Copos, trimis în judecată în dosarul Loteria II

Gheorghe Copos a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, între care Camelia Voiculescu şi Sorin Pantiş, în dosarul Loteria II în care este acuzat de spălare de bani şi fals, preşedintele fondator al PC Dan Voiculescu fiind scos de sub urmărire în această cauză.

78 afișări
Imaginea articolului Copos, trimis în judecată în dosarul Loteria II

Gheorghe Copos, trimis în judecată în dosarul Loteria II (Imagine: Mediafax Foto)

Citând din rechizitoriu, procurorii anticorupţie susţin, în comunicatul de luni, că Vodislav, Stolojanu şi Susanu, "prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiunilor de serviciu şi încălcarea prevederilor legale", având "concursul fraudulos" al expertului evaluator Ilie Precup, au fundamentat şi aprobat, în şedinţa din 16.11.2000 a Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale Bucureşti, conversia ilegală a unei creanţe fictive în valoare de 5.507.886.592 lei vechi a SC "Ana Electronic" SA Bucureşti în acţiuni SC "Fast Service Electronica " SA Bucureşti, la un raport de conversie de 6,71 ori mai mic decât cel rezultat din luarea în calcul a valorii comerciale reale a acestora.

"Creanţa fictivă a fost generată în acest scop, în baza unor documente comerciale şi contabile întocmite în fals, de inculpaţii Maxim Ioan, Bontaş Vasile şi Roza Giulio-Giuzepe", susţin procurorii DNA.

Scopul conversiei, potrivit procurorilor, a fost, pe de-o parte, ca societatea Ana Electronic să obţină "fraudulos", "în regim neconcurenţial, discriminatoriu şi netransparent", un pachet de 46,1274 la sută din acţiunile Fast Service Electronica, pe calea conversiei acestei creanţe în acţiuni la un raport de 36.000 de lei vechi pe acţiune, echivalentul a 1,43 dolari americani, deşi valoarea de piaţă a unei acţiuni era de minimum 241.824 lei vechi, echivalentul a circa 9,6 dolari americani.

Pe de altă parte, "urmare a operaţiunii ilegale de conversie prin majorarea capitalului social cu valoarea creanţei fictive", s-a cauzat un prejudiciu în valoare totală de peste 18 miliarde de lei vechi - circa 719.913 de dolari - în dauna acţionarilor de la acel moment ai Fast Service Electronica, un prejudiciu de aproape 16 miliarde de lei vechi - reprezentând circa 632.300 de dolari - pentru Fondul Proprietăţii de Stat, a cărui participaţie a fost diminuată, şi o pagubă de peste 87.000 de dolari pentru ceilalţi acţionari ai Fast Service Electronica, cinci firme şi 5.901 persoane fizice.

Procurorii susţin că Gheorghe Copos şi Giulio-Giuzepe Roza, alături de Vasile Bontaş şi Octavian Juncu, ajutaţi de Neculai Ghinea şi Ion Filip, "pentru a ascunde originea ilicită a titlurilor de participare la capitalul social al Fast Service Electronica obţinute de Ana Electronic urmare a operaţiunii ilegale de conversie din anul 2000", au derulat, în perioada decembrie 2002 - decembrie 2004, operaţiuni de spălare de bani, câştigând astfel "venituri ilicite" în valoare totală de 237 de miliarde de lei vechi.

"În realizarea aceluiaşi plan infracţional, în perioada 09.04.2002 - 14.06.2004, Copos şi Roza (...) au derulat concertat, la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, activităţi de manipulare a pieţei de capital. În acest fel s-a urmărit obţinerea unei participaţii de peste 90 la sută la SC «ANA IMEP» SA, tranzacţionată pe piaţa reglementată RASDAQ, care să le permită închiderea acesteia prin delistarea societăţii de la bursă. Informaţia fiind nepublică, divulgarea acesteia era de natură să influenţeze preţul şi celelalte aspecte legate de tranzacţionarea acţiunilor emitentului în cauză. Activitatea infracţională descrisă mai sus s-a desfăşurat cu participarea frauduloasă a inculpaţilor Ghinea Niculaie, Pantiş Sorin şi Voiculescu Camelia-Rodica", arată procurorii DNA.

Sursa citată precizează că, pentru ca prejudiciul imputat să fie recuperat, celor trimişi în judecată le-a fost instituit sechestru asigurator pe mai multe imobile. Dan Voiculescu, Mihai Lazăr şi Adrian Cristeau au fost scoşi de sub urmărire penală în această cauză.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Bucureşti.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici