CNCD: 113 dosare au fost admise anul trecut. Cele mai multe cazuri de discriminare, pe etnie şi limbă

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a constatat, anul trecut, săvârşirea unor acte de discriminare în 113 cazuri, cele mai multe fiind pe criteriile etniei şi limbii, şi a aplicat 35 de amenzi în valoare totală de 114.000 de lei, potrivit raportului pe 2012.

2294 afișări
Imaginea articolului CNCD: 113 dosare au fost admise anul trecut. Cele mai multe cazuri de discriminare, pe etnie şi limbă

CNCD: 113 dosare au fost admise anul trecut. Cele mai multe cazuri de discriminare, pe etnie şi limbă (Imagine: Shutterstock)

În 2012, CNCD a înregistrat 548 de petiţii, număr care se încadrează în dinamica ultimilor ani. Totodată, se observă că, anul trecut, toate criteriile de discriminare prevăzute de legislaţie sunt reprezentate de petiţii. În ultimii patru ani, numărul petiţiilor primite de CNCD s-a stabilizat în intervalul de 450-550 de petiţii. Cele mai multe petiţii s-au înregistrat în 2007 - 836 - şi 2008 - 837.

Dintre cele 548 de petiţii înregistrate de CNCD în 2012, în cele mai multe - 211 - s-a reclamat discriminarea pe criteriul categoriei sociale, 61 vizează etnia, 49 - naţionalitatea, 43 - limba, 45 - un handicap, iar 69 - alte criterii.

Mai puţine reclamaţii au fost făcut pe criteriile gen (21), convingeri (15), categorie defavorizată (10), boală cronică necontagioasă (6), infectare cu HIV (5), religie (5), vârstă (5) şi orientare sexuală (3).

Faţă de anii anteriori, există o serie de criterii de discriminare care înregistrează, procentual, o dinamică crescătoare, ca boala cronică necontagioasă, infectarea cu HIV, naţionalitatea, genul, convingeri şi limbă. La acest din urmă criteriu, numărul de petiţii din 2012 reprezintă o triplare faţă de media ultimilor patru ani.

În 2012, cele mai multe petiţii (38%) au fost primite în legătură cu domeniul accesului la angajare şi profesie, tendinţă ce s-a păstrat în decursul ultimilor ani. Cu procente apropiate, 26.67% şi respectiv 20%, sunt prezente petiţiile corelate cu domeniile accesului la servicii publice şi demnitate personală.

Totodată, anul trecut, 26,64 la sută dintre petiţiile înregistrate la CNCD au fost de la femei (136), 51,82 la sută de la bărbaţi (284), 4,19 la sută grupuri de persoane (23) şi 17,33 la sută persoane juridice (95).

Analizând mediul de provenienţă a petiţiilor, 93,24 la sută provin din mediul urban (511), iar 6,20 la sută, din rural (34).

În total, din petiţiile primite în 2012 şi altele din alţi ani, au fost soluţionate anul trecut 705 dosare. Din numărul hotărârilor emise anul trecut, 392 sunt oferite pentru dosare constituite în acelaşi an.

Soluţiile din cadrul hotărârilor emise în 2012 sunt repartizate astfel: 364 (52 la sută) respingere, 228 (32 la sută) necompetenţă şi 113 (16 la sută) admitere. Analizând modul de soluţionare a dosarelor din ultimii ani, se constată că există o tendinţă de uşoară creştere a soluţiilor de admitere (în 2009 - 7 la sută, 2010 - 14 la sută, 2011 - 15 la sută, 2012 - 16 la sută).

Totuşi, mai mult de jumătate din dosarele soluţionate au fost respinse (52 la sută) pe motiv că nu s-a constatat existenţa faptelor de discriminare sau au fost clasate deoarece s-a constatat lipsa probelor, lipsa datelor sau a obiectului, retragerea plângerii, tardivitate etc. Procentul ridicat al acestora se regăseşte şi în anii precedenţi (37 la sută - 2011). În privinţa dosarelor soluţionate în cazul cărora s-a constatat necompetenţa CNCD, se constată că, în 2012, sunt 32 la sută, dublul anului 2011 (15 la sută).

În cazul celor 113 soluţii în care s-a admis existenţa faptelor de discriminare, pe lângă constatarea acestora, Colegiul director al CNCD a impus 35 de amenzi, a elaborat 55 de recomandări, 58 de avertismente şi a monitorizat trei cazuri.

Tot în 2012, în urma constatării faptelor de discriminare, au fost emise 35 de amenzi cuprinse între 400 şi 8.000 de lei, însumând 114.000 de lei.

În 26 dintre cele 113 cazuri admise a fost vorba de discriminare pe criteriul etniei, iar în 21 - pe criteriul limbii. În 18 cazuri a fost invocat criteriul categoriei sociale, în 13 - naţionalitatea, în 12 - handicapul, în nouă - genul, iar în opt - altele.

Câte două dosare admise au fost pe criteriile infectare cu HIV şi respectiv convingeri, iar câte unul, pentru orientare sexuală şi religie.

Primăria din Racu, judeţul Harghita, a fost sancţionată cu avertisment de către CNCD după ce un cetăţean a sesizat lipsa informaţiilor de interes public în limba română pe pagina de internet a instituţiei. CNCD a decis în acest caz şi monitorizarea site-ului pe o perioadă de două luni şi a recomandat primăriei să depună diligenţele necesare pentru realizarea/menţinerea unei pagini de internet a Consiliului Local care să conţină aceleaşi informaţii atât pentru populaţia vorbitoare de limbă română cât şi pentru cea de limbă maghiară.

Un alt cetăţean a considerat că este discriminat prin lipsa traducerii în limba maghiară a paginilor de internet ale unor autorităţi publice (prefecturi, consilii judeţene, primării) pe raza cărora populaţia maghiară depăşeşte procentul de 20 la sută din populaţia totală.

CNCD a constatat că respectivele autorităţi - prefecturile din Mureş, Satu Mare, Bihor, Sălaj şi consiliile judeţene ale ultimelor trei, precum şi autorităţile locale din peste 50 de localităţi - au pagini de internet realizate din finanţe publice, care nu conţin toate informaţiile postate şi în limba maghiară, chiar dacă pe raza lor, la nivel de judeţ pentru prefecturi şi consilii judeţene respectiv la nivel de oraşe ori comune pentru primării, populaţia maghiară depăşeşte 20 la sută din populaţia totală. Consiliul a aplicat în speţă avertisment şi a recomandat remedierea situaţiei, dispunând şi monitorizarea respectării recomandării.

Pentru criteriul naţionalităţii, în raport se regăseşte ca exemplu petiţia înaintată de Asociaţia Independentă a Suporterilor CFR 1907 Cluj de Pretutindeni, care arată că în data de 1.10.2011, cu ocazia organizării de către Consiliul Judeţean Cluj a evenimentului public Ziua Porţilor Deschise pe Cluj Arena, Asociaţia Şepcile Roşii a afişat un banner cu mesajul "Aţi scos exclusivitatea din contract pentru un ungur spurcat", cu referire la finanţatorul echipei CFR Cluj, persoană de etnie maghiară. Colegiul director a dispus sancţionarea cu avertisment a Consiliului Judeţean Cluj, mai mult, a recomandat acestuia o rigurozitate mai mare în efectuarea controalelor la intrarea pe stadion.

Tot pe criteriul naţionalităţii, CNCD s-a autosesizat cu privire la un comunicat postat pe site-ul Asociaţiei Cuţu-Cuţu cu titlul "Câinii nu sunt evrei ca să fie duşi la Auschwitz", schimbat ulterior, şi a sancţionat asociaţia cu amendă de 1.000 de lei.

La criteriul dizabilitate, este menţionat, printre altele, cazul unei femei căreia comitetul executiv de proprietari din blocul în care locuia nu i-a eliberat o decizie cu care aceasta să poată solicita primăriei de sector avizul de construire a unei rampe pentru persoane cu dizabilităţi, în ciuda unei hotărâri în acest sens a CNCD. Colegiul director a constatat că petentei i-a fost creată o atmosferă degradantă şi umilitoare sub o formă continuată, aceasta fiind nevoită să se târască în mâini pe scările blocului în care locuieşte, murdărindu-şi hainele, provocându-şi luxaţii ale membrelor, pentru a coborî ori a urca treptele etajelor, şi a dispus amendarea părţii reclamate cu 3.000 de lei.

Colegiul director s-a autosesizat şi cu privire la afirmaţiile lui Gigi Becali pe postul GSP TV în perioada 8 - 18 ianuarie 2012, cu referile la protestele de stradă în sprijinul lui Raed Arafat: "Am fost scârbit când am văzut că mii de români au ieşit în stradă ca să ia apărarea unui arab împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Chiar dacă ar fi greşit Băsescu, n-ai voie să iei apărarea unui arab! M-am uitat cu scârbă la televizor! Mi-e scârbă de românii care au ieşit în stradă! Arafat să se ducă la el în ţară, la arabi, acolo! Cum să ţin cu un arab împotriva preşedintelui ţării mele? Să nu pună ministru arab în viaţa lor". Colegiul director al CNCD a concluzionat că afirmaţiile sunt de natură să atingă demnitatea şi să creeze o atmosferă ostilă, degradantă împotriva comunităţii arabilor şi a celor de religie musulmană. Mai mult, unele afirmaţii din cele analizate au caracter de propagandă naţionalist - şovină, de instigare la ură rasială sau naţională. Astfel, Becali a fost amendat de CNCD cu 3.000 de lei.

Tot anul trecut, CNCD s-a autosesizat cu privire la postarea unui anunţ de închiriere a unei garsoniere cu excluderea studenţilor şi romilor pe site-ul unui cotidian, care a fost sancţionat cu avertisment şi i s-a făcut recomandarea să filtreze anunţurile cu caracter discriminator şi să refuze publicarea acestora.

Colegiul Naţional "Ioniţă Asan" din judeţul Olt a a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că a format la începutul anului şcolar 2011 o clasă I exclusiv din elevi de etnie romă. Aceeaşi sancţiune a fost aplicată şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, în urma neluării unei decizii cu privire la fapta continuă de care avea cunoştinţă, în ceea ce priveşte tratamentul diferit aplicat elevilor romi,

Ministerul Sănătăţii a fost sancţionat cu avertisment de CNCD anul trecut, deoarece pe adeverinţele eliberate pentru înscrierea la şcoală, angajare, înscriere la cursuri de formare profesională, oficii de şomaj, scutiri pentru orele de educaţie fizică, se nota diagnosticul "infecţie cu HIV".

Cu ocazia punerii în vânzare a biletelor pentru meciul de fotbal Dinamo - Rapid din data de 22.10.2012, la casa de bilete a stadionului Rapid a fost afişat anunţul conform căruia "Femeile nu primesc bilete la acest meci". Liga Suporterilor Rapidişti, care a susţinut că susţine că decizia de a nu oferi bilete persoanelor de sex feminin a fost luată în urma evenimentelor violente ce avuseseră loc în ultimul timp, a fost sancţionată cu amendă de 3.000 de lei.

Amenda maximă, de 8.000 de lei, a fost aplicată de CNCD companiei farmaceutice Secom pentru campania "Urăşte!", considerându-se că aceasta încalcă dreptul la demnitate a persoanelor cu dizabilităţi sau a celor cu afecţiuni psihice. Campania incriminată, pentru un supliment alimentar pentru îmbunătăţirea activităţii cerebrale, cuprindea trei spoturi, intitulate "Urăşte Autismul! Iubeşte-ţi băieţelul", "Urăşte Alzheimer-ul! Iubeşte-ţi tatăl" şi "Urăşte epuizarea! Iubeşte-te pe tine", însă conţinea mesaje ca "Urăşte-ţi băieţelul care a devenit de nestăpânit. Urăşte-ţi băieţelul care niciodată nu vrea să stea locului şi nici nu te ascultă. Uraşte-ţi băieţelul care se enervează din nimic şi se poartă urât cu ceilalţi".

CNCD a avut alocat, în 2012, un buget de 4,28 milioane de lei, din care a utilizat 4,03 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici