CSM: Propunerile de modificare a Legii magistraţilor au fost trimise spre consultare din 2012

CSM susţine că schimbările propuse în Comisia nr.1 la prevederile din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor au fost trimise spre consultare instanţelor şi parchetelor în 2012 şi în martie 2015,precizările fiind făcute după memoriul de protest semnat de peste 600 de magistraţi

590 afișări
Imaginea articolului CSM: Propunerile de modificare a Legii magistraţilor au fost trimise spre consultare din 2012

CSM: Propunerile de modificare a Legii magistraţilor au fost trimise spre consultare din 2012 (Foto: Thomas Dan / Mediafax Foto)

Comisia nr. 1 din cadrul Consiliului Superior a Magistraturii (CSM) a analizat, în şedinţa de marţi, memoriul semnat de peste 600 de magistraţi împotriva propunerilor comisiei, din 21 iulie, referitoare la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi un punct de vedere al Uniunii Naţionale a Judecătorilor.

Conform unui comunicat de presă trimis MEDIAFAX de CSM, membrii Comisiei nr 1. au apreciat că lucrările privind propunerile de modificare şi completare a legilor justiţiei se află pe rolul acesteia din anul 2011 şi au fost supuse analizei în cadrul mai multor şedinţe.

"În anul 2012 propunerile de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 au fost transmise, spre consultare, tuturor instanţelor şi parchetelor, inclusiv sub aspectul modificărilor propuse referitor la sistemul de promovare în funcţii de execuţie. În luna martie 2015 propunerile de modificare şi completare a Legii nr.303/2004 au fost supuse consultării din nou, iar opiniile tuturor instanţelor şi parchetelor au fost centralizate şi analizate în şedinţa Comisiei nr. 1 din data de 21 iulie 2015", se arată în comunicatul de presă al CSM.

Reprezentanţii CSM susţin şi că judecătorii şi procurorii au fost consultaţi, de acum trei ani, şi cu privire la procedura de numire a foştilor magistraţi cu o vechime de 10 ani în funcţii vacante în cadrul sistemului judiciar.

"Facem precizarea că pe rolul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor se află proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 (PL-x nr. 242/208). În acest context, la data de 20 august 2013, Plenul CSM a apreciat că este utilă susţinerea unui amendament la acest proiect, în sensul posibilităţii numirii în funcţii vacante la instanţe şi parchete a foştilor magistraţi care au ocupat timp de 10 ani această funcţie şi care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile", se mai arată în comunicatul de presă.

În ceea ce priveşte introducerea posibilităţii de numire în funcţia de judecător şi procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor, CSM menţionează că, pe 3 martie, Plenul a analizat propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, înregistrată pe rolul Senatului (L149/2015) şi a reţinut, printre altele, necesitatea completării acesteia cu o nouă dispoziţie care să confere judecătorilor şi procurorilor cu o vechime de cel puţin 18 ani în aceste funcţii, eliberaţi din funcţie din motive neimputabile, dreptul de deveni avocaţi, fără examen.

"Astfel, pe temei de reciprocitate, a fost formulată propunerea corelativă, referitoare la posibilitatea numirii în funcţia de judecător sau procuror a avocaţilor cu o vechime de cel puţin 18 ani. Sub acest aspect, subliniem că procedura de numire va fi aprobată prin hotărâre a Plenului CSM şi va avea în vedere, prin susţinerea unui interviu şi verificarea îndeplinirii condiţiilor de numire în aceste funcţii, asigurarea garanţiilor referitoare la dobândirea unor cunoştinţe juridice temeinice şi a unei experienţe profesionale solide, numirea urmând a se face numai la judecătorii şi parchetele de pe lângă acestea", mai precizează reprezentanţii CSM.

În şedinţa de marţi a Comsiei nr 1. s-a mai decis şi consultarea instanţelor şi parchetelor şi cu privire la propunerile de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 care au rezultat din şedinţa din data de 21 iulie 2015 şi care nu au fost anterior transmise spre consultare.

Repezentanţii CSM au menţionat că propunerile Comisiei nr. 1 vor fi analizate şi dezbătute de Plenul CSM, singurul abilitat să facă propuneri de modificare legislativă şi să le transmită Ministerului Justiţiei.

Foto: Shutterstock

Peste 600 de procurori şi judecători au trimis, pe 27 iulie, către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Institutul Naţional de Magistratură (INM) şi Ministerul Justiţiei un memoriu de protest împotriva propunerilor Comisiei nr. 1 din cadrul CSM, din 21 iulie, referitoare la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Magistraţii semnatari protestează faţă de reintroducerea numirii directe în funcţia de judecător ori procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani, exclusiv pe bază de interviu, la judecătorii şi la parchetele de pe lângă acestea, reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minim 10 ani în funcţii vacante la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat şi schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie, prin instituirea ca probă a unei aşa numite evaluări a activităţii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiţii de participare în notă de promovare).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici