COD GALBEN de vânt puternic în mai multe judeţe. Lista drumurilor ÎNCHISE din cauza viscolului. Comandament de iarnă la Guvern

Meteorologii au emis, marţi, o avertizare nowcasting cod galben de vânt puternic pentru judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Vrancea şi Neamţ. Mai multe drumuri naţionale sunt închise din cauza viscolului şi a zăpezii, anunţă Centrul Infotrafic al Poliţiei Române. Premierul Victor Ponta a convocat, la Palatul Victoria, comandamentul de iarnă.

8212 afișări
Imaginea articolului COD GALBEN de vânt puternic în mai multe judeţe. Lista drumurilor ÎNCHISE din cauza viscolului. Comandament de iarnă la Guvern

COD GALBEN de vânt puternic în cinci judeţe (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Avertizarea nowcasting emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie este valabilă între orele 14.15 şi 18.00, în judeţele Iaşi, Vaslui şi Galaţi, mai ales pe Valea Siretului, precum şi în Bacău, Vrancea şi sud-estul judeţului Neamţ, inclusiv în municipiul Roman şi zona limitrofă.

În aceste judeţe, vântul va atinge la rafală viteze de 55-60 de kilometri pe oră şi izolat chiar 75 de kilometri pe oră, spulberând sau viscolind zăpada.

Conform Centrului Infotrafic al Poliţiei Române, sunt închise DN 24B (E 581) Huşi - Albiţa (judeţul Vaslui), DN 11A Podu Turcului (Bacău) - Bârlad (Vaslui), DN 2F Dragomireşti - Bleşca (Vaslui), DN 24C Rădăuţi-Prut - Manoleasa (Botoşani), DN 26 Murgeni - Găneşti (Vaslui), DN 29 Botoşani - Manoleasa (Botoşani) şi DN 24D Cuca - Bălăbăneşti (Galaţi), potrivit sursei citate.

Infotrafic precizează totodată că a fost reluată circulaţia pe DN 2N Bogza - Dumbrăveni (Vrancea) şi DN 24B (E581) Crasna - Huşi (Vaslui), care erau închise tot din cauza zăpezii.

Poliţiştii de la Rutieră mai spun că rămâne restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 28 Iaşi - Răducăneni şi DN 28A Târgu Frumos - Paşcani, în judeţul Iaşi, şi cu masa mai mare de 3,5 tone pe DN 24 Vaslui - limită cu judeţul Iaşi.

UPDATE 18:42 Suceava: Circulaţia rutieră pe un drum judeţean afectat de viscol a fost reluată

Circulaţia rutieră pe drumul judeţean DJ 291 A Siret - Frătăuţii Noi, afectată de viscolul puternic, a fost reluată, marţi seară, iar pe drumuri comunale din zece localităţi sucevene, închise pe porţiuni din cauza ninsorilor şi viscolului, se acţionează pentru deszăpezire.

 

Potrivit prefectului de Suceava Florin Sinescu, marţi seară, în jurul orei 18.00, a fost repus în circulaţie drumul judeţean DJ 291 A Siret - Frătăuţii Noi.

El a precizat că se lucrează în prezent la lărgirea părţii carosabile, pentru fluidizarea circulaţiei.

Potrivit Prefecturii Suceava, în judeţ se circulă în condiţii de iarnă pe toate drumurile naţionale, iar din cauza viscolului puternic sunt sectoare închise pe 22 de drumuri comunale din zece localităţi unde se lucrează pentru deszăpezire.

Aeroportul Suceava este operaţional.

UPDATE 12:30 - Alte 80 de persoane, din care 30 de adolescenţi, găsite înzăpezite în autocare între Huşi şi Albiţa

Alte 80 de persoane, printre care şi 30 de adolescenţi cu vârste de până la 17 ani, au fost găsite înzăpezite în două autocare, în apropiere de localitatea vasluiană Valea Grecului, de pe DN 24B, din cauza viscolului puternic.

Potrivit Prefecturii Vaslui, cele două autocare din Republica Moldova au rămas blocate în trafic, marţi dimineaţă, în apropiere de zona în care alte patru mijloace de transport în comun, cu 134 de pasageri, nu şi-au mai putut continua deplasarea din cauza viscolului puternic ce a condus la formarea de suluri de zăpadă pe şosea. La fel ca şi în cazul călătorilor din cele patru mijloace de transport în comun, cei 80 de pasageri din cele două autocare identificate ulterior de autorităţi în zona Valea Grecului vor fi evacuaţi şi transportaţi la Primăria Huşi cu autocamioanele Armatei şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui.

130 de persoane, rămase înzăpezite cu autocarele, în Vaslui

Pompierii şi militarii au intervenit, marţi dimineaţă, pentru salvarea a peste 130 de persoane care călătoreau spre Republica Moldova cu patru autocare ce au rămas înzăpezite în apropierea municipiului Huşi, pe Drumul Naţional 24 B.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Vaslui, cele patru autocare în care se aflau 134 de călători au rămas blocate din cauza viscolului în localitatea Valea Grecului, la nouă kilometri de municipiul Huşi, spre Vama Albiţa.

Pentru evacuarea pasagerilor au intervenit militari şi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

"Până în prezent au fost scoase deja 114 persoane şi urmează să mai fie evacuate alte 20. În zonă se intervine cu 15 militari, 20 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui şi cinci jandarmi, astfel încât persoanele care se mai află în autocare să fie preluate cu autocamionul armatei în cel mai scurt timp", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

Cele patru autocare veneau dinspre Bârlad spre Vama Albiţa, iar persoanele care se aflau în ele, cetăţeni din Republica Moldova, au fost duse la Primăria din Huşi, unde vor rămâne până la deblocarea traficului.

Drumul Naţional 24 B este blocat la Valea Grecului de marţi dimineaţă din jurul orei 06.00, din cauza viscolului puternic care a format suluri de zăpadă pe şosea.

Iaşi: Tânăr dispărut în nămeţi, căutat de peste 12 ore

Un tânăr de 25 de ani din judeţul Iaşi este dat dispărut de luni noapte, după ce, împreună cu alte două persoane, a mers să ajute un şofer rămas înzăpezit în localitatea Dagâţa, tânărul fiind căutat de pompieri şi poliţişti.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Iaşi, dispariţia a fost anunţată luni seară în jurul orei 22.30, când tânărul, care ajuta un şofer rămas înzăpezit în localitatea Dagâţa, nu a mai fost găsit, după ce a rămas în urmă, pe drum, îndepărtându-se de ceilalţi doi localnici, în condiţiile în care era viscol.

Tânărul a fost căutat toată noaptea, iar intervenţia pentru găsirea acestuia continuă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici