Chiliman: Locuitorii sectorului 1, scutiţi de taxa pentru salubrizare

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a anunţat, miercuri, semnarea contractului de salubrizare cu firma Romprest Service, prin care locuitorii sectorului sunt scutiţi de plata taxei de salubrizare, şi a respins acuzaţiile "rechinilor gunoaielor", care contestă licitaţia pentru acest contract.

1219 afișări
Imaginea articolului Chiliman: Locuitorii sectorului 1, scutiţi de taxa pentru salubrizare

Chiliman: Locuitorii sectorului 1, scutiţi de taxa pentru salubrizare (Imagine: Mediafax Foto)

Andrei Chiliman a anunţat, într-o conferinţă de presă de miercuri, că luni a fost semnat contractul cu operatorul de salubrizare Romprest, încheiat pe o perioadă de 15 ani.

„Am semnat, luni, contractul cu operatorul de salubrizare, acesta fiind semnat în urma organizării primei licitaţii publice din Capitală, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a spus edilul sectorului 1.

Potrivit lui Chiliman, firma care a câştigat licitaţia va asigura curăţenia străzilor din sector şi va ridica gunoiul menajer de la cetăţenii şi de la asociaţiile de proprietari din sectorul 1.

Primarul a arătat că valoarea contractului este aproximativ egală cu cele din alte două sectoare ale Capitalei, 3 şi 6, în condiţiile în care, în cazul acestora, operatorii de salubritate au ca obiect doar curăţarea străzilor. Astfel, în sectorul 6 salubrizarea stradală costă 70,4 milioane de lei pe an, în timp ce la sectorul 3 curăţarea străzilor costă 51,7 milioane de lei pe an.

„Pentru curăţarea străzilor din sectorul 1, dar şi pentru ridicarea gunoiului menajer de la cetăţeni, valoarea contractului este de 60,4 milioane de lei pe an”, a mai spus Chiliman.

Acesta a precizat că asigurarea ridicării gunoiului menajer cu bani din bugetul local a fost singura soluţie de a avea curăţenie în sector, deoarece existau peste 20.000 de familii care nu deţineau contracte de salubrizare.

„Nici amenzile date de primărie, în conformitate cu hotărârile de consiliu, nici demersurile făcute de operatorul de salubrizare nu au putut obliga cele peste 20.000 de familii să-şi încheie un contract de salubrizare, astfel încât în sectorul 1 să fie curăţenie. A fost singura soluţie de a avea curăţenie în sector. Începând de azi, (miercuri - n.r.) cetăţenii sectorului 1 vor plăti doar taxe şi impozite, fără să mai suporte taxe în plus pentru salubrizarea sectorului”, a mai spus Chiliman.

De asemenea, edilul sectorului 1 a spus că organizarea licitaţiei publice pentru încheierea contractului de salubrizare „a deranjat rechinii gunoaielor care şi-au văzut ameninţate interesele”. Chiliman a prezentat o decizie a Curţii de Apel Bucureşti prin care instanţa a admis o plângere a firmei Masoti, condusă de un director din REBU, prin care a fost anulată licitaţia privind salubrizarea sectorului 1.

Potrivit directorului Direcţiei juridice din cadrul Primăriei sectorului 1, Alexandru Moldoveanu, societatea Masoti nu se află pe lista firmelor care au depus o cerere de participare la licitaţia de la sectorul 1, însă această societate a contestat în instanţă organizarea acestei licitaţii.

„Firma Masoti nu a depus cerere de participare la licitaţie şi nici nu ar fi putut participa deoarece această societate se află în procedură de lichidare şi nu deţine licenţă de operator de salubrizare”, a declarat Moldoveanu.

Directorul Direcţiei Juridice a mai precizat că plângerea depusă în instanţă este identică cu o altă plângere a societăţii REBU, depusă în instanţă anul trecut, care între timp a fost respinsă de judecători.

Moldoveanu a arătat că, deşi identice, cele două plângeri au primit din partea instanţelor soluţii diferite, cea a societăţii REBU fiind respinsă, în timp ce plângerea Masoti a fost admisă.

„Am depus, miercuri, o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în care am cerut verificarea modului în care s-a format completul de judecată, având în vedere că doi dintre magistraţii completului care a admis plângerea societăţii Masoti au făcut parte şi din completul care a anulat o procedură anterioară de achiziţionare a serviciului de salubrizare într-o acţiune introdusă de REBU în 2007", a mai spus Moldoveanu.

Directorul Direcţiei Juridice a precizat că primăria de sector va ataca în instanţă decizia Curţii de Apel Bucureşti.

Primarul Andrei Chiliman a arătat că licitaţia a fost desfăşurată în deplină concordanţă cu prevederile legale, contestaţiile introduse ulterior au fost doar pentru „a bloca” licitaţia.

Pe de altă parte, Societatea RER Ecologic Service Bucureşti REBU SA susţine, într-un comunicat de miercuri, că afirmaţia oficialilor Primăriei Sectorului 1 cu privire la faptul că locuitorii nu mai plătesc taxă menajeră „este una gratuită şi fără temei legal şi are ca scop manipularea populaţiei sectorului 1”.

„Precizăm că gratuitatea de care se vorbeşte în declaraţiile responsabililor de la Primăria sectorului 1 că ar fi suportată din bugetul local este de fapt suportată din banii contribuabililor acestui sector, deci nu se poate vorbi despre o gratuitate”, se mai precizează în comunicat.

REBU SA precizează că valoarea contractului cu actualul operator de salubritate este cu „50% mai mare decât valoarea contractului anterior, activităţile contractate fiind absolut identice”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici