Corupţia, principala problemă în Sănătate! Medicul şi pacientul, vinovaţi de fenomenul şpăgii

Corupţia este percepută ca principală problemă a sistemului sanitar, iar atât medicul, cât şi pacientul sunt vinovaţi pentru fenomenul şpăgii, potrivit concluziilor unui sondaj la nivel naţional realizat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, făcut public joi.

92 afișări
Imaginea articolului Corupţia, principala problemă în Sănătate! Medicul şi pacientul, vinovaţi de fenomenul şpăgii

Corupţia, principala problemă în Sănătate! Medicul şi pacientul, vinovaţi de fenomenul şpăgii (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Cercetarea, care face parte din proiectul "Promovarea integrităţii în sectorul de sănătate", finanţat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, a avut ca obiectiv investigarea opiniei populaţiei cu privire la corupţia din sistemul medical.

În ceea ce priveşte corupţia în sistemul sanitar, 91% dintre respondenţi percep acest fenomen ca fiind o problemă fundamentală şi stringentă a sistemului sanitar, şi care afectează direct pacienţii, în timp ce 10% dintre ei consideră corupţia ca fiind o problemă neimportantă, potrivit concluziilor sondajului.

Majoritatea persoanelor intervievate sunt de părere că atât pacientul, cât şi medicul sunt vinovaţi pentru că oferă, respectiv acceptă şpagă (65%). 23% dintre respondenţi acuză mai degrabă medicul pentru că acceptă şpaga, în timp ce 11% consideră că pacientul este vinovat pentru că oferă şpagă cadrului medical.

Dintre respondenţii care consideră pacientul vinovat pentru că dă bani medicului, mai mult de jumătate (68%) au declarat că au oferit bani cadrelor medicale.

În ceea ce priveşte legătura dintre modul în care este tratat un pacient şi suma de bani pe care acesta o oferă pentru serviciile medicale, majoritatea subiecţilor (81%) consideră că banii daţi cadrului medical influenţează în mare şi foarte mare măsură serviciile medicale primite.

Mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate (69%) au declarat că au oferit bani cadrelor medicale. Din totalul respondenţilor, 63% au declarat că au oferit medicului specialist din spital o sumă de bani în schimbul serviciilor medicale, precum şi asistentei medicale din spital (51%) şi infirmierei (36%).

Dintre persoanele care declară că au oferit bani cadrelor medicale (717 din 1.042 de respondenţi), 69% afirmă că au oferit bani fără a li se sugera de către cadrul medical, în timp ce 31% dintre aceştia afirmă că au oferit bani la sugestia cadrului medical. Peste jumătate dintre respondenţi (56%) consideră, de asemenea, că şpaga oferită de pacienţi ar trebui înlocuită cu un sistem de plăţi sau donaţii către unitatea medicală.

Suma anuală cheltuită de către respondenţi pentru mita acordată cadrelor medicale este mai mică de 50 de lei pentru 46% dintre respondenţi, între 50 şi 200 de lei - 26%, sume mai mari de 200 de lei - 19% dintre respondenţi, în timp ce 7% dintre respondenţi declară că nu au dat niciodată bani cadrelor medicale.

La ultima consultaţie medicală, 40% dintre respondenţi au declarat că au oferit bani asistentelor medicale. Sume mai mari au fost oferite asistentelor medicale din spital: între 20 şi 40 de lei în cazul a 29% dintre persoanele care au dat bani şi peste 40 de lei în cazul a 22% dintre aceştia.

Dintre cei care au oferit bani medicului de familie, 78% afirmă că au oferit sume până la 40 de lei, în timp ce 85% au declarat că nu au oferit bani acestuia. În ceea ce priveşte medicul specialist din spital, dintre respondenţii care au dat bani, 78% afirmă că i-au oferit acestuia sume peste 40 de lei, iar 27% afirmă că au oferit acestuia peste 60 de lei, comparativ cu doar 2% în cazul medicului specialist din ambulatoriu şi 1% medicului de familie.

De asemenea, 37% dintre respondenţi afirmă că au cunoştinţă de situaţii în care cadre medicale au condiţionat acordarea serviciilor medicale de oferirea unor sume de bani de către pacient sau familie.

"Atât cei care blamează cadrul medical pentru că acceptă şpagă, cât şi cei care consideră pacientul vinovat pentru că o oferă, cred că ar fi bine să existe modalităţi de verificare a cadrelor medicale, astfel încât acestea să fie sancţionate şi chiar eliminate din sistemul medical atunci când condiţionează actul medical de anumite sume de bani", potrivit concluziilor sondajului.

81% dintre respondenţi sunt de părere că ar trebui demis cadrul medical în cazul condiţionării serviciilor de o sumă de bani, în timp ce 18% dintre persoanele intervievate cred că oferirea banilor este un act normal ce trebuie acceptat de pacient.

Sondajul a fost menţionat şi în Raportul Comisiei Europene din luna iulie 2010, Comisia acordând o atenţie sporită în sectorul de sănătate: "Un sondaj recent privind corupţia existenta în sistemul de sănătate a reliefat faptul ca 91% dintre respondenţi consideră corupţia din sistemul de sănătate o problema critică ce are un impact direct asupra pacienţilor. Două treimi din respondenţi au afirmat că au oferit bani cadrelor medicale, iar 81% dintre aceştia consideră că banii oferiţi au influenţat direct tratamentul primit de la cadrele medicale (Sondaj al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei comandat la IMAS in aprilie 2010)".

Sondajul a fost realizat în perioada 8 - 19 aprilie, pe un eşantion de 1042 de persoane, reprezentativ pentru populaţia cu vârsta peste 18 ani din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici