Doi profesori de la Universitatea ”Eftimie Murgu” Reşiţa au fost reţinuţi

Două cadre didactice de la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa au fost reţinute pentru trafic de influenţă şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, iar alţi trei profesori sunt cercetaţi sub control judiciar pentru luare de mită.

1155 afișări
Imaginea articolului Doi profesori de la Universitatea ”Eftimie Murgu” Reşiţa au fost reţinuţi

Doi profesori de la Universitatea ”Eftimie Murgu” Reşiţa, reţinuţi; alţi trei, sub control judiciar (Foto: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conferenţiarul universitar Florinel Ionel Franţ a fost reţinut pentru trafic de influenţă în formă continuată şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual, în timp ce conferenţiarul universitar Irina Oriol pentru trafic de influenţă în formă continuată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, preşedintele Senatului universităţii, Marian Mihăilă, asistentul universitar Ruxana Ghiţă şi lectorul universitar Mihai Vişan sunt cercetaţi sub control judiciar, pentru luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu în formă continuată.

Cu ocazia flagrantului de joi, asupra conferenţiarului universitar Irina Oriol a fost găsită suma de 300 lei, dar şi un parfum, în valoare de 194 lei, care, potrivit anehctatorilor, reprezintă "bunuri oferite de investigatorul sub acoperire, pretinse anterior de inculpată pentru a-şi trafica influenţa pe lângă un cadru didactic examinator, în vederea promovării unui examen de restanţă".

Anchetatorii susţin că Oriol a dictat subiectele pentru examenul ce urma să fie susţinut a doua zi, punându-i la dispoziţie investigatorului inclusiv materiale de curs.

Optsprezece percheziţii au avut loc, joi, la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa şi la locuinţele unor profesori de la această unitate de învăţământ, suspectaţi că au primit între 300 şi 400 de euro de la studenţi pentru promovarea unor examene.

Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii au făcut 18 percheziţii în judeţele Caraş-Severin şi Timiş.

"Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fac cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, luare de mită şi dare de mită săvârşite de către cadre didactice universitare şi studenţi, constând în condiţionarea promovării examenelor de primirea unor sume de bani, chiar şi în condiţiile în care studenţii nu se prezentau la examen, precum şi în tranzacţionarea unor lucrări de licenţă elaborate/susţinute în anii anteriori contra unor sume de bani percepute de la cursanţi cuprinse între 300 şi 400 de euro pe lucrare", se arăta în comunicat.

Surse judiciare declarau că percheziţiile au avut loc la locuinţele unor profesori şi la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa.

Aceleaşi surse au susţinut că, joi dimineaţă, a fost organizat şi un flagrant.

Percheziţiile s-au încheiat în jurul orei 18.00, iar procurorii au ridicat zeci de saci cu documente.

În urma acestora, trei profesori şi mai mulţi studenţi de la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa, între care şi preşedintele Senatului universităţii, Marian Mihăilă, au fost audiaţi la Parchetul Tribunalului Caraş-Severin.

Preşedintele Senatului Univerisăţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa, Marian Mihăilă, mai are o condamnare de trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, după ce a intermediat o mită pentru Cătălin Şerban, fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara.

Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa este condusă de rectorul Doina Frunzăverde, soţia lui Sorin Frunzăverde.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici