Comisarul european pentru justiţie despre numirea Laurei Codruţa Kovesi la Parchet: Nu pot să prezic rezultatul

Comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová, a declarat, vineri, la Consiliul JAI, referitor la candidatura Laurei Codruţa Kovesi la conducerea Parchetului General al UE, că procesul selecţiei trebuie să fie unul transparent, adăugând că nu poate să prezică rezultatul.

8321 afișări
Imaginea articolului Comisarul european pentru justiţie despre numirea Laurei Codruţa Kovesi la Parchet: Nu pot să prezic rezultatul

Comisarul european pentru justiţie despre numirea Laurei Codruţa Kovesi la Parchet: Nu pot să prezic rezultatul

„Cred că autoritărţile Române ar trebuie să îşi pună această întrebare. Eu nu vreau să comentez asupra acestei teme. Doamna Kovesi este unul dintre cei trei candidaţi propuşi de o comisie de experţi. Parlamentul European şi statele membre vor trebui să continue procesul într-un poces transparent. Trebuie să găsim cel mai bun procuror şef al Parchetului European. Am speranţe mari că acest parchet va consolida urmărirea infracţiunilor împotriva intereselor UE, a corpuţiei. Va trebuie să găsim persoana cea mai potrivită. Nu pot să prezic rezultatul acum”, a declarat Comisarul european pentru justiţie, Věra Jourová, întrebată fiind dacă Laura Codruţa Kovesi este potrivită pentru a ocupa funcţia de şef al Parchetului General.

Întrebată dacă pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de justiţie din statele membre ale UE s-a aflat şi o susţinere pentru Laura Codruţa Kovesi la Parchetul General al UE, comisarul european pentru justiţie a negat.

"Eu poziţia mi-am exprimat-o, o menţin, dar este cea pe care pe care am exprimat-o şi anume pornind de la una din înrebările puse, pornind de la răspunsul oferit , în preşedinţia României la Consiliul Uniunii şi vorbim de Consiliul JAI intră competenţa să spunem demersurilor pentru înfiinţarea Colegiului EPO şi pentru operaţionalizarea Parchetului European unde în noiembrie 2020. Numirea procurorului şef al Parchetului European este într-o competenţă partajată spunea şi doamna comisar între Parlament şi Consiliu ori eu, noi suntem în numele Consiliului", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European, potrivit unei informări transmise către preşedintele PE, Antonio Tajani şi lui Tudorel Toader,în calitatea sa de ministru al Justiţiei din ţara care deţine preşedinţia Consiliului UE. De asemenea, potrivit informaţiilor apărute în presă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că îi va anunţa pe omologii statelor membre ale Uniunii Europene despre abuzurile comise de Laura Codruţa Kovesi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici