Colegiul Medicilor Vaslui: Culpă medicală în cazul fetiţei de patru ani moartă la Spitalul Huşi

Colegiul Medicilor Vaslui a constatat, în urma anchetei desfăşurate în cazul fetiţei de patru ani, moartă la 40 de minute de la internare, că este o situaţie de culpă medicală, pediatrul care a tratat-o pe copilă fiind sancţionat cu "vot de blam" pentru că nu a direcţionat-o către Urgenţe.

248 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor Vaslui: Culpă medicală în cazul fetiţei de patru ani moartă la Spitalul Huşi

Colegiul Medicilor Vaslui: Culpă medicală în cazul fetiţei de patru ani moartă la Spitalul Huşi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Medicul pediatru de la Spitalul Municipal Huşi care a tratat-o pe fetiţa de patru ani, moartă ulterior la 40 de minute de la internare, a fost găsit vinovat de Colegiul Medicilor Vaslui, în urma anchetei desfăşurate în acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, medicul Floreta Bianu, şeful Secţiei de Pediatrie a unităţii medicale huşene, este acuzat de culpă medicală pentru că nu a direcţionat-o pe copilă, care avea insuficienţă respiratorie din cauza complicaţiilor date de laringita acută cu care fusese internată, către specialistul de la Compartimentul Primiri Urgenţe din acelaşi spital.

"Problema în acest caz analizat de Colegiul Medicilor nu este tratamentul aplicat de medicul pediatru, ci faptul că, în primul rând, trebuia asigurată respiraţia normală pentru pacient, care fusese diagnosticat şi cu epiglotită acută. Concret, medicul pediatru trebuia să apeleze la un specialist de la Compartimentul de Primiri Urgenţe în momentul în care a constatat o insuficienţă respiratorie la pacient. Cu alte cuvinte, nu a fost respectat protocolul”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX vicepreşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Mircea Zavate.

Potrivit acestuia, Colegiul Medicilor Vaslui a sancţionat-o pe medicul Floreta Bianu cu "vot de blam", ultima pedeapsă ce poate fi aplicată unui medic pe plan profesional de către organizaţie înainte de interdicţia de a mai exercita profesia.

Colegiul Medicilor Vaslui a declanşat, în paralel cu Poliţia şi Direcţia de Sănătate Publică, o anchetă în acest caz, în urma plângerii făcute de către părinţii copilei decedate, care acuză cadrele medicale de malpraxis.

De asemenea, a existat şi un control desfăşurat la Spitalul Huşi, timp de patru zile, de către o comisie de anchetă desemnată de Ministerul Sănătăţii, mai multe instituţii şi persoane responsabile de buna desfăşurare a actului medical fiind sancţionate cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 25.000 de lei, pentru nerespectarea procedurilor.

Fetiţa de patru ani, din localitatea vasluiană Buneşti-Avereşti, a fost diagnosticată la internare cu laringită acută, cu sindrom febril, şi a primit tratament cu antibiotic. Ea a murit pe 4 octombrie 2014, la 40 de minute de la internare, părinţii copilei acuzând medicul de gardă că i-a administrat antibiotic fără a-i face înainte un test în urma căruia să se stabilească dacă este alergică la respectivul medicament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici