Condamnări definitive în Dosarul "Microsoft". Dumitru Nicolae (Niro) şi Dorin Cocoş, condamnaţi la câte 2 ani şi 4 luni închisoare, Gabriel Sandu - 3 ani, Gheorghe Ştefan - 6 ani. Gheorghe Ştefan: "Mă consider vinovat" - VIDEO

ÎCCJ i-a condamnat la închisoare în Dosarul Microsoft pe Dumitru Nicolae (Niro) şi Dorin Cocoş, la câte 2 ani şi 4 luni, Gabriel Sandu, la 3 ani şi Gheorghe Ştefan, la 6 ani. Înalta Curte a majorat astfel pedepsele dispuse în prima instanţă, cea mai grea sentinţă, de 6 ani de închisoare, fiind pronunţată în cazul lui Gheorghe Stefan "Pinalti".

13280 afișări
Imaginea articolului Condamnări definitive în Dosarul "Microsoft". Dumitru Nicolae (Niro) şi Dorin Cocoş, condamnaţi la câte 2 ani şi 4 luni închisoare, Gabriel Sandu - 3 ani, Gheorghe Ştefan - 6 ani. Gheorghe Ştefan: "Mă consider vinovat"  - VIDEO

Condamnări definitive în Dosarul "Microsoft". Dumitru Nicolae (Niro) şi Dorin Cocoş, condamnaţi la câte 2 ani şi 4 luni închisoare, Gabriel Sandu - 3 ani, Gheorghe Ştefan - 6 ani - VIDEO

Omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la 2,4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă în dosarul Microsoft, pedeapsa fiind majorată de la 1,6 ani cu suspendare, dispusă iniţial. Nicolae Dumitru va fi încarcerat după ce documentele vor fi transmise de către instanţă poliţiei. De asemenea, instanţa a dispus ca acesta să plătească statului 2.050.000 dolari şi 1.000.000 de euro.

La ultimul termen de judecată, avocatul omului de afaceri a cerut judecătorilor să dispună o pedeapsă cu suspendare.

"Regret profund pentru comiterea faptelor. (...) Am doi băieţi de 25 şi 26 de ani", le-a spus judecătorilor plângând Nicolae Dumitru.

Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost găsit vinovat pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul lui confiscarea a 9.000.000 de euro şi 2,4 ani închisoare. 

Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, instanţa hotărând confiscarea a peste 3.000.000 euro.

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a fost găsit vinovat de luare de mită şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul său confiscarea a peste 2.000.000 euro şi o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dispus pedepse la închisoare cu executare în dosarul "Microsoft" pentru toţi cei patru inculpaţi cercetaţi în cauză, toţi urmând să fie încarceraţi după ce vor fi emise mandatele de punere în executare.

La termenul de luni, cei patru le-au spus judecătorilor că regretă faptele, cerând pedepse cu suspendare.

UPDATE 18:20 Fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, s-a predat la Poliţia Ilfov

Fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, condamnat definitiv, luni, la şase ani de închisoare în dosarul Microsoft, s-a predat la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ilfov, au confirmat oficialii instituţiei pentru MEDIAFAX.

Gheorghe Ştefan a fost condamnat, luni, la şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie hotărând confiscarea a peste trei milioane de euro.

"Mă consider vinovat şi merit o pedeapsă. Dar cred că o încadrare corectă ar fi cea din art 13. Cu mâna pe Biblie jur că nu am pretins şi nu am luat din afacerea Microsoft niciun cent, niciun cent nu a ajuns la mine. Sunt vinovat pentru că am exercitat influenţă asupra lui Gabriel Sandu, regret. Vreau să colaborez în continuare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Sunt vinovat, merit o pedeapsă. Dacă aş fi cunoscut legile cum le ştiu acum nu aş fi fost în faţa dumneavoastră", a declarat Gheorghe Ştefan judecătorilor.

ŞTIRE 13: 59 Dosarul "Microsoft", în pronunţare. Gabriel Sandu: Am făcut denunţ la Departamenul de Justiţie al SUA - VIDEO

ÎCCJ a rămas în pronunţare în dosarul "Microsoft"; Gabriel Sandu a anunţat că a făcut denunţuri la Departamenul de Justiţie al SUA, Dorin Cocoş şi Gheoghe Ştefan i-au asigurat pe magistraţi că nu vor mai încălca legea, în timp ce Nicolae Dumitru a spus completului, plângând, că are doi copii.

"Din primul moment când am fost chemat am oferit posibilitatea de a colabora la DNA. Iniţial mi-a fost refuzată. Susţin un denunt în care explic ce s-a întâmplat. Eu recunosc fapta, recunosc declaraţiile. De la ce porneste acest denunţ. 104 milioane de dolari între 2004-2008, este prejudiciu grupării transnaţionale Florica. Vă aduc la cunoştinţă că am făcut denunţ la Departamentul de Justiţie al SUA şi la Minsterul de Justiţie din Austria împotriva grupării Florică şi a directorilor Microsoft. Solicit să fie un motiv de micşorare a pedepsei mele şi acordarea uneia cu suspendare. Am făcut cereri exprese atât către ambasada SUA cât şi Austria să precizeze în ce fel s-au făcut intervenţii la mine. 460 din 2009 este Hotărârea de Guvern singura legală din afacerea Microsoft, toate celelalte hotărâri şi documente sunt ilegale. Îmi asum ceea ce spun. Eu ştiu acum că toate demersurile mele sunt inutile pentru că în timpul procesului am aşteptat milă şi îndurare, poate vine cu suspendare. Ar fi trebuit să nu fac asta ci să aduc toate documentele, să fac toate demersurile. Toţi miniştrii aveau directive clare de la partide. Cine se angajează, unde se angajează. Eu recunosc tot în faţa Înaltei Curţi. Recunosc că am pretins şi primit cele peste două milioane. I-am pretins pentru plata campaniei electorale din 2009", a spus Gabriel Sandu în ultimul cuvânt.

Fostul ministru şi-a menţinut precizările din sala de judecată şi în discuţiile cu jurnaliştii.

"Prejudiciul în acest caz este 104 milioane de dolari în perioada 2004-2008 şi 114,5 milioane de euro în perioada 2009-2013. Speranţele sunt mari. Sunt implicati toţi miniştri Educaţiei şi ai Comunicaţiilor şi cei pentru care s-a cerut aprobarea de la preşedintele Traian Băsescu pentru a fi cercetaţi. Am făcut solicitare către SRI să-mi confirme starea de necesitate care a existat la nivel din 2009, am făcut solicitare către STS pentru a-mi confirma starea de necesitate care era la nivelul anului 2009, pentru că eu am informat şi la SRI şi la STS. Această grupare mai are un contract, contractul de la Ministerul Justitiei", le-a spus Gabriel Sandu jurnaliştilor după proces.

Şi avocatul lui Gabriel Sandu a cerut instanţei achitarea sau condamnarea la închisoare cu suspendare a acestuia.

"Jur cu mana pe Biblie că regret din tot sufletul, dar nu cred că le mai pot îndrepta decât printr-o atitudine adecvată. Îmi pare rau pentru ce am facut, sigur nu voi mai face niciodată acest lucru. Am crezut că o mare afacere cu Microsoft nu e un lucru rău, am greşit. Aşa să-mi ajute Dumnezeu", a declarat Dorin Cocoş în faţa instanţei.

Omul de afaceri a solicitat, prin intermediul apărătorului său, dispunerea unei pedepse de opt luni de închisoare cu suspendare.

"Mă consider vinovat şi merit o pedeapsă. Dar cred că o încadrare corectă ar fi cea din art 13. Cu mâna pe Biblie jur că nu am pretins şi nu am luat din afacerea Microsoft niciun cent, niciun cent nu a ajuns la mine. Sunt vinovat pentru că am exercitat influenţă asupra lui Gabriel Sandu, regret. Vreau să colaborez în continuare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Sunt vinovat, merit o pedeapsă. Dacă aş fi cunoscut legile cum le ştiu acum nu aş fi fost în faţa dumneavoastră" , Gheorghe Ştefan judecătorilor.

Apărătorul lui Gheorghe Ştefan a lăsat la aprecierea instanţei decizia, fără a avea solicitări explicite.

"Regret profund pentru comiterea faptelor. (...) Am doi băieţi de 25 şi 26 de ani", le-a spus judecătorilor plângând Nicolae Dumitru. Avocatul său le-a cerut judecătorilor dispunerea unei pedepse cu suspendare.

Declaraţiile din sala de judecată vin după ce procurorii anticorupţie au cerut pedepse mai mari decât cele dispuse în primă instanţă în dosarul "Microsoft" pentru cei patru inculpaţi: Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru.

"Apreciem că instanţa de fond a aplicat pedepse mult prea mici, mai ales pentru Dumitru Nicolae, a fost o pedeapsă nejustă. Ar fi trebuit ca instanţa de fond să aibă în vedere gravitatea de faţă. În primul rand, cei patru inculpaţi au săvârşit infracţiuni de corupţie grave, iar gradul de pericol social e ridicat. Activitatea frauduloasa a fost una de amploare, cu implicaţii ramificate transfrontaliere. Se relevă activitatea infracţională complexă prin numărul mare de persoane implicate şi societăţi offshore. Şi-au exercitat influenta asupra unor funcţionari publici. Este importantă valoarea sumelor de bani primite cu titlul de folos necuvenit. Au prejudiciat imaginea instituţiilor statului. La Sandu Gabriel nu a fost luată în considerare calitatea de ministru şi obligaţiile ce le avea. La Dorin Cocoş este relevanta situaţia în care a întocmit un fals, a încheiat un contract fictiv cu Dinu Pescariu. Apreciem că pedepsele ar trebui majorate pana la maximul prevăzut de lege pentru Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Ghorghe Ştefan şi Dumitru Nicolae", a spus procurorul de şedinţă în sala de judecată.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat prima decizie în dosarul "Microsoft" în luna martie a acestui an, trei dintre cei cercetaţi, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, primind condamnări cu executare, în timp ce omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit o pedeapsă cu suspendare.

Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanţa dispunând confiscarea a peste trei milioane de euro în cazul acestuia.

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a fost condamnat la doi ani de detenţie pentru de luare de mită şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul său confiscarea a peste două milioane de euro.

În cazul lui Gheorghe Ştefan, fost primar în Piatra Neamţ, magistraţii ÎCCJ au dat o sentinţă de trei de ani închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, iar instanţa a decis confiscarea a peste trei milioane de euro.

Omul de afaceri Dumitru Nicolae a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă, fiindu-i confiscat un milion de euro şi fiind obligat de instanţă să presteze muncă în folosul comunităţii la Admnistraţia Domeniului Public Sector 2.
Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi fostul primar Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, în 23 martie, în dosarul "Microsoft".

Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici