Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, convocat astăzi. Premierul Emil Boc participă la şedinţă

Înfiinţarea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, care se va reuni marţi, a fost decisă de Guvern, în 27 octombrie 2011. Acesta este format din reprezentanţi ai Executivului, ai BNR, ai confederaţiilor patronale şi sindicale, iar marţi se va reuni pentru a treia oară.

334 afișări
Imaginea articolului Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, convocat astăzi. Premierul Emil Boc participă la şedinţă

Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Introducerea în Legea Dialogului Social a prevederii privind constituirea Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social s-a realizat la solicitarea partenerilor sociali, în urma consultărilor care au avut loc pentru elaborarea actului normativ", preciza atunci Guvernul.

Principale atribuţii ale Consiliului Naţional Tripartit sunt asigurarea cadrului de consultare pentru stabilirea salariului minim garantat în plată, dezbaterea şi analiza proiectelor de programe şi strategii elaborate la nivel guvernamental, soluţionarea pe calea dialogului tripartit a diferendelor de natură socială şi economică, negocierea şi încheierea acordurilor şi pactelor sociale, precum şi a altor înţelegeri la nivel naţional şi monitorizarea aplicării acestora, analizarea şi, după caz, aprobarea solicitărilor de extindere a aplicării contractelor colective de muncă la nivel sectorial pentru toate unităţile din sector.

Prima şedinţă a acestui organism a avut loc în 1 noiembrie, când premierul Emil Boc le-a spus participanţilor că bugetul porneşte în anul 2012 de la o estimare redusă a creşterii economice, fără majorări "neanunţate" de taxe, dar cu posibila extindere a bazei de impozitare.

O nouă reuniune a Consiliului a avut loc în 6 decembrie, iar Boc le-a transmis patronatelor şi sindicatelor că Guvernul analizează varianta creşterii salariului minim de la 670 lei la 700 lei, nivel maxim peste care nu poate trece în lipsa fondurilor bugetare, concomitent cu eliminarea impozitului pe venit pentru salarii între 700 lei şi 1.000 lei.

Marţi, Consiliul Naţional Tripartit, la care şi-a anunţat prezenţa premierul Emil Boc, se reuneşte în contextul în care în ultimele patru zile au avut loc manifestaţii în Bucureşti şi în numeroase alte oraşe din ţară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici