Constanţa: Primarii localităţilor de la Dunăre spun că sunt pregătiţi să intervină la inundaţii

Primarii localităţilor riverane Dunării din judeţul Constanţa se declară pregătiţi să intervină imediat în cazul unor probleme la digurile de apărare, câteve zeci de familii putând fi evacuate în caz de inundaţii, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Prefecturii Constanţa.

126 afișări
Imaginea articolului Constanţa: Primarii localităţilor de la Dunăre spun că sunt pregătiţi să intervină la inundaţii

Constanţa: Primarii localităţilor de la Dunăre spun că sunt pregătiţi să intervină la inundaţii (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Prefectul judeţului Constanţa, Radu Volcinschi, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea şi cei ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL), au verificat în ultimele două zile digurile de apărare din zona localităţilor riverane Dunării - Ostrov, Oltina, Aliman, Rasova, Cernavodă, Seimeni, Topalu, Ghindăreşti şi Hârşova, cât şi modul în care sunt pregătiţi primarii în ceea ce priveşte mobilizarea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.

"În urma verificărilor s-a constatat că primarii au pregătite utilaje şi forţă umană pentru a interveni imediat în cazul apariţiei unor probleme la digurile de apărare. Totodată, ABADL este pregătită să furnizeze către primăriile vizate materialele necesare pentru apărare la inundaţii în vederea susţinerii activităţilor operative, respectiv saci pentru umplerea cu pământ, fascine, folie de polietilenă, material geotextil, pari şi cherestea”, se precizează într-un comunicat al Prefecturii Constanţa.

Astfel, potrivit sursei citate, la Rasova au fost făcute lucrări de supraînalţare a digului, pe o lungime de 180 de metri, fiind folosiţi .000 de saci de nisip, zona fiind în continuare monitorizată de către reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi cei ai ABADL.

De asemenea, începând din 17 mai, când a fost emisă prima avertizare hidrologică pe Dunăre, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, cât şi reprezentanţii ABADL, au început monitorizarea nivelului Dunării şi a rezistenţei digurilor de apărare, în special în zonele sensibile - Ciobanu - Gârliciu, Hârşova - Vadu Oii, Oltina, Topalul şi Ostrov, unde în anii 2006 şi 2010 au existat probleme, pentru ca în cazul apariţiei unor situaţii deosebite populaţia să fie imediat avertizată.

Situaţii deosebite sunt la Topalu şi Ostrov, unde localnicii ale căror gospodării ar putea fi inundate au refuzat, în ultimii ani, să se mute în zone mai înalte. Zona comunei Topalu este în atenţia autorităţilor, în condiţiile în care pe o lungime de un kilometru Dunărea este neîndiguită, iar la un debit la intrarea în ţară de 13.500 de metri cubi pe secundă pot fi inundate două locuinţe din zonă.

"La un debit al Dunării de peste 14.000 de metri cubi pe secundă, alte 15 gospodării unde locuiesc aproximativ 40 de oameni ar putea fi inundate. Primarul comunei Topalu le-a atras atenţia locuitorilor despre problemele care ar putea apărea în zona inundabilă, însă în decursul anilor toţi cei înştiinţaţi şi avertizaţi au refuzat să se mute, chiar dacă li s-au pus la dispoziţie alte terenuri ferite de pericole”, spun reprezentanţii Prefecturii Constanţa.

În cazul în care va exista un pericol iminent, primarul, prin Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, va lua măsura evacuării familiilor din zona inundabilă.

De asemenea, în zona Ostrov este o porţiune neîndiguită pe o lungime de de 2,5 kilometri, existând riscul ca la un debit al Dunării de peste 13.500 de metri cubi pe secundă să fie inundate 20 de locuinţe, anexe gospodăreşti şi terenuri agricole.

Conform sursei citate, primarul comunei Ostrov i-a avertizat pe locuitori asupra problemelor care ar putea apărea, însă aceştia refuză să se mute, chiar dacă administraţia locală le-a pus la dispoziţie terenuri în alte zone. Şi aici, în cazul în care situaţie se agravează va fi luată măsura evacuării celor 50 de locuitori din zonă.

"Zonele enumerate sunt cele asupra cărora se acordă o atenţie sporită, având în vedere problemele apărute şi în anii anteriori. În toată această perioadă este monitorizată toată zona îndiguită, pe o lungime de 57,5 kilometri”, mai precizează reprezentanţii Prefecturii Constanţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici