CONFERINŢA MEDIAFAX: Zamfir - Chiar dacă, anul trecut, a crescut foarte mult numărul donatorilor, aceştia sunt insuficienţi

Medicul Radu Zamfir a declarat, luni, că, deşi în cursul anului trecut a crescut foarte mult numărul donatorilor de organe, aceştia sunt în continuare insuficienţi, creşterea numărului lor fiind posibilă prin mai multe tehnicile inovative.

307 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX: Zamfir - Chiar dacă, anul trecut, a crescut foarte mult numărul donatorilor, aceştia sunt insuficienţi

Medicul Radu Zamfir (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"O boală terminală dacă este lăsată netratată, invarialbil, duce la deces. Pe lângă riscul de apariţie al cirozei hepatice mai există şi riscul de malignizare, de apariţie a cancerului hepatic suprapus acestei boli. Acest cancer hepatic poate fi mai greu tratat, deoarece pune probleme deosebite. Unii dintre pacienţii cu ciroză şi cancer trec în rândurile receptorilor care aşteaptă un transplant de ficat. E o problemă care se cuantifică simplu: mortalitate pe liste de aşteptare. Sunt pacienţi care, fiind pe lista de aşteptare, mor în aşteptarea unui ficat. Asta pentru că, în pofida creşterii foarte mari a numărului de donatori anul trecut, există un dezechilibru între cerere şi ofertă, respectiv donatorii sunt insuficienţi", a spus medicul Radu Zamfir, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Zamfir a explicat că, pe măsură ce transplantul ca metodă terapeutică este mai bine cunoscut de către oameni, numărul donatorilor a crescut, însă dezechilibrul între numărul donatorilor şi numărul celor care aşteaptă un organ rămâne foarte mare.

"Oamenii, cunoscând mai bine ce înseamnă o boală terminală, cunoscând mai bine ce înseamnă transplantul ca metodă terapeutică, au înteles şi au donat mai mult. Acest dezechilibru între numărul donatorilor şi numărul celor care aşteaptă un organ este destul de mare. Această problemă nu este numai a noastră, ci este mondială", a mai spus Radu Zamfir, care a arătat că rezolvarea o reprezintă creşterea numărului de donatori.

El a explicat totodată că există tehnici inovative ce permit în prezent creşterea numărul de organe disponibile pentru receptori.

"Programul de transplant condus de profesorul Irinel Popescu este un program modern, care se adaptează acestei lipsei a numărului de donatori, respectiv creşte numărul de organe disponibile prin tehnici noi, inovative. Un exemplu în acest sens îl reprezintă folosirea organelor care sunt prejudiciate, respectiv un ficat traumatizat care poate fi folosit fără partea lui lezată", a mai spus Radu Zamfir.

Medicul a mai vorbit şi de "donatorii marginali", care nu au cel mai bun organ de donat, dar care poate fi folosit în anumite condiţii prestabilite, respectiv o împerechere optimă între grefă şi receptor, care îi ajută pe amândoi, să treacă de momentul transplantului.

"Împingerea indicaţiilor de transplant la cazurile la care anterior a existat o contraidicaţie de transplant este şi aceasta o posiblitate de creştere a acesibilităţii la această metodă şi, nu în ultimul rând, donatorii înrudiţi pot contribui şi ei la binele acestor pacienţi care aşteaptă un ficat. Astfel, ficatul poate să provină de la o rudă care consimte să doneze un fragment de ficat apropiatului care este în suferinţă", a mai spus Zamfir.

La conferinţa de presă organizată de MEDIAFAX în parteneriat cu APAH-RO şi dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în toată lumea în 28 iulie, au fost abordate teme de interes precum: strategia privind prevenţia şi diagnosticarea precoce a hepatitei, accesul pacienţilor cu hepatită la tehnici terapeutice şi tratamente de ultimă generaţie, programul de transplant hepatic în România, rolul medicului de familie pentru pacienţii cu boli hepatice şi pentru societate, medicamentele destinate hepatitei care se vor regăsi pe lista de compensate şi gratuite.

La ora 13.00, de pe terasa Hotelului Howard Johnson au fost lansate baloane colorate, purtătoare de mesaje ale pacienţilor.

Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, circa 1,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de hepatita A, 240 de milioane suferă de hepatită de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C. La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane şi afectează alte sute de mii de persoane.

Se estimează că în România sunt 10 la sută dintre cei 12 milioane de bolnavi de hepatită C care ar fi în Europa. Alarmant este faptul că specialiştii prognozează un vârf al incidenţei hepatitei în 2020, în urma cumulului obţinut între pacienţii infectaţi înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

Potrivit celui mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA), România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici