Ciorbea: Am luat la cunoştinţă observaţiile formulate în raportul MCV şi vom acţiona în consecinţă

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că a luat la cunoştinţă de observaţiile la adresa instituţiei din Raportul MCV şi va acţiona "în consecinţă", precizând că la AP exista practica de neimplicare în controlul constituţionalităţii legilor cu "un pronunţat caracter politic sau electoral".

437 afișări
Imaginea articolului Ciorbea: Am luat la cunoştinţă observaţiile formulate în raportul MCV şi vom acţiona în consecinţă

Victor Ciorbea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Am luat la cunoştinţă de observaţiile formulate la adresa Avocatului Poporului în raportul Comisiei Europene privind progresele realizate de România în cursul anului 2014 în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", arată Victor Ciorbea, joi, într-un comunicat de presă.

Ciorbea a precizat că la nivelul instituţiei pe care o conduce nu există "practica" de implicare în controlarea constituţionalităţii actelor normative care un puternic caracter politic sau electoral.

"Ne asumăm cele menţionate în raport, cu observaţia că, aşa cum am informat opinia publică şi pe reprezentanţii Comisiei la întâlnirea pe care am avut-o în cursul anului trecut, la nivelul instituţiei Avocatului Poporului exista practica de a nu ne implica în controlul de constituţionalitate a Legilor sau Ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului care au un pronunţat caracter politic sau electoral. Faţă de cele prezentate în raportul Comisiei Europene vom acţiona în consecinţă", a adăugat Victor Ciorbea.

Raportul publicat miercuri arată că actualul Avocat al Poporului, ales în aprilie 2014 cu sprijinul unui singur partid, deşi raportul MCV din iulie 2012 recomanda ca acesta să beneficieze de sprijinul tuturor formaţiunilor politice, consideră că nu trebuie să se implice în chestiuni ce privesc echilibrul puterilor în stat.

Experţii critică această atitudine a Avocatului Poporului, care a decis să nu se amestece în cazul ordonanţelor de urgenţă vizând chestiuni politice. Este dată ca exemplu OUG privind migraţia aleşilor locali, precizându-se că această chestiune ar fi putut fi clarificată mai repede, dacă Avocatul Poporului ar fi contestat ordonanţa la CC, aşa cum i s-a cerut (contestarea fiind făcută în cele din urmă de partide).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici