CONFERINŢA Mediafax şi APAH-RO dedicată "Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei" - PRINCIPALELE DECLARAŢII

Agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), a organizat o conferinţă de presă dedicată "Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei", marcată în toată lumea în data de 28 iulie.

305 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA Mediafax şi APAH-RO dedicată "Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei" - PRINCIPALELE DECLARAŢII

CONFERINŢA Mediafax şi APAH-RO dedicată "Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei" (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Conferinţa a fost susţinută de: Dorel Săndesc - Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii; Vasile Ciurchea - Preşedinte CNAS; Marius Savu - Preşedinte, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM); Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel – Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş"; Radu Zamfir - Medic specialist chirurg, Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni; Galia Eremia - Preşedinte Filiala Iaşi a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO); Gheorghe Ionescu - Preşedinte Asociaţia SANO-HEP România

Conferinţa de presă a reunit reprezentanţi ai autorităţilor, specialişti, asociaţii ale pacienţilor şi reprezentanţi ai presei.

PRINCIPALELE DECLARAŢII

Ministerul Sănătăţii a iniţiat achiziţia, prin procedură de urgenţă, a 50.000 de doze de vaccin pentru hepatita B, care vor fi disponibile din august, în paralel urmând să fie achiziţionate, prin procedură centralizată, şi restul de 156.000 de doze, a anunţat luni secretarul de stat Dorel Săndesc.

"Ministerul Sănătăţii a întreprins o serie de măsuri, printre care şi identificarea unicului distribuitor de pe piaţa din România al vaccinului pentru heptatita B. Având în vedere urgenţa, a fost iniţiată achiziţia prin procedură de urgenţă pentru 50.000 de doze de vaccin, care să acopere o perioadă de două-trei luni, urmând ca, în paralel, să se desfăşoare procedura de achiziţie centralizată pentru restul de 156.000 de doze de vaccin" , a spus secretarul de stat Dorel Săndesc, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Numărul pacienţilor şi costurile pentru tratamentul hepatitei s-au dublat faţă de 2009, în acest an estimându-se că vor fi trataţi peste 40.000 de pacienţi, pentru care se vor cheltui aproximativ 470 milioane de lei, faţă de 237 în urmă cu cinci ani, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a spus, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), că în 2009, aproximativ 20.000 de pacienţi erau înregistraţi la CNAS pentru tratamentul hepatitei, suma alocată fiind de 237 de milioane de lei.

Evaluarea moleculelor noi şi a celor existente va începe marţi şi până la sfârşitul lunii august ar putea fi prezentată o listă potenţială privind noile medicamente compensate, a declarat luni preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a precizat că în prezent criteriile de evaluare a moleculelor au fost publicate şi tarifele sunt funcţionale.

"De mâine (marţi, n.r.), putem începe evaluarea moleculelor noi, dar şi a celor existente. Pe cele existente le evaluăm, că poate nu îşi mai justifică existenţa. Tehnic, cred că în luna august vom avea deja primele răspunsuri, pe care o să vi le prezentăm. Sperăm să se întâmple cât mai repede", a spus Marius Savu, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Medicul Radu Zamfir a declarat, luni, că, deşi în cursul anului trecut a crescut foarte mult numărul donatorilor de organe, aceştia sunt în continuare insuficienţi, creşterea numărului lor fiind posibilă prin mai multe tehnicile inovative.

"O boală terminală dacă este lăsată netratată, invarialbil, duce la deces. Pe lângă riscul de apariţie al cirozei hepatice mai există şi riscul de malignizare, de apariţie a cancerului hepatic suprapus acestei boli. Acest cancer hepatic poate fi mai greu tratat, deoarece pune probleme deosebite. Unii dintre pacienţii cu ciroză şi cancer trec în rândurile receptorilor care aşteaptă un transplant de ficat. E o problemă care se cuantifică simplu: mortalitate pe liste de aşteptare. Sunt pacienţi care, fiind pe lista de aşteptare, mor în aşteptarea unui ficat. Asta pentru că, în pofida creşterii foarte mari a numărului de donatori anul trecut, există un dezechilibru între cerere şi ofertă, respectiv donatorii sunt insuficienţi", a spus medicul Radu Zamfir, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Virusul hepatitic A, care se transmite prin nespălarea mâinilor şi apă contaminată şi care "a stat cuminte" ani în şir, vine acum pe piaţa medicală cu afectări severe şi, combinat cu virusurile hepatitice B şi C, poate să genereze "forme fulminante de boală", a declarat Adrian Streinu-Cercel.

"Virusul A, care a stat stat cuminte ani în şir, acum este reemergent şi vine pe piaţa medicală cu afectări severe, respectiv cu nivele mari ale enzimelor hepatice, de 4.000 de unităţi, faţă de normal -40-50 unităţi internaţionale - şi asociată cu o componentă colestatică (...). Mai mult, când aceasta vine peste o hepatită cu virus B şi C, poate să genereze forme fulminante de hepatită, care nu era treaba virsusului hepatitic A. Virusul hepatitic A îşi modifică modul de a interacţiona cu organismul uman, iar aceste forme fulminanate sunt şi cele care necesită protezare hepatică, respectiv aşa-zisul ficat artificial", a explicat doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institututlui Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organziată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Circa 80 la sută dintre cei cu hepatită acută C rămân purtători de virus şi, într-un interval mai scurt sau mai lung, care ar putea să fie şi de până la 30 de ani, fac ciroza hepatică şi cancer de ficat, a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş".

"Avem instrumente ca să salvăm această situaţie, pentru virusul C discutăm de tratamente inovatoare care vindecă pacientul. Dar, cum nimic nu este perfect, pacientul se poate reinfecta cu vrius hepatitic C, apoi va da vina pe tratament. Prevalenţa virusului hepatitic C este de 3,23 la sută, putând să ajungă până la 5,59 la sută, a virusului hepatitic D - 4,4 la sută. Douăzeci la sută dintre pacienţii cu hepatită B asociază şi infecţie cu virus hepatitic D. Deci suntem o ţară cu prevalenţă înaltă a infecţiei cu virusuri hepatitice", a spus doctorul Adrian Streinu-Cercel, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organziată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

  • Streinu-Cercel: Cei internaţi des sau cu intervenţii stomatologice multiple, testaţi pentru hepatită

Persoanele născute înainte de 1989, internate des în spital, care fac tratamente injectabile la domiciliu, au primit sânge sau au intervenţii stomatologice multiple vor fi trimise automat să se testeze pentru virusurile hepatitice B, C şi D, a anunţat Streinu-Cercel.

"Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a semnat ordinul privind Registrul naţional pentru hepatită, instrument de lucru cu mare avantaj pentru medicul de familie, care ştie starea pacienţilor şi pentru bolnav care va fi supravegheat. Registrul are cinci componente:, prima fiind screeningul. Medicul de familie va aplica un chestionar relativ simplu, în care va întreba pacientul dacă este născut înainte de 1989, dacă a fost internat de multe ori în spital, dacă face tratamente injectabile la domiciliu, dacă a primit sânge şi produse de sânge, dacă are intervenţii stomatologice foarte dese. La oricare din întrebări se răspunde pozitiv, pacientul este trimis automat pentru a fi verificat dacă este infectat cu virus hepatitic B, C sau D", a explicat managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organziată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

El a mai explicat că, dacă rezultatul testului este pozitiv, medicul de familie va introduce în Registrul naţional pentru hepatită datele pacientului, şi pacientul va fi trimis la specialişti în gastro-enterologie şi boli infecţioase, pentru a se stabili stadiul infecţiei.

"Faptul că are anticorpi de virus hepatitic C nu înseamnă că are şi infecţie cu virus hepatitic C, pentru că 20 la sută dintre pacienţi se vindecă în mod spontan, 80 la sută rămân purtători de virus", a mai spus Streinu-Cercel.

Pacienţii bolnavi de hepatită îşi doresc tratamente inovatoare, însă nu cu preţul scăderii numărului de pacienţi trataţi, având în vedere costul ridicat al acestor tratamente, a declarat, luni, Galia Eremia, preşedintele filialei Iaşi a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

"Bineînţeles că susţinem toate proiectele şi ne dorim tratamentele inovatoare ca cel privind moleculele noi, dar ne dorim să fie şi o echilibrare în tratarea numărului de pacienţi. Pentru că tratamentele sunt costisitoare, nu dorim să scadă numărul pacienţilor trataţi, pentru că atunci nu facem nimic. Trebuie să avem un echilibru între tratarea în sine şi tratarea numărului de pacienţi", a declarat, luni, Galia Eremia, preşedintele filialei Iaşi a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX în parteneriat cu asociaţia.

Preşedintele Asociaţiei de pacienţi SanoHep România, Gheorghe Ionescu, a solicitat, luni, Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) să introducă în programa şcolară noţiuni despre hepatita virală, explicând că este importantă educarea populaţiei în sensul cunoaşterii căilor de transmitere a acesteia.

Gheorghe Ionescu a declarat, la conferinţa organizată de MEDIAFAX şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, că Asociaţia de pacienţi cu boli hepatice SanoHep România a organizat în ultimii ani campanii de prevenţie la nivel naţional, începând de la clasele primare şi până la instituţii publice sau societăţi comerciale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici