Cluj: Ghid electoral în limbile română şi romani, pentru ca romii să ştie cum să voteze la alegeri

Un ghid electoral scris în limbile română şi romani a fost distribuit, luni, în premieră naţională, într-o comunitate de romi din comuna Gilău, judeţul Cluj, pentru ca membrii etniei să ştie cum să voteze la alegerile prezidenţiale şi pentru a nu mai fi înregistrate voturi nule din partea acestora.

255 afișări
Imaginea articolului Cluj: Ghid electoral în limbile română şi romani, pentru ca romii să ştie cum să voteze la alegeri

Cluj: Ghid electoral în limbile română şi romani, pentru ca romii să ştie cum să voteze la alegeri (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Fundaţiei Roma Umanitate, Aurel Pascu, a declarat, luni, la distribuirea "Ghidului electoral rom” pentru alegerile prezidenţiale, că acesta cuprinde paşii care trebuie făcuţi de o persoană pentru a vota, cu explicaţii despre procedură, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a explicat că ghidul a fost editat de mai multe organizaţii ale romilor din Transilvania, într-un tiraj de 50.000 de exemplare, în limbile română şi romani, în premieră naţională, pentru a-i ajuta pe romi să voteze la alegerile prezidenţiale.

”Am constatat la scrutinele precedente că se înregistrează în comunităţile de romi multe voturi nule, pentru că nu ştiu cum să voteze şi pot fi manipulaţi de candidaţi. Ghidul cuprinde paşii care trebuie făcuţi de o persoană pentru a vota, cu explicaţii despre procedură, ce să facă romii când intră în secţia de votare. De asemenea, romii sunt îndemnaţi să sune la 112 în cazul în care se simt constrânşi sau ameninţaţi într-un fel în timpul exercitării dreptului la vot”, a spus Pascu.

Potrivit acestuia, ghidul urmează să fie distribuit la nivel naţional în comunităţile mari ale romilor, în ultima săptămână de campanie electorală.

"Faptul că este editat şi în limba romani are un impact foarte mare în rândul membrilor etniei, deoarece romii sunt mai responsabili când citesc ceva în limba lor. În cazul în care sunt romi care nu ştiu să citească, aceştia pot apela la rude sau prieteni care să le citească din ghid şi a vota, astfel, în cunoştinţă de cauză şi a nu mai greşi”, a adăugat Aurel Pascu.

Un bărbat de 75 de ani din comuna Gilău, Iosif Rostaş, care a primit ghidul, a spus că documentul este util pentru membrii etniei deoarece romii nu ştiu cum să voteze şi cum să se prezinte la vot.

"Mulţi nu au şcoală şi au votat greşit la ultimele alegeri, au fost multe voturi nule aici la o secţie de votare din Gilău la care merg romii. Ghidul îi poate pregăti cum să voteze, cu ce acte să se prezinte la vot, cum se pune ştampila, mai ales că scrie şi în limba noastră. Este şi interesul nostru să ieşim la vot”, a spus Rostaş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici