Contractele de muncă ale dascălilor de la Universitatea din Reşiţa care sunt cercetaţi, suspendate

Conducerea Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa a luat măsuri administrative faţă de cadrele didactice cercetate pentru trafic de influenţă, luare de mită sau solicitarea de favoruri sexuale, suspendându-le contractele de muncă şi solicitând demisia acestora de la unitatea de învăţământ.

322 afișări
Imaginea articolului Contractele de muncă ale dascălilor de la Universitatea din Reşiţa care sunt cercetaţi, suspendate

Contractele de muncă ale dascălilor de la Universitatea din Reşiţa care sunt cercetaţi, suspendate (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa, conducerea unităţii de învăţământ îşi exprimă dezacordul faţă de faptele dascălilor cercetaţi penal pentru trafic de influenţă, luare de mită ori folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Cu privire la abaterile grave de la etica universitară sesizate de organele de anchetă în legătură cu cinci cadre didactice ale Universităţii «Eftimie Murgu» din Reşiţa care activau în cadrul programului de studii «Drept European şi Internaţional», comunitatea academică reşiţeană îşi exprimă totalul dezacord faţă de acestea şi îşi reafirmă public angajamentul ferm faţă de valorile academice", se arată în comunicat.

Ca urmare, Consiliul de administraţie şi Senatul universităţii au hotărât, marţi, luarea unor măsuri faţă de aceştia, şi anume: solicitarea demisiilor din cadrul universităţii a tuturor persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale; suspendarea contractelor individuale de muncă ale tuturor persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale şi măsura controlului judiciar de interzicere a exercitării funcţiei didactice sau arestul preventiv, precum şi declanşarea unei analize interne privind programul de studii "Drept European şi Internaţional".

De asemenea, s-a decis punerea în practică a unei metodologii de examinare de maximă transparenţă, unică în mediul universitar românesc, al cărei obiectiv este toleranţa zero faţă de orice abateri de la etica universitară.

"Pe de altă parte, trebuie avut în vedere faptul că, la ora actuală, în universitate îşi desfăşoară activitatea un număr de 97 de cadre didactice. Aceste cadre didactice dispun de o foarte bună pregătire profesională, au efectuat stagii de perfecţionare la universităţi partenere din străinătate, dovedind de-a lungul anilor integritate şi responsabilitate. (…) În consecinţă, Universitatea reşiţeană doreşte să asigure opinia publică şi pe studenţii săi că situaţii de natura celor care fac obiectul anchetelor de la programul de studii «Drept European şi Internaţional» nu sunt decât cazuri regretabile, care nu reprezintă comunitatea academică în ansamblul său", se mai arată în comunicat.

Optsprezece percheziţii au avut loc, joi, la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa şi la locuinţele unor profesori de la această unitate de învăţământ, suspectaţi că au primit între 300 şi 400 de euro de la studenţi pentru promovarea unor examene.

"Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fac cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, luare de mită şi dare de mită săvârşite de către cadre didactice universitare şi studenţi, constând în condiţionarea promovării examenelor de primirea unor sume de bani, chiar şi în condiţiile în care studenţii nu se prezentau la examen, precum şi în tranzacţionarea unor lucrări de licenţă elaborate/susţinute în anii anteriori contra unor sume de bani percepute de la cursanţi, cuprinse între 300 şi 400 de euro pe lucrare", se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Surse judiciare declarau că percheziţiile au avut loc la locuinţele unor profesori şi la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa şi că, joi dimineaţă, a fost organizat şi un flagrant.

În urma percheziţiilor, trei profesori şi mai mulţi studenţi de la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa, între care şi preşedintele Senatului universităţii, Marian Mihăilă, au fost audiaţi la Parchetul Tribunalului Caraş-Severin.

Ulterior, conferenţiarul universitar Florinel Ionel Franţ a fost reţinut pentru trafic de influenţă în formă continuată şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, în timp ce conferenţiarul universitar Irina Oriol a fost reţinut pentru trafic de influenţă în formă continuată. Cei doi au fost apoi arestaţi preventiv.

Totodată, preşedintele Senatului universităţii, Marian Mihăilă, asistentul universitar Ruxana Ghiţă şi lectorul universitar Mihai Vişan sunt cercetaţi sub control judiciar, pentru luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu în formă continuată.

Cu ocazia flagrantului de joi, asupra conferenţiarului universitar Irina Oriol a fost găsită suma de 300 de lei, dar şi un parfum, în valoare de 194 de lei, care, potrivit anchetatorilor, reprezintă "bunuri oferite de investigatorul sub acoperire, pretinse anterior de inculpată pentru a-şi trafica influenţa pe lângă un cadru didactic examinator, în vederea promovării unui examen de restanţă".

Anchetatorii susţin că Oriol a dictat subiectele pentru examenul ce urma să fie susţinut a doua zi, punându-i la dispoziţie investigatorului inclusiv materiale de curs.

Preşedintele Senatului Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa, Marian Mihăilă, mai are o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, după ce a intermediat o mită pentru Cătălin Şerban, fost vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara.

Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa este condusă de rectorul Doina Frunzăverde, soţia lui Sorin Frunzăverde.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici