedate în urma violenţei în familie;
- dezvoltarea procedurilor comune de lucru pentru serviciile integrate destinate victimelor violenţei
domestice.

"În ceea ce priveşte înfiinţarea serviciilor sociale destinate agresorilor, aceasta reprezintă o condiţie esenţială pentru diminuarea fenomenului violenţei în familie, în contextul în care la nivel naţional există numai 2 centre de asistenţă destinate agresorilor. Astfel, se vor putea dezvolta şi implementa programe destinate agresorilor, în vederea asigurării consilierii, reabilitării şi reintegrării sociale a acestora şi educaţiei pentru schimbarea comportamentului de violenţă domestică", se spune în document.

În opinia Guvernului, implementarea proiectelor dezvoltate prin prezentele PIN-uri vor conduce la:
- existenţa a 42 a centrelor de asistenţă destinate agresorilor;
- existenţa a 42 a echipelor pregătite să ofere îndrumare şi consiliere pentru agresori;
- estimarea reducerii cu 10% a numărului de femei decedate în urma violenţei în familie;
- dezvoltarea procedurilor comune de lucru pentru serviciile integrate destinate agresorilor.

Legiuitorul consideră totodată că "participarea echilibrată pe piaţa muncii atât a femeilor cât şi a bărbaţilor (în termeni de angajare, salarizare, promovare şi alte beneficii) este strâns legată de contextul familial (de aici şi politicile pentru concilierea vieţii de familie cu cea profesională), de contextul cultural existent la un moment dat (prin care sunt perpetuate stereotipuri faţă de femei şi astfel este limitat accesul acestora, spre exemplu, la anumite arii profesionale considerate a fi preponderent masculine), precum şi de modul în care puterea economică şi politică este distribuită în societatearomânească".

Accesul la resursele materiale şi financiare, la educaţie şi pe piaţa muncii sunt strâns legate între ele şi se influenţează reciproc, traducând implicit gradul de democratizare a distribuirii puterii între femei şi bărbaţi la
un moment dat. Principalele aspecte care vizează consolidarea capacităţilor femeilor pentru a participa activ în viaţa socială fac referire la accesul la educaţie şi servicii de sănătate, la combaterea violenţei în familie, la eliminarea căsătoriilor timpurii.

În nota de fundamentare se arată că prezenta finanţare va contribui la:
- creşterea numărului de femei care participă la procesul decizional;
- estimarea creşterii cu 20% a numărului de femei aflate în funcţii de conducere şi de decizie;
- creşterea numărului modelor de bună practică în susţinerea participării femeilor la procesul de luare a
deciziilor la nivelul administraţiilor locale sau în cadrul unor organizaţii/ companii.

HG-ul defineşte clar şi rolul Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, care este acela de a promova principiul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, în vederea eliminării tuturor formelor de discriminare pe criteriul de sex şi asigurării integrării perspectivei de gen în toate politicile şi programele naţionale.

"Prezentul proiect de Hotărâre are în vedere înfiinţarea sau după caz dezvoltarea unor servicii destinate protecţiei victimelor violenţei în familie, în paralel cu asigurarea capacităţii instituţionale de implementare a proiectelor în sprijinul acestora, şi asigurarea unor mijloace materiale şi resurse umane suficiente care să conducă la împuternicirea femeilor si la eliminarea inegalităţii de gen la toate nivelurile", se arată în document.

Nota de fundamentare şi proiectul de HG pot fi consultate la adresa http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Proiecte_in_dezbatere/2016/2016-08-29-NF_HG_ANES-PIN.pdf

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici