Controale la toate spitalele, începând cu luna mai

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) va declanşa, din luna mai, acţiuni de control la toate spitalele, în special în unităţile CFR, începând cu spitalul CF2 Bucureşti, unde va verifica procedurile de achiziţie de medicamente şi alte produse.

56 afișări
Imaginea articolului Controale la toate spitalele, începând cu luna mai

Controale la toate spitalele, începând cu luna mai (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Vom începe un control tematic în toate spitalele privind achiziţia de medicamente, produse antiseptice şi dezinfectante", a anunţat, joi, preşedintele ANRMAP, Cristina Trăilă.

Ea a arătat că există numeroase deficienţe în achiziţia acestor produse farmaceutice şi că s-a constatat că din 34 proceduri de achiziţie, 13 au fost încheiate prin negociere fără publicarea unui anunţ de participare, ceea ce ridică un semn de întrebare.

"Anul trecut, în ciuda prevederilor ordonanţei emise de Guvern în acest sens, s-a achiziţionat mobilier deşi era interzis a se achiziţiona un astfel de produs pe tot parcursul anului 2009 de orice instituţie publică, inclusiv spitale, în condiţiile în care se pare că pentru alte produse necesare spitalului se strângeau bani de către medici pentru a fi achiziţionate. Banii au fost cheltuiţi în cu totul alt scop decât cel care în mod normal ar fi trebuit într-un spital, pentru produse de dezinfecţie sau pentru medicamente", a spus Trăilă.

Potrivit preşedintelui ANRMAP, anul trecut a fost aplicat un număr semnificativ de amenzi, de 875.000 lei, pentru încălcarea procedurilor de achiziţie publică la nivelul spitalelor.

Premierul Emil Boc a anunţat, luni seara, la postul B1 TV, că Guvernul va evalua situaţia tuturor spitalelor la nivel naţional, iar unităţile care nu îndeplinesc condiţiile de funcţionare specifice vor fi eventual transformate în cămine de bătrâni, după o perioadă de mai mulţi ani în care nu s-a dorit ca sistemul să funcţioneze eficient.

"Nu s-a dorit să se pună ordine în sistemul de sănătate, nu s-a dorit informatizarea sistemului şi nici organizarea de licitaţii naţionale pe programe, pe unde se scurg banii publici", a spus Boc.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, sâmbătă, că a cerut un control la toate cele 16 spitale din sistemul căilor ferate, pe care le administrează ministerul, verificările urmând să înceapă peste două zile.

Berceanu a dispus verificări la toate spitalele CFR din ţară, după ce prim-solista Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" Amelia Antoniu (36 de ani) şi Alice Roxana Preda (35 de ani) au fost duse de la Spitalul CF 2 la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), marţi noapte, în stare foarte gravă, cu probleme respiratorii, după ce au făcut şoc septic în urma unor intervenţii chirurgicale minore în unitatea sanitară a Ministerului Transporturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici