Cinci universităţi cer diferenţierea pe criterii valorice a instituţiilor de învăţământ superior

Consorţiul Universitaria, format din cinci dintre cele mai mari universităţi din România, solicită evaluarea instituţională clară în scopul diferenţierii pe criterii valorice a instituţiilor de învăţământ superior, pe motiv că acestea, în prezent, sunt judecate, nedrept, pe "criterii egalitariste".

454 afișări
Imaginea articolului Cinci universităţi cer diferenţierea pe criterii valorice a instituţiilor de învăţământ superior

Cinci universităţi cer diferenţierea pe criterii valorice a instituţiilor de învăţământ superior (Imagine: Shutterstock)

Universităţile membre ale Consorţiului Universitaria sunt Universitatea Bucureşti, Academia de Studii Economice Bucureşti, Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi.

În cadrul reuniunii de la Iaşi a Consorţiului Universitaria, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii celor cinci universităţi au decis să îşi unească eforturile pentru a realiza o clasificare efectivă a instituţiilor de învăţământ superior, se arată într-un comunicat remis luni agenţiei MEDIAFAX.

"Instituţiile de învăţământ superior din România sunt judecate, în mod nedrept, pe baza unor criterii egalitariste", a declarat rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, în deschiderea lucrărilor Consorţiului Universitaria.

Potrivit sursei citate, în SUA, dintre cele 4.000 de instituţii de învăţământ superior, doar 225 au dreptul de a organiza studii doctorale, în timp ce în Marea Britanie universităţile care pot oferi studii de doctorat reprezintă puţin peste 20% din numărul total al instituţiilor de învăţământ superior.

"Prin comparaţie, în România, toate cele 49 de universităţi publice au dreptul nediscriminatoriu de a organiza studii doctorale", a subliniat rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", Vasile Işan.

Reprezentanţii universităţilor au căzut de acord că este nevoie de o iniţiativă comună pentu ca diplomele să "nu mai reprezinte expresia unei presupuse voinţe colective", se mai arată în comunicat.

"Rostul consorţiului este de a susţine elita învăţământului superior românesc", a precizat şi rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop.

Totodată, universităţile au tras un semnal de alarmă privind subfinanţarea cronică a educaţiei, în comparaţie cu resursele care trebuie angajate. Astfel, rectorul ASE Bucureşti, Pavel Năstase, a susţinut nevoia "reanalizării finanţării pe student, ţinându-se seama de costurile efective ale unui an de studiu".

Universităţile mai cer Ministerului Educaţiei emiterea la timp a ordinelor de organizare a admiterii şi a examenelor de licenţă, deblocarea posturilor, simplificarea procedurilor de angajare a personalului nedidactic şi auxiliar, precum şi aprobarea programelor de licenţă şi master cu dublă specializare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici