FURTUNĂ PUTERNICĂ în BUCUREŞTI: 18 oameni răniţi şi 26 de maşini avariate. 45 de localităţi din Ilfov şi Giurgiu, fără curent electric - FOTO

Un număr de 18 persoane au fost duse la spitale din Capitală după ce au fost rănite în timpul furtunii de joi după-amiază care a doborât 78 de copaci, trei panouri publicitare şi cinci corturi şi construcţii provizorii din Bucureşti şi Ilfov, informează MAI.

10116 afișări
Imaginea articolului FURTUNĂ PUTERNICĂ în BUCUREŞTI: 18 oameni răniţi şi 26 de maşini avariate. 45 de localităţi din Ilfov şi Giurgiu, fără curent electric - FOTO

FURTUNĂ PUTERNICĂ în BUCUREŞTI: Cel puţin 17 oameni sunt răniţi şi o persoană este în comă. 45 de localităţi din Ilfov şi Giurgiu, fără curent electric. Două trenuri au fost oprite în Bucureşti (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

UPDATE 19:30 - ISU Bucureşti: 26 de maşini avariate în urma furtunii

Un număr de 26 de maşini au fost avariate în urma furtunii de joi după-amiază din Capitală, din cauza căreia, în plus, au căzut 32 de copaci şi un panou publicitar, un acoperiş a fost luat de vânt, iar trei cabluri electrice au fost smulse, informează ISU Bucureşti.

UPDATE 18:56 - PMB: Structurile publicitare doborâte de furtună fuseseră desfiinţate de municipalitate şi apoi reamplasate de Primăria Sectorului 3

Structurile publicitare prăbuşite în zona Pieţei Unirii, care au provocat victime în timpul furtunii de joi, au fost desfiinţate prin dispoziţie de primar general, însă, după scurt timp, au fost reamplasate cu avize sau autorizaţii emise de Primăria Sectorului 3 (PS3), informează municipalitatea.

"Referitor la structurile publicitare prăbuşite în zona Pieţei Unirii, care au provocat victime, Direcţia Control din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti a efectuat verificări asupra legalităţii amplasării acestora. Astfel, s-a constatat că aceste structuri au fost amplasate cu aprobarea Primăriei Sectorului 3 şi, deşi în repetate rânduri, aceste structuri publicitare tip prismă au fost desfiinţate pe cale administrativă prin Dispoziţie de Primar General, acestea au fost reamplasate după scurt timp cu avize/autorizaţii emise de catre primăria de sector", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, joi seară, de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).

Municipalitatea mai precizează, referitor la cortul prăbuşit, tot joi, în zona Baba Novac din sectorul 3, că ancheta în acest caz se desfăşoară "la nivelul primăriei de sector".

Potrivit Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, în urma prăbuşirii cortului din sectorul 3 în care era organizat un târg de haine, au fost rănite patru persoane. Una dintre acestea, aflată în comă, este internată la Spitalul "Sf. Pantelimon".

UPDATE 18:20 - MAI: 18 persoane duse la spital, 78 de copaci căzuţi în Bucureşti şi Ilfov

Tot din cauza fenomenelor meteo, patru avioane au fost redirecţionate către Aeroportul Constanţa, deoarece nu puteau ateriza în condiţii de siguranţă pe "Henri Coandă", se mai precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

În comunicat se mai arată că MAI "intervine, prin structurile sale operative, pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice".

Astfel, potrivit sursei citate, toate echipajele ministerului au fost mobilizate pentru "înlăturarea efectelor produse de furtuna care a avut loc în Bucureşti în intervalul 15.30 - 16.30".

În acelaşi timp, Inspectoratul General al Poliţiei Române a intervenit cu peste 600 de poliţişti rutieri şi de ordine publică, precum şi cu 180 de maşini, în Bucureşti şi Ilfov.

De asemenea, peste 180 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au ieşit în stradă cu 120 de autospeciale, pentru cazurile de urgenţă.

UPDATE 18:13 - Două trenuri, oprite temporar în Bucureşti, din cauza unor copaci căzuţi pe şine

Două trenuri de pe ruta Constanţa-Bucureşti, respectiv Bucureşti-Constanţa, sunt oprite temporar în Capitală, din cauza unor copaci căzuţi în timpul furtunii în gabaritul căii ferate, la intrarea în staţiile Pantelimon şi Pajura, informează Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA.

Astfel, trenul 1682, care circulă pe relaţia Constanţa - Bucureşti Nord, staţionează în gara Băneasa de la ora 16.42, iar trenul 11017 Bucureşti Obor - Constanţa a fost oprit în gara Obor, începând cu 15.45, potrivit sursei citate.

La faţa locului s-au deplasat deja echipele de intervenţie, pentru tăierea copacilor căzuţi şi eliberarea liniilor, astfel încât circulaţia celor două trenuri să fie reluată în cel mai scurt timp, precizează cei de la CFR.

UPDATE 17:42 - Peste 750 de apeluri la 112 în 45 de minute, pentru incidente cauzate de furtună în Capitală

Numărul de urgenţă 112 a fost apelat de peste 750 de ori timp de aproximativ 45 de minute, în timpul furtunii de joi după-amiază din Capitală, potrivit unei centralizări provizorii.

În urma furtunii, cel puţin 17 persoane au fost rănite, una dintre acestea fiind în comă. Cei mai mulţi răniţi s-au înregistrat în zona Baba Novac, după prăbuşirea unui cort în care era organizat un târg de haine.

Pe numeroase străzi, vijelia a smuls copaci, unii dintre aceştia căzând peste maşini.

În sectorul 5, o instalaţie de utilizare a gazelor a fost avariată pe strada Petre Ispirescu, un agent de intervenţie al Distrigaz deplasându-se la locul incidentului şi sistând local alimentarea cu gaze, din motive de siguranţă.

Apeluri referitoare la copaci doborâţi de furtună au fost făcute şi la primăriile de sector.

Astfel, în sectorul 1, au fost înregistrate mai multe sesizări privind copaci sau crengi căzute în această unitate teritorial-administrativă a Capitalei, două dintre acestea vizând un arbore din intersecţia Calea Griviţei-Bulevardul Dacia şi un altul de pe Aleea Alexandru, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alexandru Ichim.

În sectorul 2, reprezentanţii administraţiei publice de sector au înregistrat sesizări pentru cinci arbori căzuţi în zonele Iancului, Baicului, Teiul Doamnei, Pantelimon şi Doamna Ghica.

În sectorul 3, oamenii au sesizat tot cinci copaci căzuţi pe Calea Vitan, str. Eufrosina Popescu, str. Jean Steriadi şi în intersecţia Ghe Petraşcu - Câmpia Turzii.

Reprezentanţii administraţiei publice a Sectorului 6 au precizat, joi, că le-a fost semnalată căderea unui copac pe strada Fabricii.

UPDATE 17:27 - Enel: 45 de localităţi din Ilfov şi Giurgiu, fără curent electric, din cauza furtunii

Un număr de 45 de localităţi din judeţele Ilfov şi Giurgiu erau, la ora 17.00, total sau parţial, fără curent electric, numărul localităţilor în această situaţie fiind însă dublu cu o oră înainte, din cauza furtunii, potrivit oficialilor Enel.

Din cauza furtunii puternice însoţită de rafale de vânt (ce a suflat cu viteză de până la 70 de kilometri pe oră) şi descărcări electrice, în decursul dupa-amiezii au fost afectate reţelele electrice din raza de activitate a societăţii Enel Distribuţie Muntenia, potrivit unui comunicat al companiei.

La ora 17.00, situaţia se prezenta astfel: în judeţul Ilfov au rămas nealimentate parţial 12 linii electrice aeriene de medie tensiune, fiind afectate 24 de localităţi, în judeţul Giurgiu au rămas nealimentate parţial 11 linii de medie tensiune ce deservesc 19 de localităţi, iar în Bucureşti existau o serie de incidente punctuale, în curs de remediere.

Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul condiţiilor meteo deosebite, se număra izolatori sparţi si conductori rupţi, copaci şi crengi cãzute pe liniile electrice aeriene.

La ora actuală sunt mobilizate 32 de echipe Enel Distribuţie Muntenia şi ale contractorilor care acţionează pentru restabilirea în cel mai scurt timp a alimentării cu energie electrică a consumatorilor.

Se estimeaza că, în cursul zilei de astăzi, alimentarea cu energie electrică va putea fi reluată în toate zonele afectate, mai spun reprezentanţii companiei.

UPDATE 17:25 - Cel puţin 17 răniţi după furtuna din Capitală, o persoană este în comă

Cel puţin 17 persoane au fost rănite în urma furtunii de joi după-amiază din Capitală, una dintre acestea fiind în comă după prăbuşirea unui cort în zona Baba Novac, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI).

Persoana în comă a fost dusă la Spitalul "Sf. Pantelimon", alte două persoane rănite la cortul târgului de haine din sectorul 3 fiind transportate, de asemenea, la spital.

O altă persoană, care plecase de la cort, a căzut în faţa Spitalului "Victor Babeş" şi a leşinat după ce s-a lovit la cap, fiind, de asemenea, dusă la spital.


Pe strada Ziduri Moşi din sectorul 2, o bătrână lovită de un panou publicitar a suferit un traumatism cranio-cerebral şi a fost dusă la Spitalul Floreasca.

Pe Şoseaua Colentina, un cetăţean străin a fost rănit uşor la mână de un geam, însă a refuzat să fie dus la spital.

Tot de un geam a fost rănită, în propria locuinţă, o tânără de 19 ani din zona Iancului, care a fost transportată la Spitalul "Sf. Pantelimon".

Un accident similar a suferit o altă persoană, la ieşirea dintr-o sucursală bancară de pe strada Camil Ressu. Aceasta a fost dusă tot la "Sf. Pantelimon".

Pe scările de la intrarea într-o staţie de metrou, o tânără a căzut şi s-a lovit la cap, fiind transportată de la Spitalul Floreasca. Metrorex a precizat că accidentul în exteriorul staţiei de metrou Piaţa Unirii 2, unde un panou de plexiglas s-a spart din cauza furtunii.

La ieşirea dintr-un hipermarket aflat în cartierul Colentina, a bătrână de 92 de ani a fost lovită de o uşă şi a fost dusă, şi ea, la spital.

O altă persoană a ajuns la Spitalul Universitar după ce a fost lovit de un panou publicitar în zona Unirii.

Potrivit reprezentanţilor SMURD, tot din cauza furtunii, patru persoane au fost rănite în zona Unirii şi la Piaţa Constituţiei şi au fost transportate la Spitalul Universitar.

O altă persoană a fost dusă de SMURD la Spitalul "Sf. Pantelimon" după ce a fost rănită în zona Morarilor, iar la Floreasca s-a prezentat o femeie rănită uşor la cap.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului "Sf. Pantelimon", dintre persoanele aduse la această unitate medicală, patru au rămas internate, acestea fiind femei între 30 şi 80 de ani.

UPDATE 16:30 - Doi răniţi după prăbuşirea unui cort în zona Baba Novac din sectorul 3

Două persoane au fost rănite după prăbuşirea unui cort smuls de furtună în zona Baba Novac din sectorul 3 al Capitalei, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Poliţie.

Potrivit informaţiilor de la faţa locului, în cortul smuls de furtună era organizat un târg de haine.

Tot din cauza furtunii, tramvaiele linilor 23 şi 27 circulă deviat în zona intersecţiei Şos. Mihai Bravu - Calea Dudeşti, ca urmare a prăbuşirii unui copac, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB).

Un alt copac s-a prăbuşit pe strada Aniversării din sectorul 3.

Potrivit oficialilor Apa Nova, până la ora 16.15, nu au fost înregistrate sesizări privind zone inundate în Capitală. Compania are însă pregătite 14 echipe gata să intervină în caz de urgenţă.

UPDATE 16:07 - Doi copaci doborâţi de furtună au avariat ţevi de gaze din sectorul 5

Doi copaci doborâţi de furtună, joi după-amiază, în sectorul 5 au căzut peste o casă şi au avariat, de asemenea, ţevi de gaze de la intersecţia Petre Ispirescu-Mărgeanului, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali din Poliţia Capitalei.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI) a fost solicitat să intervină, tot ca urmare a furtunii, pentru o tânără rănită de un geam spart în zona Iancului şi pentru un bărbat care ar fi suferit un traumatism cranio-cerebral pe strada Baba Novac, după prăbuşirea unui cort.

La Piaţa Constituţiei, alte două persoane au fost rănite după ce vântul a smuls gradene şi panouri. Cei doi răniţi ar putea fi transportaţi la Spitalul Universitar, au mai declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii SABI.

Dispeceratul 112 este suprasolicitat la ora transmiterii acestei ştiri, înregistrându-se numeroase apeluri lăsate în aşteptare.

UPDATE 15:56 - Trei persoane, rănite în urma furtunii din Bucureşti

Trei persoane au fost rănite în urma furtunii de joi după-amiază din Capitală, fiind vorba despre o bătrână lovită de un panou publicitar şi de doi bărbaţi, unul dintre aceştia fiind tăiat de geamul unui fast-food, potrivit reprezentanţilor Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Bătrâna a fost rănită pe strada Ziduri Moşi, iar unul intre bărbaţi, la un fast-food de pe Şoseaua Colentina, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Tot din cauza furtunii, o parte a gradenelor din Piaţa Constituţiei au fost smulse, la SMURD fiind primită o solicitare pentru un alt rănit, ca urmare a acestui eveniment.

UPDATE 15:56 - Trei maşini, distruse în Bucureşti de un copac doborât de furtună

Trei maşini au fost distruse, joi după-amiază, în Capitală, de un copac doborât de furtună pe strada Preciziei din sectorul 6, au declarat, pentru MEDIAFAX, oficiali ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti.

Sursele citate au precizat că, în urma furtunii, echipajele ISU au intervenit după ce un copac s-a prăbuşit peste trei autoturisme, pe bulevardul Preciziei, iar pe Şoseaua Antiaeriană au fost smulse de vânt mai multe cabluri electrice.

UPDATE O avertizare nowcasting cod portocaliu de vijelie a fost emisă joi până la ora 16:20, aceasta fiind valabilă pentru judeţul Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, informează Administraţia Naţională de Metorologie. Pentru aceeaşi zonă, a fost emisă şi avertizare de cod galben, valabilă până la ora 17.30.

Totodată, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări de cod galben de vijelie pentru jumătatea de sud a judeţului Giurgiu şi jumătatea de nord a judeţului Dâmboviţa (până la ora 16.30), în jumătatea sudică a judeţului Sibiu, in jumătatea estică a judeţului Harghita şi jumătatea de vest a judeţului Braşov (între orele 15.20 şi 17.30), în judeţele Constanţa, Tulcea şi vestul Mării Negre (15.40 - 21.40).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici